Sase dintre echipele din Divizia A la fotbal n-au adus inca la federatie documentatia pentru a obtine licenta de club profesionist, desi astazi expira termenul la care se mai pot depune actele. Otelul Galati, FCM Bacau, Poli Iasi, FC Brasov, Apulum Alba Iulia si Universitatea Craiova sint asteptate azi, la sediul FRF, cu actele necesare pentru a primi permisiunea sa evolueze in Divizia A si in sezonul urmator.
Viorel Duru, directorul de licentiere de la FRF, s-a aratat sceptic ieri, referindu-se la sansele unora dintre echipe de a termina sezonul 2005-2006.

"Incepind de luni, noi am programat in fiecare zi cite sase echipe pentru depunerea dosarelor, atit din Divizia A, cit si din Divizia B. Otelul si FCM Bacau au aminat pentru ultima zi aceasta procedura, celelalte patru echipe fiind asteptate si ele, conform programarii initiale, tot in ultima zi. Criteriile sint aceleasi ca si anul trecut. Echipele nu trebuie sa aiba datorii catre personalul angajat, catre alte cluburi si catre stat", ne-a declarat ieri Duru.

Conditii draconice

Fata de anul in curs, echipele care vor sa obtina licenta pentru 2005-2006 "trebuie sa asigure infrastructura necesara instruirii sportive a juniorilor, sa asigure instalatii de calitate pe stadioane, sa atraga specialisti bine calificati in structura tehnica si administrativa a cluburilor si sa imbunatatesca managementul financiar", dupa cum se specifica intr-un comunicat al departamentului de licentiere.

Comisia recomanda cluburilor "amenajarea unor terenuri de antrenament cu gazon artificial, angajarea lucrarilor de refacere a terenului de joc si montarea de scaune in tribune, angajarea antrenorilor cu calificarea ceruta in manualul de licentiere (n.r. - Diploma Pro), angajarea auditorului financiar care sa realizeze auditul situatiilor financiare anuale incheiate la 31 decembrie si construirea realista a bugetului pe 2005".

"Boala lunga, moarte sigura"

Marea problema o ridica insa datoriile foarte mari pe care cluburile le au catre stat. Viorel Duru a explicat ca "impozitele neachitate bugetului de stat tot restante se cheama. Cluburile au doua solutii: fie se achita, fie declara litigiu si cer in instanta anularea datoriilor. Atit timp cit litigiul e pe rol la judecatorie si nu s-a pronuntat inca o sentinta, legea le permite cluburilor sa se inscrie in campionat.

Dar trebuie sa fim realisti! Acest litigiu nu e decit o boala lunga, urmata de moarte sigura. Mai devreme sau mai tirziu, instantele vor da o sentinta, iar echipele vor trebui sa achite sume mult mai mari, pentru ca se vor stringe si penalitatile. In acel moment, noi le vom retrage din campionat, chiar daca sentinta se va da dupa inceperea sezonului. Nu-i putem ierta pentru ca nu ne da voie UEFA".

Duru a adaugat ca, pentru a exista, totusi, meciuri in Divizia A, Consiliul LPF poate decide ca echipele sanctionate sa ramina in campionat, dar la final vor fi retrogradate, indiferent de pozitia in clasament.
In momentul de fata, absolut toate echipele din Divizia A (in frunte cu FRF) au datorii de ordinul miliardelor catre stat! Cele 16 cluburi au deschis procese statului, contestind datoriile catre buget, dar sansele de izbinda sint minime.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.