Suporterii “tricolorilor” s-au asezat la coada incepind cu ora 5.30!

Romania-Olanda, meciul anului in fotbalului romanesc, a inceput ieri, o data cu punerea in vinzare a biletelor de intrare. Federatia Romana de Fotbal a scos pe piata 7.530 de tichete dintr-un total de 15.600, stirnind minia fanilor. Mii de oameni s-au calcat in picioare pentru a prinde macar un bilet la partida din Giulesti, programata simbata, de la ora 20.00, in preliminariile Cupei Mondiale Germania 2006. Cei mai multi au plecat cu buza umflata de la stadion.

Nici macar la istoricele intilniri Romania-Italia (desfasurata in 2001) si Dinamo-Manchester United (din toamna anului trecut) nu s-a inregistrat o astfel de afluenta la casele de bilete, semn ca interesul pentru acest joc, decisiv pentru raminerea in cartile calificarii la Mondialele de anul viitor, este imens. Organizarea defectuoasa si faptul ca arena din Giulesti are o capacitate de doar 19.000 de locuri au iscat o criza a biletelor. Preturile tichetelor sint rezonabile - variaza intre 75.000 de lei (la peluze) si un milion de lei (la tribuna zero) -, dar marea problema o ridica numarul mic scos la vinzare.

"Mircea Sandu, demisia!"

In jurul arenei "Valentin Stanescu" din Giulesti, principalul centru de comercializare al biletelor pentru acest meci, agitatia incepuse ieri inca din zorii zilei. La ora 10.00, la una dintre casele de bilete se formase deja o coada lunga de 150 de metri si groasa de citeva zeci de persoane! Lumea astepta, desi casiera nu sosise la stadion. Nu mai putin de 2.000 de oameni s-au asezat cuminti la coada. Treptat, banuind ca ar putea lua "teapa", fanii au inceput sa se agite. "Am ajuns la stadion la ora 5.30, cu primul tramvai care a circulat! Pentru a-mi lua bilet la meci a trebuit sa lipsesc de la munca. E ora 10.30 si inca nu s-a scos nimic la vinzare. E o bataie de joc din partea federatiei! Mi-am pierdut rabdarea!", acuza un tinar avind la git fularul Rapidului. Pina la urma, la aceasta casa nu s-a vindut nici un bilet, oamenii pierzind citeva ore degeaba la coada! Urmarea? "Huo!" si "Mircea Sandu, demisia!" au fost scandarile cele mai auzite pe strazile din preajma stadionului.

Panica

Treptat, panica a cuprins multimea. Starea de nervozitate s-a accentuat, dupa ce un angajat al clubului Rapid a confirmat faptul ca biletele nu fusesera aduse la stadion. La coada, bisnitarii au luat repede prim-planul. "Intrusii" au fost azvirliti din pluton. Suporterii au fluierat conducerea federatiei si au cerut lamuriri jandarmilor, neintelegind de ce se intirzie comercializarea biletelor. "Nu stim cind vor veni biletele. Nu ne intrebati pe noi", s-au scuzat fortele de ordine. "Domn’le, eu am venit tocmai de la Ploiesti. Sint epuizat! Cit sa mai stau aici?", s-a revoltat un alt suporter.

Prima transa de bilete a sosit in Giulesti la ora 11.10, cu mai bine de un ceas fata de ora stabilita initial! O batrinica a adus 500 de tichete intr-o sacosa ponosita. Femeia a fost inconjurata rapid de microbistii care agitau in aer sute de mii de lei. Fiindca n-a gasit nici o ghereta deschisa, batrinica a fost nevoita sa vinda biletele de dupa gard, in curtea Teatrului Giulesti, printre sticle goale si gunoaie. "Organizarea nu este treaba Rapidului. Federatia s-a ocupat de tot. Noi n-am primit nici macar un bilet", a explicat Roberto Verdes, directorul de marketing al gruparii din Giulesti.

"Ca pe vremea lui Ceausescu!"

Citeva minute mai tirziu, la o a doua casa si-a facut aparitia o alta persoana care vindea bilete. Lumea a dat navala catre gherete. De frica sa nu se produca o busculada, jandarmii s-au interpus rapid intre gardul stadionului, care proteja ghereta, si multimea furioasa. Ca sa poata ajunge la ghiseu, suporterii s-au urcat chiar si pe gardul imprejmuitor! S-a creat inghesuiala, oamenii s-au calcat efectiv in picioare, rupindu-si hainele si ranindu-se. Cine reusea sa cumpere bilete, iesea epuizat din multime. "Am transpirat de cit am fost impins in fata! Doamne, simteam ca ma sufoc! Am tinut mortis sa vad acest meci. Van Basten a fost idolul meu. Nu ne-au dat decit trei bilete de om. Parca e pe vremea lui Ceausescu! N-am mai stat la o coada din asta de dinainte de '89, cind ne bateam pentru gheare de pui!", ni s-a confesat un barbat intre doua virste.

