Rapid si Poli Timisoara isi joaca simbata, de la ora 20.45 (Antena 1), ultima sansa de a-si salva sezonul.

Dupa ce au ratat obiectivele in Liga I, atit Rapid, cit si Poli Timisoara isi joaca viitorul european pe o ultima carte. Simbata, cele doua formatii cu galerii infratite isi disputa finala Cupei Romaniei - Timisoreana in capitala Banatului, prima data in istoria celor doua cluburi. De rezultatul partidei de pe Stadionul "Dan Paltinisanu" depinde in cea mai mare masura soarta mai multor jucatori rapidisti, inclusiv a antrenorului Razvan Lucescu, care ar fi tentat sa ramina in Giulesti, in cazul in care echipa sa va cistiga trofeul si va ataca astfel, pentru a treia oara consecutiv, grupele Cupei UEFA. Dupa modelul utilizat si de Rapid, timisorenii au solicitat control antidoping pentru toti jucatorii care evolueaza in finala. "Si ei, si noi sintem obositi, venim dupa un campionat extenuant plin de bucurii si suparari, asa ca nu as vrea ca din cauza unui Red Bull sa se ajunga la probleme. Nu vrem emotii, asa ca vom cere control antidoping. De fiecare data cind am procedat asa, am avut noroc si ne-a mers bine", a declarat patronul Politehnicii, Marian Iancu.

Pentru giulesteni, cel de-al doilea trofeu intern reprezinta specialitatea casei, echipa antrenata de Razvan Lucescu avind in portofoliu 11 victorii finale, ultima, sezonul trecut. Cea mai prospera perioada din istoria visiniilor a inceput in 1937 cu o serie de sase trofee cistigate consecutiv, un record inca neegalat in Liga I. Editia din 1940 a intrat si ea in istorie, dupa ce giulestenii au disputat nu mai putin de patru jocuri pentru a cistiga Cupa. In primele trei, se inregistrasera numai rezultate de egalitate.

Banatenii se pot lauda ca au deschis competitia, in urma cu 73 de ani. Gazduit la Timisoara, meciul dintre Ripensia si "U" Cluj, incheiat cu victoria cu 3-2 a timisorenilor, a fost rejucat la Bucuresti, din cauza ca echipa clujeana a folosit doi jucatori nelegitimati. Si in Capitala, Ripensia s-a impus, de aceasta data, cu 5-0. Fosta echipa de poveste a Timisoarei, Ripensia, a fost prima formatie care a primit trofeul din mina sefului statului, in 1936, regele Carol al II-lea. Un moment antologic s-a consemnat in 1941, cind lovitura de incepere a finalei s-a dat cu o minge sovietica descoperita la cucerirea Tiraspolului.

Miza competitiei deschise tuturor echipelor interne a devenit cu adevarat importanta abia in 1960, cind victoria finala a oferit accesul in Cupa Cupelor, competitie inglobata recent in Cupa UEFA. 12 ani mai tirziu, au fost introduse pentru prima data penalty-urile ca modalitate de departajare, iar un an mai tirziu a fost unica editie in care in ultimul act nu a fost nici o echipa din prima divizie. Ultimul dintre cele doua trofee cistigate de Poli a fost unul aparte. Intrucit fusese surclasata de finalista Steaua cu 7-1 in campionat, organizatorii inscriptionasera deja numele ros-albastrilor pe trofeu, care a ajuns pina la urma la Timisoara.

Inaintea meciului dintre Rapid si Poli, imnul Romaniei va fi cintat live de solistul trupei Vita de Vie, Adrian Despot, cintaretul de muzica populara Nicolae Furdui Iancu, solistul trupei Cargo, Adrian Igrisan, si de tenorul Calin Bratescu. De la ora 16.00, pe acelasi stadion se va disputa si finala Cupei Romaniei la fotbal feminin, dintre CFR Clujana si CS Pandurii Lignitul Tirgu-Jiu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.