Selectionerul Romaniei, platit regeste ca sa falimenteze echipa nationala

Victor Piturca are unul dintre cele mai invidiate posturi din Romania, acela de antrenor al echipei nationale de fotbal. Pentru zece meciuri pe an, in care, culmea, nu isi asuma nici un fel de responsabilitate, Piti are un contract, pe patru ani, de invidiat: 1.000 de dolari pe zi. Trebuie spus ca salariul mediu pe economie este de 207 dolari pe luna, iar antrenori mult mai titrati decit el, cum ar fi Karel Bruckner, selectionerul Cehiei, cistiga mai putin de jumatate din aceasta suma.

Desi e platit cu bani grei, protejatul lui Mircea Sandu le-a transmis cu dispret suporterilor, dupa infringerea cu Olanda: "Ce, noi sintem Brazilia ca sa ne calificam peste tot?". Cum singurul sau obiectiv contractual este obtinerea calificarii la EURO 2008, Piturca poate sa doarma linistit pina la sfirsitul lui 2006, cind debuteaza viitoarele preliminarii.

1.000 de dolari pe zi

Cu un salariu de 250.000 de dolari pe an, Piturca se situeaza in topul celor mai bine platiti oameni din Romania. Daca luam in calcul numarul efectiv de zile lucratoare, concluzia este ca, indiferent ce face, antrenorul nationalei este platit de Federatia Romana de Fotbal cu aproximativ 1.000 de dolari pe zi. Ceea ce inseamna ca fostul stelist cistiga in doua zile mai mult decit presedintele Romaniei intr-o luna, Traian Basescu avind un salariu de 45 de milioane de lei (1.665 de dolari).

Nu isi asuma responsabilitati

Piturca a fost numit la conducerea echipei nationale dupa un stagiu de aproape cinci ani la Steaua, unde a cistigat doar un titlu de campion si o Supercupa a Romaniei. Walter Zenga, inlocuitorul sau pe banca tehnica a "ros-albastrilor", a obtinut, intr-un singur sezon si cu aproximativ acelasi lot de jucatori, performante remarcabile, pe un salariu de doua ori mai mic. Pentru cei 21.000 de dolari pe care ii incaseaza lunar, Victor Piturca se comporta ca un functionar dintr-o intreprindere de stat. Vine la birou din cind in cind, mai vizioneaza cite un meci din Divizia A si, cel mai interesant, nu isi asuma nici o responsabilitate. Conform declaratiilor sale, dupa lectia tactica oferita de Marco Van Basten in meciul cu Olanda, vina pentru infringerea umilitoare nu-i apartine. Suparat pe faptul ca, ratind calificarea la Campionatul Mondial de anul viitor, a pierdut bonusul de 350.000 de dolari promis de Nasul, antrenorul a pus esecul pe seama jucatorilor, a suporterilor si a jurnalistilor.

Somn de voie

De altfel, conform contractului incheiat cu FRF, chiar daca va fi invins de Andorra, in actuala campanie de calificare, "antrenorul lu’ peste" nu poate fi tras la raspundere. Singurul sau obiectiv clar este obtinerea calificarii la EURO 2008. Asadar, pina la sfirsitul anului 2006, cind vor debuta preliminariile pentru Europene, Piturca poate sa doarma linistit, Mircea Sandu vegheaza. De fapt, Piti mai are un hop in primavara anului viitor, cind vor avea loc alegeri la FRF. Daca Nasul, protectorul sau, care este din ce in ce mai contestat, va pierde scaunul de presedinte (situatie improbabila), atunci selectionerul ar avea de ce sa se teama.

Ce inseamna salariul lunar al lui Piti (21.000 $)

• 101 salarii medii pe economie
• venitul cumulat al unui profesor timp de sase ani
• salariul presedintelui Romaniei pe un an
• salariul cintaretului Gil Dobrica la restaurantul "Jaristea" pe cinci ani

Salariul anual al altor tehnicieni

Hristo Stoicikov - antrenor Bulgaria: 100.000 de dolari
John van’t Schip - antrenor secund Olanda: 120.000 de dolari
Karel Bruckner - antrenor Cehia: 135.000 de dolari
Bernard Casoni - antrenor Armenia: 140.000 de dolari
Walter Zenga - antrenor Steaua: 120.000 de dolari
Ioan Andone - antrenor Dinamo: 150.000 de dolari

Ce-si poate cumpara cu banii incasati intr-o luna:

• un autoturism VW Passat - model Trendline 1.9 TDI
• trei Dacii Logan - model Laureate sau patru Matizuri - model E
• o garsoniera in cartierul Dristor
• 50 de hectare de teren arabil in Teleorman
• 587 de mingi Adidas
• 3.428 de bilete la piesa de teatru "Apus de soare", la National
• 75.000 de perechi de zaruri din plastic
• 7.728 de perechi de carti de joc
• 875 de Dictionare Explicative ale Limbii Romane (DEX)
• 430 de palmieri de plastic (are deja unul in sufrageria vilei din Pipera)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.