La aceasta casa s-au comercializat, in total, 500 de bilete: jumatate dintre ele erau la tribuna a doua, iar jumatate - la peluze. Faptul ca n-au fost scoase la vinzare tichete la tribuna I si la tribuna zero a constituit un alt motiv de nemultumire. In concluzie, in Giulesti s-au vindut ieri doar 1.000 de bilete! Bilete de intrare s-au pus in vinzare si la casele de bilete de la Steaua. In Ghencea, peste 200 de fani au asteptat in liniste, la ora 10.30, sosirea "sacosei". In marea lor majoritate fani ai Stelei, acestia sperau sa prinda macar o "peluza". Si aici, ca si la celelalte case de bilete, bisnitarii si-au facut stocul, iar in zilele urmatoare vor arunca in aer pretul tichetelor.

"Stati degeaba!"

Confuzia si agitatia au luat in stapinire si zona din fata Parcului Dinamo, acolo unde sint amplasate casele de bilete. Multimea s-a asezat la rind cu mult inaintea orei 10.00. Coada ajunsese, la un moment dat, la peste o mie de persoane. La inceput, vinzatorii au acceptat sa dea mai multe bilete (unii au cumparat si cite 10!). Ulterior, nu s-au mai acceptat decit doua bilete pentru fiecare cumparator. Practic, tichetele s-au vindut la doar doua gherete, pe parcursul citorva zeci de minute! La ora 11.00, totul se terminase. In fata ghiseelor au ramas cu buza umflata citeva sute de oameni. "Stati degeaba, ca nu se mai da nimic azi! Gata! S-a terminat! Am primit 800 de bilete, s-au dat toate. Poate miine sa ne mai trimita federatia ceva!", a anuntat unul dintre vinzatorii de bilete.

In ciuda indemnului, sute de oameni au ramas in continuare la coada. Multimea dezamagita s-a risipit tirziu, dupa ora 15.00.

Nu mai sint bilete!

Haosul de la casele de bilete a fost primit cu resemnare la "Casa Fotbalului". Gelu Dumitrescu, referent la departamentul "Organizare", ne-a explicat: "Banuiam ca asa va fi, pentru ca stadionul Rapid e mult prea mic. Am tiparit 15.600 de bilete: 2.300 la tribuna I, 5.600 la tribuna a II-a, 4.500 la peluza I si 3.200 la peluza a II-a. Multe dintre acestea n-au putut fi scoase la vinzare, fiind directionate catre alte destinatii: federatia olandeza, protocol, contracte cu sponsorii sau comenzi ferme facute inca de-acum citeva luni. Am avut cereri uriase. Numai jucatorii ne-au cerut citeva sute de bilete pentru rude si prieteni! Ambasada Olandei ne-a cerut un numar urias. Nu le-am putut onora solicitarile. Pina si americanii, care de obicei nu sint interesati, ne-au sunat sa ne ceara locuri la meci".

Oficialul federal a precizat ca ieri s-a trimis catre casele de bilete tot stocul disponibil: 180 de tichete - la tribuna I, 3.500 - la tribuna a II-a, 2.500 - la peluza I si 1.350 - la peluza a II-a. "Nu stiu daca se va mai scoate ceva la vinzare si miine (n.r. - azi). Depinde ce s-a vindut azi. Dar, in principiu, ma indoiesc ca va mai ramine ceva... Din ce date am pina la aceasta ora (n.r. - 15.00), biletele s-au epuizat deja!", a conchis Dumitrescu.

Bilete scoase la vinzare

La Dinamo:
1000 la tribuna a II-a
750 la peluza I

La Rapid:
180 la tribuna I
1.500 la tribuna a II-a
1.050 la peluza I
1.350 la peluza a II-a

La Steaua:
1.000 la tribuna a II-a
700 la peluza I
Total: 7.530 de bilete

Lipsesc 4.000 de tichete!

