Surpriza de proportii in fotbalulul continental! Intrunit ieri, la Cardiff, Comitetul Executiv al UEFA a stabilit ca turneul final din 2012 sa fie incredintat in comun Poloniei si Ucrainei, care s-au impus astfel in detrimentul favoritei Italia si “cuplului” Croatia / Ungaria.

Anuntata de presedintele forului Michel Platini, decizia - la care a fost partas si conducatorul FRF, Mircea Sandu, aflat in fata primei hotarari importante de la alegerea ca membru al acestui organism - a uimit pe toata lumea, mai ales ca majoritatea specialistilor dadeau credit total Italiei in organizarea (dupa editiile din 1968 si 1980) pentru a treia oara a CE. Si asta cu atat mai mult cu cat, in ciuda scandalurilor ce au macinat in ultimul an fotbalul din "Cizma", vocile din culise erau convinse ca - amintind fie si de avantajul infrastructurii de invidiat ori organizarea ireprosabila a unor competitii de anvergura, gazduite anterior - nimeni si nimic nu le va sta in cale peninsularilor.

Cum insa actele de coruptie din Serie A (vezi cazul meciurilor aranjate din campionatul trecut) si violentele inregistrate in ultimele luni pe stadioanele italiene (cu politistul ucis pe arena din Catania) au cantarit decisiv in decizia responsabililor UEFA, iata ca Polonia si Ucraina au primit - in ciuda unui campionat considerat trucat, respectiv a instabilitatii sociale - dreptul de a organiza CE din 2012. "Este o grea lovitura primita de fotbalul italian. Acesta este efectul alegerii lui Michel Platini ca presedinte al UEFA. El a primit foarte multe voturi din Europa de Est. Din pacate, nu putem sa mai schimbam nimic si dezamagirea in tabara noastra este imensa", a reactionat "vicele" Federatiei peninsulare, Antonio Matarrese, la adresa francezului Platini, considerat principalul vinovat pentru "redirectionarea" turneului final. Care va fi gazduit de 8 orase din cele doua tari alese: Gdansk, Poznan, Varsovia, Wroclaw (din Polonia), Dnepropetrovsk, Donetk, Kiev si Lvov (din Ucraina).

Cu 24 de echipe din 2016?

Cel putin asa lasa sa se intrevada Comitetul Executiv al UEFA, care studiaza ideea unei extinderi de la 16 la 24 a numarului de participante la Campionatul European, o decizie in acest sens urmand sa fie luata spre sfarsitul anului, insa o eventuala punere in practica a proiectului va fi posibila abia din anul 2016. "Comitetul Executiv a adoptat calendarul propus pentru a conduce un studiu privind extinderea de la 16 la 24 de echipe pentru Campionatul European si va lua o decizie in noiembrie sau decembrie 2007. Orice eventuala modificare a formatului turneului nu va intra in vigoare decat incepand de la Euro-2016", se arata in comunicatul forului continental.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.