El va fi nevoit sa justifice de ce nu a pus in aplicare patru decizii luate de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, printre care si cea legata de palmaresul Politehnicii Timisoara. Mircea Sandu si juristul Justin Stefan incearca sa se apere pentru ca federatia sa nu fie amendata si echipele romanesti sa nu fie suspendate din toate competitiile internationale.

Departamentul juridic al FIFA a transmis in repetate randuri ca FRF este obligata sa se supuna deciziilor Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, deoarece aceasta este instanta suprema. Timp de jumatate de an, comisiile federatiei au incercat sa tot tergiverseze aceste decizii , aducand in discutie fel si fel de prevederi regulamentare, desi alta cale de atac nu exista dupa hotararile TAS. Faptul ca nu au fost puse in aplicare mai multe decizii ale acestei instante a facut ca, saptamana trecuta, oficialii FIFA sa-l cheme la audieri pe Dumitru Mihalache, seful serviciului de Competitii al FRF, si, totodata, singurul reprezentant al Romaniei dintre cei 200 cat numara respectivul for. El a fost chemat cu toate actele din dosarele pe care TAS le-a judecat, iar federatia lui Mircea Sandu le-a ignorat.

Revenit in tara, Mihalache a informat conducerea de la Casa Fotbalului, toti incercand sa gaseasca o cale de a "dribla" hotararile TAS si, in acelasi timp, de a scapa de amenintarea cu sanctiuni financiare grave sau chiar suspendarea echipelor romanesti din competitiile internationale. Din pacate pentru ei si pentru imaginea fotbalului nostru, n-au mai avut timpul necesar sa gaseasca solutiile salvatoare deoarece presedintele federatiei, Mircea Sandu, a fost chemat de urgenta la sediul FIFA de la Zürich. El nu a plecat singur, ci insotit de juristul Justin Stefan.

Citeste si:

Alte 30 de reclamatii din Romånia se afla pe masa TAS
Comisia de Disciplina a FIFA, programata astazi, il va audia pe Nasu’ in privinta celor patru cazuri in care nu s-au pus in aplicare hotararile instantei internationale. Concret, este vorba de urmatoarele dosare: palmaresul, emblema si culorile Politehnicii Timisoara, in care sunt implicati Claudio Zambon si Marian Iancu; neplata unei sume de 35.000 de euro drept comision impresarului Octavian Marin pentru reprezentarea in procesul formarii lui Cristian Chivu; neachitarea catre CSM Resita a unei sume de 200.000 de euro drept indemnizatie pentru formarea lui Chivu, plus alti 35.000 de euro penalizari pentru FRF; cazul presedintelui bancar Constantin Iacov legat de transferurile lui Abiodun si Shroj la Politehnica Timisoara. Daca in aceste spete TAS a dat deja hotarari definitive, alte 30 de reclamatii din tara au poposit pe masa judecatorilor de la Tribunalul de la Lausanne.

In aceste conditii, surprinsi de lipsa de reactie a forurilor din Romania, oficialii FIFA nu pot ierta Romania de aplicarea unor sanctiuni pecuniare. Asta in ciuda unei prietenii de conjunctura a lui Michel Platini cu Mircea Sandu si a faptului ca oficialul de la Casa Fotbalului este membru in Comitetul Executiv al FIFA.

Tricolorii risca sa nu fie programati cu Slovenia
Singurul care a tras semnale de alarma a fost directorul general al FRF, Ionut Lupescu. "Cred in continuare ca decizia TAS nu e in ordine, dar pozitia finala le apartine lor. Este instanta suprema in sport si FRF, ca membru afiliat al FIFA si UEFA, trebuie sa puna in aplicare decizia TAS. Nu pot sa risc, pentru un club, sanctiuni ca neprogramarea echipei nationale sau dezafilierea federatiei de la UEFA si FIFA", a spus "Kaiserul", cu referire directa la meciurile cu Slovenia, de pe 2 si 6 iunie.