Nebunia creata in jurul biletelor are citeva cauze obiective. Stadionul Rapid, pe care se va juca Romania-Olanda, are o capacitate mult sub interesul suporterilor fata de acest meci. Pentru a se apropia de cerintele pietei, intilnirea ar fi trebuit sa se dispute pe o arena de dimensiunile stadionului "National". Un alt factor perturbator l-a constituit "drenarea" biletelor catre alte destinatii decit casele de bilete. Practic, la publicul larg au ajuns mai putin de jumatate dintre tichetele tiparite! In fine, cel de-al treilea element care a transformat goana dupa bilete intr-un haos total a fost traditionala bisnita. Exista o mare diferenta intre numarul de bilete pe care FRF afirma ca le-a trimis catre stadioane si numarul declarat de casieri!

Exista doua explicatii pentru aceste neconcordante: fie federatia a trimis mai putine bilete decit a anuntat, fie cei insarcinati sa le transporte si sa le vinda n-au scos la ghisee decit o parte, restul fiind directionate direct catre bisnitari. Discrepantele intre cifrele federatiei si ale celor de la case sint mari. Federatia a anuntat ca a trimis la Dinamo 1.750 de bilete, iar vinzatorii sustin ca au primit doar 800! Rezulta 950 de bilete in minus. Mai grava e situatia la Rapid. FRF spune ca a trimis la vinzare 4.080 de bilete, iar cei care le-au distribuit sustin ca n-au primit decit 1.000! Diferenta e, in acest caz, de 3.080 de bilete!

De ce Rapid?

Mai multe motive au facut ca federatia sa nu aiba, practic, alta varianta decit stadionul Rapid pentru meciul cu Olanda. Va prezentam alaturat cauzele pentru care alte stadioane din Romania au iesit din cursa.

Stadionul "National" in renovare
Stadionul "Steaua" gazon sub orice critica
Stadion "Dinamo" prea mic, fara conditii pentru un meci international
Stadion "Cotroceni" capacitate mai mica decit in Giulesti
Stadion Gheorghe Hagi" - Constanta prea departe de Bucuresti, gazon necorespunzator
Stadion "Dan Paltinisanu" - Timisoara lipseste infrastructura (hotel de cinci stele), arena nu se ridica la standarde internationale
Stadion "Ion Oblemenco" - Craiova lipseste infrastructura (hotel de cinci stele, aeroport), n-au acceptat olandezii

Accent pe ofensiva

Prin contrast cu nebunia din fata caselor de bilete, in cantonamentul de la Saftica al echipei nationale a domnit ieri linistea. Dupa micul dejun, cei 22 de fotbalisti au fost examinati de medicul Pompiliu Popescu, acesta declarindu-se multumit de starea "pacientilor". La prinz si dupa-amiaza au urmat doua sedinte de pregatire. Antrenorul Victor Piturca a pus accentul pe aspectul tactic, exersind in special faza ofensiva.

500.000 de lei "peluza"!

Gelu Dumitrescu a precizat ca, in tentativa de a limita specula, FRF a dat dispozitie sa nu se vinda mai mult de trei bilete fiecarui cumparator. "E imposibil sa controlam bisnita! E o problema cu care ne confruntam de fiecare data cind e un meci important. Nu putem sa facem nici politie, nici filaj. Acum doi ani, la meciul cu Bosnia, jucat la Craiova, autoritatile locale ne pusesera sa cerem fiecarui cumparator numele, prenumele, seria si numarul buletinului! Nici chiar in halul asta nu putem ajunge!", a completat responsabilul cu biletele. Ieri dupa-amiaza, la cinci ore dupa ce casele de bilete se inchisesera, bisnitarii urcasera deja pretul tichetului la peluza la 500.000 de lei, de aproape sapte ori tariful oficial! Un bilet la tribuna I (care costa, oficial, 300.000 de lei) era cotat la un milion de lei, iar unul la tribuna a II-a (oficial, 100.000 de lei) ajunsese la 500.000 de lei.

Ceea ce era de asteptat s-a intimplat: multe dintre biletele rezervate de FRF galeriilor au fost scoase la bisnita! Ieri dupa-amiaza, linga sediul Ligii Suporterilor Rapidisti se puteau cumpara bilete "la negru".

Alte destinatii

• 1.400 de bilete la tribuna I livrate federatiei olandeze;
• 50 de bilete la tribuna zero, 400 de bilete la tribuna a II-a si 1.500 de bilete la peluza rezervate sponsorului oficial al nationalei;
• 280 de bilete comandate de jucatorii echipei nationale;
• diferenta de 4.720 de bilete s-a indreptat catre firme de turism, societati romano-olandeze, banci, parlamentari, guvern, galeriile echipelor Rapid, Dinamo, Steaua, Poli Timisoara, ambasadele Olandei, Japoniei, Marii Britanii si Statelor Unite.
Total: 8.350 de bilete


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.