Directorul Scolii de Antrenori a FRF, Mircea Radulescu, spune ca nationala a progresat in planul organizarii. Fostul selectioner considera ca Victor Piturca a aplicat tactica cu care squadra azzurra a cistigat Campionatul Mondial din 2006, tricolorii tratind la fel de bine atit apararea, cit si atacul. Riciu spune ca Mutu a contribuit decisiv la evolutiile bune cu Olanda si Luxemburg.

Jocul tricolorilor din partidele cu Olanda si cu Luxemburg a surprins, mai ales ca, in urma cu o saptamina si jumatate, nationala era decimata de ghinioane. Accidentarile de marca si decesul tatalui selectionerului au dus la o atmosfera de ingrijorare si au pus pe jar tot staful federatiei. Salvarea a venit tocmai de la jucatori, pe care problemele i-au unit, au facut din ei o mare familie si le-au dat puterea sa intre pe teren la Rotterdam ca o mare echipa. In plus, si Victor Piturca si-a adunat gindurile si a reusit sa puna in practica exact solutia pentru anihilarea adversarilor.

"S-a vazut un real progres in planul organizarii jocului. Selectionerul i-a facut pe jucatori sa inteleaga cit este de importanta omogenitatea dintre cele doua momente ale jocului: atac si aparare, pe care le-au imbinat perfect", a declarat directorul Scolii Federale de Antrenori, Mircea Radulescu.

Riciu a avansat chiar o ipoteza interesanta, vizavi de modul in care Piturca a pregatit tactica: "Victor Piturca s-a inspirat din modelul italian. Nationala Italiei a cistigat Cupa Mondiala juci nd asa cum a facut-o Romania: organizat in cele mai mici detalii si aratind unitate, spirit de echipa".

Fostul selectioner spune ca s-a temut in privinta moralului fotbalistilor: "Dupa necazul care i s-a intimplat lui Piturca, m-am temut ca echipa nu va putea sa fie destul de sudata. Aici a intervenit rolul conducerii federatiei. Mircea Sandu si Ionut Lupescu au fost alaturi de echipa si totul a decurs bine".

Radulescu crede ca jocul lui Adrian Mutu a contribuit esential la obtinerea celor patru puncte: "El, care altadata era preocupat doar de atac, acum a trecut si la munca fara minge, de travaliu".

Ce a fost in Peninsula

Cu o luna inaintea Campionatului Mondial din Germania, Italia era macinata de scandalul Calciopoli, in care mai multi oameni de fotbal din Cizma erau acuzati de jocuri aranjate. Printre ei, selectionerul Marcelo Lippi, fostul antrenor al lui Juventus, caruia i s-a cerut demisia de la cirma nationalei. Atunci, jucatorii au facut front comun cu antrenorul si au reusit sa-si adjudece trofeul suprem, in ciuda scepticismului presei din Peninsula.

Marica, felicitat de Piti

Dupa victoria clara in fata Luxemburgului, Victor Piturca s-a descatusat la vestiare. Cu toate ca l-a introdus din repriza a doua pe Marica, atacantul a reusit sa-i aduca multa bucurie. "Ai vazut? Ti-am eu spus ca seara asta e cu gol!", i-a spus selectionerul lui Marica, imbratisindu-l, intr-un acces de fericire. De altfel, antrenorul si-a felicitat la vestiare toti jucatorii, dupa ce obiectivul pentru cele doua meciuri a fost atins.

"Piturca merita Steaua Romaniei"

Patronul Rapidului, George Copos, a fost impresionat de forta nationalei Romaniei si de faptul ca tricolorii au facut un pas mare spre calificare. Copos spune ca selectionerul Victor Piturca ar trebui sa fie decorat: "Este extraordinar ce a facut Piturca la cirma nationalei, in conditiile care i-au fost oferite. Am facut 0-0 la Rotterdam si putem termina peste Olanda, la finalul acestor preliminarii, o tara extrem de dezvoltata, cu conditii exceptionale oferite de comunitatile locale. La noi, comunitatile centrale nu au facut nimic de 17 ani. Piturca merita Steaua Romaniei pentru ce a facut", a declarat patronul formatiei din Grant.

"Nu are viteza lui Hagi"

Convocat pentru prima data la un meci oficial, Ianis Zicu a produs o surpriza extrem de placuta. Dupa evolutiile bune din Grant, rapidistul a jucat titular miercuri seara si a facut-o excelent. L-a servit bine cu pase pe Mutu si a ajuns si in situatii de gol. "Zicu a fost o surpriza placuta. Piturca i-a acordat incredere si el a trecut examenul. Cea mai mare calitate a lui este ca poate da pase decisive. Zicu se apropie de Hagi, insa nu are viteza acestuia", a spus Mircea Radulescu.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.