Rezultat istoric in baschetul romanesc

Echipa masculina CSU Asesoft Ploiesti a obtinut, miercuri seara, o performanta unica in istoria baschetului romanesc: calificarea in "Final Four"-ul pan-european al Cupei FIBA Europe. Desi au fost invinsi in deplasare, scor 74-84, de elvetienii de la BC Boncourt, prahovenii s-au calificat in faza urmatoare a competitiei gratie victoriei din tur, la o diferenta mai mare, 79-63.

Cu scorul general de 153-147, echipa tinarului afacerist Sebastian Ghita (25 de ani, avere de 8 milioane de dolari) a acces in "Final Four", iar fiecare component al formatiei va fi rasplatit cu o prima de 5.000 de euro. Ploiestenii au evoluat destul de bine la Boncourt, in fata a 1.300 de spectatori care au incurajat campiona Elvetiei, o echipa multinationala, scorul fiind foarte strins pe toata durata partidei.

De altfel, cea mai mare diferenta de puncte, zece, a fost consemnata in final. Mladen Jojici, antrenorul sirb de la campioana Romaniei, a folosit opt jucatori la Boncourt, cel mai productiv fiind compatriotul sau Vladimir Kuzmanovik (34 de ani), cu 20 de puncte reusite. De la gazde, cel mai bun a fost, ca si in meciul-tur, americanul Alonzo Richmond, cu 28 de puncte.

Salarii ca la fotbal

Turneul final pan-european va avea loc in perioada 9-10 aprilie, locul de desfasurare nefiind deocamdata stabilit. Cu un buget de aproape un milion de euro pentru acest sezon, CSU Asesoft este prima echipa calificata la turneul final de patru. Din pacate, romanii sint cotati cu sanse minime in semifinale, unde vor intilni invingatoarea meciului Lokomotiv Rostov (Rusia) - Mlekarna Kunin (Cehia), doua grupari foarte puternice.

Performanta realizata de ploiesteni este explicabila prin stabilitatea financiara. Asesoft este unul dintre cele mai puternice cluburi sportive din Romania, rivalizind din punct de vedere al salariilor cu echipele de fotbal.

Astfel, veniturile baschetbalistilor de la aceasta grupare se cifreaza la cite 70.000-80.000 de euro pe sezon. Cel mai bine platit jucator este sirbul Nikola Bulatovici, fost campion mondial si european cu reprezentativa Iugoslaviei, care are un contract de 130.000 de euro pe sezon.

Din pacate, Toni Alexe, liderul echipei, n-a mai apucat sa se bucure de aceasta reusita, el decedind, pe 21 ianuarie, in urma unui tragic accident de circulatie, la numai citeva ore dupa incheierea unui meci din Cupa FIBA.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.