Sport 1 August 2007 00:44
Nu este nici pe departe o figura de stil, ci cruntul adevar. Violentele au inceput sa sufoce stadioanele din Romania, iar asta nu face decat sa ne bage in “gura” Europei, care - se vede treaba – nu uita si nu iarta.
Sigur ca, dand timpul inapoi, astfel de manifestari (reduse ca intensitate) au mai existat in sportul autohton, insa ceea ce se intampla de la o vreme incoace tinde sa depaseasca orice imaginatie. Cu alte cuvinte, lipsiti de limita elementara a bunului simt si a culturii civice, anumiti idivizi au lasat deoparte spiritul fair-play-ului si au inceput, iata, sa se dedea la acte huliganice de un rar dramatism, care, cum spuneam, pe langa faptul ca umbreste fenomenul fotbalistic, risca sa duca la sanctiuni extreme din partea forurilor continentale. De altfel, nu mai tarziu de vara anului 2004, Steaua - acuzata de rasism - a fost pedepsita de UEFA prin suspendarea terenului propriu si obligatia de a juca meciul cu irlandezii de la Shelbourne (0-0 si 1-4 in returul turului II preliminar al Ligii Campionilor) in “exilul” de la Constanta. De asemenea, trecand peste recentul “episod” din amicalul cu Charleroi (cand un asa-zis suporter a intrat pe terenul din Ghencea si a incercat sa-l loveasca pe portarul belgian), in derby-urile editiei trecute a campionatului intern, aceeasi “ultrasi” stelisti, impreuna cu rivalii dinamovisti si rapidisti, au profitat de duelurile directe ale favoritelor si s-au incaierat chiar pe gazon, sub privirile unor forte de ordine depasite de situatie. Aspect repetat, iata, in debutul Ligii I, cand, provocati, zice-se, de fanii buzoieni, un grup de huligani ai formatiei din Sos. Stefan cel Mare au recurs la violente fara precedent, scenele cu bataia incasata de jandarmi socand, de altfel, o tara intreaga.

Europa ne-a luat in colimator


Sigur ca, legat de cele amintite mai sus, toate aceste acte de barbarism intalnite pe stadioanele din Romania intra sub atributiunile comisiilor interne de judecata, insa la fel de adevarat este ca, la o adica, aflati sub patronaj extern, mai marii fotbalului nostru pot fi urecheati de forul continental. Care, desi nu da sanctiuni decat in cazul violentelor din intrecerile UEFA (vezi, mai nou, excluderea formatiilor Legia Varsovia si Partizan Belgrad), dispune, totusi, de forta de a impune tarilor afiliate reguli severe in aceasta privinta. Ca asa stau lucrurile, o demonstreaza si recenta declaratie a presedintelul dinamovist Nicolae Badea, care, temator de o posibila suspendare pentru patru etape a arenei din “Groapa”, a spus ca, date fiind incidentele grave de la Buzau, nu exclude varianta de a muta echipa in provincie. “Dinamo nu poate impartasi si nu va mai accepta manifestari de genul celor desfasurate la meciul cu Gloria (...). Pe aceasta cale, solicitam ca manifestarile individuale sau ale unor grupuri izolate sa fie sanctionate conform legii, impotriva tuturor celor care au initiat si au participat la acte de tulburare a linistii publice si acte de vandalism, atat in incinta, cat si in afara stadionului (...). Prin urmare, vom solicita Ligii Profesioniste de Fotbal organizarea meciurilor de pe teren propriu in alte orase ale tarii, unde publicul este fair-play fata de echipa noastra, fata de ceilalti participanti la competitie, fata de fotbalul romanesc”, se arata, printre altele, in comunicatul expediat de Badea LPF, FRF, Jandarmeriei si celorlalte foruri competente. “In viata mea nu mi-a fost dat sa vad asemenea violente, precum cele de la Buzau. Am ramas socat de modul cum era lovit in cap acel jandarm. Trebuie sa luam masuri urgente, altfel huliganismul risca sa capete accente dramatice, existand chiar riscul sa avem parte de morti pe stadioane. Ca sa nu mai spun ca Europa este cu ochii pe noi”, a precizat, la randu-i, seful Ligii I, Mitica Dragomir, care, in asteptarea legii de starpire a violentelor din sport (proiect ce, odata vizat de Senat, asteapta sa treaca in septembrie si de Camera Deputatilor), vine sa exprime un caz pe cat de ingrijorator, pe atat de trist.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.