Au trecut 13 etape din Liga 1, sintem aproape de finalul turului si este vremea sa observam cit de inspirate au fost transferurile facute de echipele din primul esalon. La capitolul tranzactii reusite, de departe conduce liderul Ligii 1, CFR Cluj.

Ardelenii i-au achizitionat in vara pe Eugen Trica, de la TSKA Sofia, si pe virful de atac argentinian, Christian Fabbiani, venit de la gruparea Lanus, via Beitar Ierusalim. Daca investitia in Trica nu a fost consistenta, in cazul lui Fabbiani s-au platit circa 2 milioane de dolari. Amindoi au marcat cite 5 goluri, cu unul mai putin decit brazilianul Didi, golgeterul din Gruia. Fabbiani a inscris de cinci ori, insa reusitele sale au insemnat in realitate 9 puncte, vezi golurile decisive din meciurile cu Gloria Buzau, Farul Constanta si FC Rapid. Tot la capitolul mutari inspirate se incadreaza si Unirea Urziceni, cu jucatorul Cristian Danalache. Venit in vara de la CS Otopeni, via UTA, Danalache a punctat de patru ori, iar daca ne amintim doar de meciul cu "U" Cluj (etapa a 2-a), cind fotbalistul a rasturnat aproape de unul singur situatia pe tabela de marcaj, intelegem cit de importanta a fost si este aceasta "piesa" in angrenajul echipei lui Dan Petrescu. Daca "U" Cluj n-ar fi detonat "bomba" etapei a 12-a, invingind Steaua pe "Ion Moina", poate ca nu l-am fi mentionat la transferuri reusite si pe sirbul Nemanja Jovanovic.

Ei bine, acesta are cinci goluri, dintre care trei in meciuri cu Rapid, Poli Timisoara si Steaua. Din pacate pentru "U", ce construieste Jovanovic distrug colegii de echipa. De pilda, coreeanul Park Jae-Hong poate fi incadrat si la transferuri reusite (a marcat doua goluri) dar si la capitolul "ratari", avind in vedere ca asiaticul a inscris si doua autogoluri. Nemanja Jovanovic a semnat in vara cu "U" Cluj, parasind divizionara B, CSM Rm-Vilcea, echipa la care fusese imprumutat de Pandurii. Pe vremea cind juca la CFR Cluj, i se spunea "Tiligol". Porecla i-a fost pusa in 2005, cind Cosmin Tilinca a inscris nu mai putin de 7 goluri in cenusareasa UEFA Intertoto. Dupa doi ani, il gasim pe Tilinca la Gloria Bistrita, insa la fel de indragostit de gol. Atacantul din Turda a marcat de patru ori si, impreuna cu Cristian Coroian, sint cei mai performanti jucatori ai Gloriei lui Sabau.

KO!

Exista si transferuri ratate, cel putin pina in acest moment. De pilda, George Copos a platit putin pentru putin, iar Gigi Becali a platit enorm pentru nimic. Brazilianul Cesinha a inscris pentru giulesteni un singur gol, desi, per-ansamblu, evolutiile atacantului adus de la Sporting Braga nu au fost modeste. La fel si Bozovic, care desi nu a marcat, a lasat pina acum o impresie buna. Cit priveste camerunezul Boya, sosit in vara de la Partizan Belgrad, acesta a dezamagit profund, punctind doar la capitolul... prostituate. Steaua a dat 500.000 de euro pentru Zaharia, insa fostul golgeter al Bistritei n-a inscris in campionat niciun gol. E drept ca Zaharia a punctat in preliminariile Champions League si in Cupa Romaniei. In schimb, Romeo Surdu este transferul-petarda. Cumparat cu aproape 1 milion de euro de la CFR Cluj, Surdu este ca si inexistent, desi latifundiarul a tot insistat ca jucatorul sa fie titularizat. In aceeasi situatie se afla si Rica Neaga, adus din Coreea de Sud pentru 800.000 de euro. Rezultatul: zero goluri, zero suturi la poarta. Pawel Golanski a costat enorm, peste 1 milion de euro, dar macar de la polonezul cumparat de la Korona Kielce nu se asteptau goluri. Transfer esuat inseamna si Vali Badoi, adus cu 500.000 de euro de la rivala Rapid.

De altfel, singurul transfer reusit de Steaua ar fi cel al portarului Robinson Zapata. In privinta lui Mihaita Plesan, exista circumstante atenuante. Cele 2 milioane de euro platite Timisoarei pentru jucator reprezinta o investitie blocata - vezi grava accidentare suferita de Plesan. Dinamo are si ea un caz asemanator. Ianis Zicu a fost rascumparat de la Inter Milano (prin grija fratilor Becali), insa talentatul mijlocas s-a accidentat serios in partida tur cu Lazio Roma, din preliminariile Champions League si a ratat startul de sezon. La capitolul transferuri esuate se poate incadra si Florin Bratu, adus pentru 400.000 de euro de la FC Nantes pentru ... doua goluri in Liga 1. Paradoxal, CFR Cluj are si ea o mutare deocamdata esuata: Ibezito Ogbonna, transferat de la Hapoel Tel Aviv, care n-a marcat si acum este accidentat, in tratament la Bologna. Poli Timisoara a esuat lamentabil cu privire la achizitionarea lui Ionel Ganea. Atacantul - venit din Giulesti - a marcat un singur gol pentru echipa "viola", si a produs unul dintre cele mai reprobabile gesturi din istoria fotbalului romanesc - vezi scandalul cu asistentul Mudura. Deja despre Ganea se vorbeste la trecut, cu atit mai mult cu cit atacantul a incasat 22 de etape de suspendare. Nici "moneda de schimb" pentru Ganea nu a impresionat in Giulesti. Stefan Grigorie a marcat pentru feroviari un singur gol si reprezinta o mare deziluzie.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.