Dupa 21 de ani, cele patru penalty-uri aparate intr-o finala de Cupa Campionilor ramin un record greu de egalat. De 7 mai 1986, cind a fost eroul Stelei la Sevilla, Helmuth Duckadam recunoaste ca se indeparteaza rapid.

Fostul portar de legenda al ros-albastrilor s-a referit si la situatia actuala din sinul clubului, criticindu-l pe fostul manager general al echipei sale de suflet

Sport Total: A mai trecut un an peste Sevilla...

Helmuth Duckadam: Doar cind privesc pozele imi dau seama ca am imbatrinit. Se indeparteaza tot mai mult si mai repede de noi acele clipe.

Cum veti sarbatori?

21 este o cifra, totusi, mai nesemnificativa, nu cum a fost anul trecut, de pilda. Probabil ca ma voi intilni cu citiva prieteni si vom rememora impreuna acele momente.

Ce senzatie va lasa actuala Steaua?

Dupa un sezon reusit acum traverseaza o perioada mai putin fasta. Au fost la un pas sa imbra- tiseze finala Cupei UEFA si a urmat un recul firesc. Steaua nu mai joaca acel fotbal entuziast din sezonul precedent.

Care credeti ca ar fi principalele cauze?

in primul rind, acest blestem al accidentarilor care a produs foarte multe schimbari in primul unsprezece. Apoi, lipsa rezultatelor a atras o stare de neliniste la echipa, lucru care s-a petrecut si la celelalte echipe, exceptind Dinamo, desigur.

Cum vedeti despartirea de Mihai Stoica?

Eu zic ca pentru Steaua, in prima faza, Meme este o pierdere, pentru ca era foarte bine integrat in club. Noi am avut unele divergente in trecut, nu sintem prieteni, dar pe Stoica il consider unul dintre cei mai buni conduca tori de club dupa Ion Alexandrescu. Ca meserias, jos palaria in fata lui. A gresit insa cind a crezut cu orice pret ca poate reedita succesul de la Sevilla si, mai mult sau mai putin diplomatic, a indepartat clubul de fostele glorii.

Sinteti optimist in ceea ce priveste sansele Stelei de a prinde locul doi?

Moral, avind in vedere munca depusa anul trecut, echipa merita pozitia secunda. Jocul insa, nu prea e de locul doi, dar se pare ca sint sanse bune. Personal, consider ca Dinamo poate pierde in fata Clujului pe teren propriu. in ciuda animozitatilor intre cele doua formatii, nu cred ca se va ajunge pina aici incit Dinamo sa cedeze pe fata un meci ca sa-i faca rau Stelei. Dinamovistii au un blazon de respectat.

Il acuza pe Copos

Dupa ce Rapidul a fost invins la Cluj, de CFR, Gigi Becali, impreuna cu Steaua, a mai scapat o sansa de a urca pe locul doi. Motiv de ingrijorare pentru finantatorul stelist, mai ales ca Dinamo joaca astazi, impotriva clujenilor, fara Danciulescu si Niculescu. De altfel, patronul ros-albastrilor nu s-a dat in laturi de la a-l considera principal vinovat pe George Copos pentru esecul de la Cluj. "Am vorbit cu el in fiecare zi inainte de meciul cu clujenii. il sunam la noua dimineata, la 11 noaptea. Voiam sa-l motivez, ca el sa-si motiveze jucatorii. Zice ca are cel mai bun lot si cel mai bun antrenor? Pai, atunci are si cel mai prost conducator, de nu poate face treaba! ii ziceam: «Motiveaza jucatorii, pune arbitri straini, stai linga fotbalisti!» Dar el, comunistul, ce sa inteleaga? El oricum nu e asa de patimas ca mine", si-a incheiat tirada Gigi Becali.

Mesaj nationalist

Patronul Stelei, Gigi Becali, a afirmat intr-o conferinta de presa desfasurata la vila sa ca nimeni nu ar fi interesat de intrarea celor de la CFR Cluj in grupele Ligii Campionilor, in eventualitatea in care acest lucru se va intimpla. "Ei pe cine ar bucura sau cui ar face imagine? Poate Ungariei sau Portugaliei! Pina acum mai aveau sase-sapte romani la echipa, acum i-au dat si pe aia afara, joaca cu opt portughezi in teren. Pe cine intereseaza CFR Cluj cu opt straini in echipa?", s-a intrebat, retoric, finantatorul Stelei.

