Presati de termenul limita fixat de UEFA pentru plata datoriilor, conducatorii cluburilor din Divizia A vor contesta in instanta modul de calcul al datoriilor la buget, efectuat de directiile judetene ale finantelor publice. Pina la o sentinta definitiva si irevocabila, fotbalul continua sa agonizeze.

Lupta impotriva coruptiei si goana dupa acoperirea deficitului bugetar generat de introducerea cotei unice de impozitare au afectat cluburile de fotbal. Acestea au ramas descoperite pe de o parte in fata amenintarilor cu executarea silita din cauza datoriilor de zeci de miliarde de lei la bugetul de stat, iar, pe de alta parte, in fata constringerilor UEFA. In acest context, echipele din prima liga si primele cinci clasate din cele trei serii ale Diviziei B sint obligate ca, pina la 31 martie, sa depuna documente care sa dovedeasca, pe linga absenta oricaror datorii, si solvabilitatea gruparii pentru viitoarea editie de campionat. In caz contrar, cluburile ar trebui retrogradate direct in Divizia B, indiferent de locul ocupat in clasamentul Diviziei A. Premierul Calin Popescu Tariceanu, dublat de Ionut Popescu, ministrul Finantelor, au exclus orice favorizare pentru sport, obligindu-i pe conducatori la improvizatii. Ca de obicei, Gigel, Jenel, Dinel si compania au gasit portita prin care sa dea in continuare gol la bugetul de stat. Sau macar sa amine verdictul.

Instanta sau infiintarea altor firme

Toate cluburile cu datorii la bugetul de stat au decis sa conteste in instanta modul de calcul, astfel ca, pina la o sentinta definitiva, mingea se va rostogoli mai departe pe terenurile improprii, la fel ca si banii in conturile patronilor de societati fotbalistice. Nicolae Badea, presedintele clubului Dinamo, ne-a confirmat acest lucru: "Vom respecta legea, pentru ca altfel nu se poate.

S-a vehiculat ideea ca se cer facilitati pentru fotbal, ceea ce este eronat, pentru ca ne-am platit si ne vom plati datoriile la bugetul de stat. Nu sintem de acord cu modul de calcul al acestor datorii, ceea ce este altceva. Am contestat acest lucru si asteptam rezolvarea in instanta. Dupa ce sentinta va fi definitiva, vom achita pe loc 20% din datorie, iar restul, conform legii, se va esalona. Pina atunci, nu se poate spune ca avem datorii". Acelasi traseu va fi urmat de Gloria Bistrita, vicepresedintele Ioan Horoba declarind ieri: "Ii vom actiona in judecata, pentru ca nu sintem de acord cu modul de calcul". Solutia va fi folosita de majoritatea cluburilor. Exceptie vor face cele, asa cum a dezvaluit "Cotidianul", care vor falimenta benevol actuala societate care administreaza un club, pentru a trece activele pe o noua firma, inainte de a se produce o eventuala executare silita.

"Pedepsele s-au marit pentru evaziunea fiscala"

Viorel Duru, director de licentiere in cadrul Federatiei Romane de Fotbal (FRF), ne-a declarat ca nu se va face nici o concesie cu privire la acordarea licentei, subliniind ca extrem de importante sint si celelalte criterii, nu numai cel financiar.

"Pina in prezent, nici un club nu si-a depus dosarul pentru obtinerea licentei de profesionist, fara de care inscrierea in noua editie de campionat nu este posibila. Sintem in Romania, asa ca totul se lasa pe ultima suta de metri. Pentru a nu avea probleme, a fost facuta o programare saptamina viitoare, vor veni cite sase cluburi pe zi, doar pe 1 aprilie fiind programate sapte grupari din Divizia B. Imbucurator este ca nici un conducator nu a sunat pentru a-si amina prezentarea. Probabil au vazut si ei ca este in dezbatere publica legea cu privire la inasprirea pedepselor pentru evaziune fiscala", a precizat Duru.

Datoriile depasesc 20 de milioane de euro Conform unor calcule estimative, datoriile societatilor fotbalistice sint de 20 de milioane de euro, insa ele cresc in fiecare zi din cauza penalitatilor. In topul listei, se afla Otelul Galati, cu un gol de aproape 100 de miliarde de lei, printre datornici numarindu-se si alte nume importante ale fotbalului autohton: AFC Steaua Bucuresti (unul dintre actionarii minoritari ai echipei patronate de Gigi Becali), Rapid Bucuresti, Dinamo Bucuresti, FC Arges, AFC National Bucuresti, Universitatea Craiova, Apulum Alba Iulia sau Politehnica Timisoara.

Pentru a evita colapsul, bazindu-se pe alte precedente, cluburile au solicitat interventia guvernului, dar de data aceasta usile au ramas blocate. In 1996, amenintind cu neprezentarea la CM din Franta, Mircea Sandu a obtinut anularea unei datorii la bugetul de stat de 5 milioane de dolari, acumulind intre timp o restanta de peste 30 de miliarde de lei. Spre deosebire de solutia aleasa de conducerile cluburilor, Mircea Sandu a anuntat ca va contracta un credit, punind gaj sediul FRF, construit in mare parte cu fonduri de la FIFA.

Procedura de recuperare a datoriilor, sistata de ANAF

Dorin Tiganas, purtator de cuvint al ANAF, a confirmat ca nu se mai poate face nimic pina la solutia judiciara.

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a trimis in urma cu doua saptamini o scrisoare pe adresa Ministerului Finantelor in care solicita reesalonarea datoriilor cluburilor de fotbal, asumindu-si obligatia de a achita pe parcursul mai multor ani aceste datorii din drepturile de televizare.

Ministerul Finantelor a plasat cererea Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). ANAF a dat ca termen de plata a restantelor 31 martie, anuntind ca, in caz contrar, se va declansa procedura de executare silita. Cluburile de fotbal au reusit, insa, sa fenteze acest termen. Purtatorul de cuvint al ANAF, Dorin Tiganas, ne-a declarat ca toate procedurile au fost suspendate intrucit institutia pe care o reprezinta a fost actionata in judecata de cluburi pe motiv de imputare a unor obligatii imaginare. In consecinta, justitia va decide care va fi soarta datornicilor si modul cum vor fi recuperati banii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.