Cum, insa, in prima mansa, "giallorossi" se impusesera cu un halucinant 6-2, scorul la general s-a stabilizat la 7-4 pentru Roma. Evolutia buna a capitanului nationalei, atit in meciul tur, cit si in disputa de joi, i-a convins pe cei de la Inter Milano sa se implice serios in demararea tratativelor pentru achizitionarea fundasului roman. Presa italiana aparuta ieri a notat ca principalul "actor" din aceasta afacere, antrenorul Roberto Mancini s-a decis: "prioritatea numarul 1 a Interului pentru viitoarea stagiune este Cristian Chivu". "Gazzetta dello Sport" scrie ca "romanul sta excelent din punct de vedere fizic, tactic si tehnic, poate evolua si in centrul defensivei, dar si pe banda stinga (n.r. - in ultimele meciuri, inclusiv dubla din finala cupei, Chivu a jucat fundas stinga), face bine si faza ofensiva, iesind elegant cu mingea la picior si pasind foarte bine pe distante lungi".

Mancini il vede drept urmasul lui Mihajlovici

Jurnalistii italieni au aflat ca "Mancini vede in romanul Cristian Chivu un urmas ideal al sirbului Sinisa Mihajlovici (n.r. actualmente "secund" al antrenorului interist) si un partener (sau alternativa) pentru Marco Materazzi, stilpul defensivei milaneze.

Roma este dispusa chiar sa piarda

Avind in vedere cele doua partide jucate in ultimul act al Cupei Italiei, exista motive sa credem ca deja s-ar fi consumat primele discutii intre cele doua cluburi, numai ca Rosella Sensi (administrator-delegat), Danielle Prade (director sportiv), plus antrenorul Luciano Spalletti nu prea agreeaza varianta cedarii lui Chivu, desi romanul poate deveni in vara lui 2008 jucator liber de contract, iar AS Roma ar iesi in pierdere.

Mexes ramine

Totusi, insistenta Interului, cuvintul lui Mancini, oferta diversificata a milanezilor (vezi mai jos) si nu in ultimul rind faptul ca francezul Phillipe Mexes (joaca pe acelasi post cu Chivu) tocmai a anuntat ca isi va prelungi contractul cu AS Roma, toate acestea inclina balanta catre o iminenta despartire a romanului de gruparea de pe "Olimpico".

Avantaje si dezavantaje

Desi a fost "transferat" in ultimele luni la mai toate echipele tari din Europa, incepind cu Barça si terminind cu Juventus, interesul Interului este adevarat. Insa, chestiunea nu e simpla. Fundasul roman are parte si de avantaje, dar si dezavantaje:

A. Chivu se simte extraordinar la Roma, este apreciat de suporteri, de conducere si de antrenor, are, in plus, posibilitatea sa-si mareasca salariul (de la 1,8 milioane la 2,5 milioane de euro) si garantia ca poate evolua titular. AS Roma este un team energic, dar mai ales puternic, exceptind "accidentul nuclear" de la Manchester (infringere cu 1-7). Va incheia sezonul pe locul 2, a cistigat Cupa Italiei, a prins "sferturile" Champions League si va evolua in sezonul urmator in faza grupelor Ligii Campionilor.

B. La Inter Milano, Chivu ar trebui sa se bata pentru postul de titular, cind cu Burdisso, Materazzi sau, citeodata, cu Ivan Cordoba (solutia de rezerva in centru, cind lipseste Materazzi), ori daca Mancini l-ar folosi fundas stinga, cu Zanetti sau Maxwell. Avantajele unui contract cu Inter sint faima clubului din Milano si dublarea salariului pe care Chivu il are acum la AS Roma.

Variantele lui Chivu

1. Chivu isi prelungeste contractul cu AS Roma, scadent in iulie 2008, imbunatatindu-si salariul cu 700.000 de euro (de la 1,8 milioane la 2,5 milioane de euro).
2. Chivu mai ramine la AS Roma inca un sezon (2007-2008), tot pe un salariu de 1,8 milioane euro, iar in vara anului viitor devine jucator liber de contract si poate ajunge oriunde gratis.
3. Roma accepta sa-l vinda pe Chivu la Inter Milano, primind in schimb o importanta suma de bani (6-8 milioane de euro), plus dezlegarea chilianului David Pizarro. Salariul romanului pe "San Siro" va fi de 3,5 milioane de euro.
4. Roma il da pe Chivu la Inter contra unei importante sume de bani, obtinind in plus semnatura fundasului de banda stinga Fabio Grosso, campion mondial cu Italia in 2006. Romanii agreeaza aceasta varianta, pentru ca s-ar alege si cu un om de nationala, dar si cu bani pentru contractele "scadentilor" Rossi si Mexes.