Helesteanu, la centru

Partida dintre Steaua si Ceahlaul Piatra Neamt, care se va disputa miine seara, va fi arbitrata de Anton Helesteanu. Acesta, cunoscut drept un apropiat al primarului din Piatra Neamt, Gheorghe stefan, a fost banuit intr-un timp si de unele relatii mai strinse cu Steaua, lucru care face extrem de susceptibila prestatia sa de miine.

"Sa-si vada de treaba!"

Dupa ce fostul manager general al Stelei, Mihai Stoica, a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca "Mirel Radoi este adevaratul sef al Stelei", referindu-se insa la zona vestiarului, Gigi Becali i-a replicat pe un ton deloc echilibrat fostului sau angajat. "Mihai Stoica sa-si vada de ale lui, de familia lui... Chiar daca asa ar fi, care-i problema? Dar cum sa fie Radoi adevaratul sef? El e doar fotbalist. Adevaratul sef sint eu", si-a expus punctul de vedere patronul ros-albastrilor.

Pinalti l-ar denunta

Ceahlaul vine in Ghencea cu o foame uriasa de puncte, ce poate umbri eventualele jocuri de culise. Dar cum finantatorul din Ghencea a tot gasit metode de a stabiliza echipele adverse, pietrenii se pot astepta la orice din partea lui Gigi Becali. "Le-a mers o data, de doua ori, dar ulciorul nu merge de multe ori la apa. Jucatorii mei vor fi motivati destul de mine. Acum, dupa gura de oxigen luata cu Vasluiul, ei sint obligati sa moara pe teren in Ghencea", a spus presedintele Ceahlaului, Gheorghe stefan. Altfel, Pinalti a punctat ca, daca Becali va incerca sa ii propuna ceva necurat, il va denunta: "Cu siguranta voi avea puterea sa fac publica orice fel de presiune a domnului Becali asupra noastra in legatura cu partida de miercuri (n.r. - miine)". (Ionut Brindusa)

COMENTARIU. Ca o intimplare...

Sta sa inceapa. E unul din meciurile care nu pot reincepe, care te inlemnesc mereu inca de la afisarea distributiei pe ecran. E precum o carte careia ii stii sfirsitul, dar esti fascinat in continuare de modul in care se impletesc personajele, evenimentele, lumile. E fiecare copil care a iesit afara a doua zi avind iscalitura destinului pe spatele tricoului: Duckadam, Lacatus... E raportarea noastra la ideea ca s-a putut. E coada unei comete de care ne agatam de 21 de ani, sperind ca lasam in urma mizga adunata intre santurile talpilor. E in fiecare an mai putin credibil, mai putin palpabil, mai greu de conceput. si totusi, fotbalul nostru e de neimaginat fara 7 mai, e coloana vertebrala frinta. Sta sa inceapa. Noi stam sa ne sfirsim sub apasarea luptei pentru locul doi. Dar ne putem strecura pentru doua ore si putin in unghiul mort al timpului, acolo unde respiram ros-albastru.

Eroii de la Sevilla ii raspund lui Rednic

Antrenorul lui Dinamo a declarat zilele trecute ca performanta Stelei de a cistiga Cupa Campionilor Europeni in 1986 nu a fost un succes adevarat din cauza adversarilor slabi

EMERIC IENEI: Mircea Rednic vorbeste despre noroc si intimplare, ca a jucat Steaua cu Kuusysi Lahti. Dinamo a jucat cu 17 Nentori si n-au fost in stare s-o elimine. Rednic sa-si aduca aminte de echipa Romaniei de la Italia '90, acolo unde avea cinci stelisti linga el, asa ca stie ce valoare aveau acestia

TUDOREL STOICA: A spus ca noi am cistigat, pentru ca am avut adversari slabi. Sint rautati, cind nu poti sa realizezi tu asemenea performante, arunci cu noroi in cei care au facut-o. N-a fost o intimplare, a fost valoare

MARIUS LaCaTUs: Mircea Rednic sa-si vada de problemele lui, sa vorbeasca despre echipele la care a jucat. E treaba lui, dar strugurii sint acri cind nu ajungi la ei


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.