Sportivii trebuie sa-si declare toate veniturile si sa plateasca impozite pentru a beneficia de pensii la incheierea carierei.
Conducerea sindicatului fotbalistilor, in frunte cu Dumitru Costin, a facut ieri marcaj in zona Casei Poporului, unde a depus un proiect de lege cu privire la reintegrarea sportivilor dupa retragerea din activitate. Conform initiativei Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Nonamatori (AFAN), programul stipuleaza ca in anul in care sportivul isi inceteaza activitatea poate solicita rambursarea unei parti din impozitul pe venit platit in cei mai buni zece ani din punctul de vedere al cistigurilor. Proiectul introduce un mecanism in vederea asigurarii riscului retragerii din activitatea competitionala, care sa asigure tranzitia, la sfirsitul vietii sportive, permitind sportivului ce-si desfasoara activitatea in baza unui contract, indiferent de natura acestuia, sa se reorienteze catre o a doua cariera prin continuarea studiilor sau inceperea unei afaceri. Asa-numitul fond de solidaritate sportiva functioneaza dupa sistemul pensiilor facultative. Beneficiile primite din fondul de solidaritate sportiva se acorda la 35 de ani sau la momentul retragerii din activitatea sportiva, dupa caz. Nu este permisa retragerea de catre sportiv a sumelor platite catre fondul de solidaritate anterior incheierii activitatii sportive.

Suma ce va fi rambursata pentru fiecare an de evaluare va fi egala cu 40 la suta din impozitul platit pentru veniturile obtinute exclusiv din activitatea sportiva desfasurata in Romania pe parcursul perioadei de baza. Rambursarea se va efectua pe o perioada de doi ani. Pentru a beneficia de prevederile acestei legi, sportivul trebuie sa se inscrie in evidentele ANOFM ca fiind persoana in cautarea unui loc de munca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.