Relaxat si binedispus. Asa l-am gasit ieri pe Victor Piturca, care a acceptat sa discute cu Sport Total despre ultimele doua meciuri ale nationalei.

Cu o voce egala, Piti a expus in linii mari culisele unei saptamini infernale pentru el, la finele careia ne-am bucurat cu totii. Asa a sunat deviza transmisa de antrenor elevilor sai, inaintea confruntarii cu Olanda.

Sport Total: Care a fost obiectivul nationalei pentru dubla cu Olanda si cu Luxemburg: sase sau patru puncte?

Victor Piturca: Telul cu care am pornit a fost acela de a acumula sase puncte din cele doua intilniri. Dar, nu am exclus niciodata varianta cu patru puncte, care s-a dovedit excelenta in cele din urma.

S-a spus ca atit decesul parintelui dumneavoastra, cit si absentele importante din lot au creat o unitate iesita din comun in rindul jucatorilor. Mai ales in meciul cu Olanda...
Nu cred ca e adevarat. Va spun si de ce: in ultimul timp, echipa nationala a devenit o adevarata familie. E drept ca au mai existat unele iesiri, dar nesemnificative, in raport cu ceea ce a predominat in interiorul grupului. Exista respect reciproc si respect fata de munca pe care trebuie sa o depunem. In plus, ultimele rezultate au adus un moral bun, lucru deloc de neglijat. Ma refer la victoria cu Spania si la egalul din Olanda.

Sa revenim la lotul de care dispuneti. In ultimul timp, echipa de start parca nu mai e o problema pentru suporteri sau pentru presa. Incepe sa se contureze o formula de titulari care poate fi alcatuita chiar si in lipsa citorva jucatori de baza.

In mare parte aveti dreptate. Ma refer, in primul rind, la faptul ca exista un lot de 20 de jucatori care poate evolua oricind pentru prima reprezentativa, iar acest lucru da o siguranta. Indiferent de adversar. Apoi, sigur ca e visul oricarui antrenor sa aiba un nucleu de 11 jucatori, titulari incontestabili, pe care sa-i foloseasca in mod constant si care sa stie jocul pe dinafara. La echipele nationale e mai greu acest lucru, pentru ca aici apar mereu accidentari sau eclipse de forma.

Apropo de nucleu. Pare ca se contureaza un ax central al echipei noastre: Lobont, Chivu, Radoi si Mutu, in jurul caruia se construieste strategia de joc. Sinteti de acord?

Nu as vrea sa comentez prea mult pe aceasta tema. Dar de ce nu l-ati inclus aici si pe Coman? Cu asta cred ca am raspuns multora care s-au gindit ca in spatele nefolosirii lui cu Luxemburg ar fi stat nu stiu ce interese. Nici vorba! La nationala nu exista decit valoare si forma de moment. Atit!

Puteti sa faceti un calcul aproximativ al pasilor care trebuie facuti pentru a ne asigura calificarea?

Nu stiu daca e cazul acum. Noi trebuie sa jucam fiecare meci la victorie, dar, mai presus de toate, trebuie sa dam dovada de maxima seriozitate. "Luptam si suferim", aceasta a fost deviza pe care le-am transmis-o elevilor mei inaintea meciului cu Olanda si aceeasi va fi si de acum inainte. Cum au luptat la Rotterdam, asa vor trebui sa faca si de acum incolo, pentru fiecare punct sau puncte. Daca va fi asa, atunci la final ne vom califica, sint sigur. Dar mai e pina acolo.

Cum va explicati faptul ca dumneavoastra sinteti singurul antrenor care a calificat nationala in ultimii zece ani? Iar acum sinteti din nou foarte aproape de a repeta performanta.

Cred ca acest lucru se datoreaza seriozitatii si a faptului ca am reusit sa schimb in bine mentalitatea jucatorilor. Acum se vine altfel la lot, iar acest lucru se vede. Stim cu totii ca in trecut presa scria de tot felul de chestii care se petreceau in cantonamente. Au trecut acele vremuri. Jucatorii sint mult mai responsabili.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.