Dupa remiza stralucitoare de la Rotterdam, nationala de fotbal a Romaniei intalneste in aceasta seara (ora 18.30, in direct la TVR 1) modesta reprezentativa a Luxemburgului.

Cum este si firesc, principalul obiectiv al "tricolorilor" in partida de la Piatra Neamt il constituie obtinerea celor trei puncte si, bineinteles, practicarea unui joc spectaculos din partea lui Mutu & Co. Asta si in ciuda selectionerului bulgar, Hristo Stoicikov, care, culmea invidiei si, daca vreti, a prostiei, a mers pana intr-acolo incat sa afirme ca meciul Olanda - Romania ar fi fost blat!

Asadar, la interval de doar patru zile dupa remiza "de aur" din Olanda, nationala Romaniei va juca astazi, la Piatra Neamt, cu mult mai modesta reprezentativa a Luxemburgului, care, se vede treaba, ocupa oropsitul loc 7 (cu 0 puncte) in clasamentul Grupei G a preliminariilor CE 2008. De unde si impresia ca, desi vlaguiti dupa duelul de la Rotterdam, baietii nostri nu se gandesc decat la cele trei puncte, sinonime cu spectacolul din teren si, bineinteles, cu parcurgerea a inca unui pas spre calificarea la intrecerea din Austria si Elvetia.

Pana una alta insa, sa spunem ca, legat de meciul cu echipa micutului Principat, atmosfera in tabara tricolora - impresionata, se stie, de caldura moldovenilor de sub Pietricica - este una relaxanta. Atata doar ca, suparat pe o parte a mass-media (care a "spionat" sedinta preparatorie de luni seara, inchisa publicului larg), selectionerul Victor Piturca a anulat ieri vizionarea ultimelor 15 minute din antrenamentul oficial (ce ar fi trebuit sa fie urmat de o conferinta de presa), stopand astfel orice incercare de documentare a jurnalistilor.

Chiar si asa, important e ca, luandu-ne dupa declaratiile facute la sosirea in Piatra Neamt, fotbalistii Romaniei vad - in ciuda obisnuitului respect fata de adversar - un succes facil in disputa cu Luxemburg, menit sa-i incante pe cei prezenti in neincapatoarele tribune ale arenei "Ceahlaul". "Sa fim atenti! Luxemburghezii nu mai sunt ce au fost acum cativa ani.

Olanda si Bulgaria i-au invins doar cu 1-0, asa ca meciul de miercuri (n.r. azi) trebuie tratat serios, mai ales ca exista pericolul sa nu fim foarte concentrati la ora jocului. Oricum, valoric vorbind, nu avem cum sa pierdem cele trei puncte", a marturisit Paul Codrea, care a profitat de faptul ca este suspendat pentru cumul de cartonase galbene si a tras zilele acestea o fuga pana la Timisoara, pentru a-si vizita familia.

"Nu va fi usor cu Luxemburg, dar speram sa nu ne incurcam tocmai acum. In plus, vrem sa facem un meci mare si astfel sa-i rasplatim pe acesti oameni pentru caldura cu care ne-au inconjurat inca de la sosirea la Piatra Neamt", a completat Bogdan Lobont, dispus, la o adica, sa-i cedeze locul in poarta lui Dani Coman. "Suporterii sa stea linistiti! Voi fi in teren contra Luxemburgului", a opinat si capitanul Adi Mutu, menajat la primele doua antrenamente. "Obiectivul nostru in partida de miercuri (n.r. astazi) este victoria", a subliniat dupa remiza din Olanda selectionerul Victor Piturca, dispus (zice-se) sa alinieze impotriva formatiei din Ducat o echipa "insailata" cu rezerve ca Dani Coman, St. Radu, Zicu si D. Niculae.

Oaspetii nu-si fac iluzii

Cat priveste noutatile din tabara adversa, prea multe nu sunt de spus. Si asta in conditiile in care, sositi ieri (ora 15.30) la Piatra Neamt (unde au fost intampinati cu paine si sare de viceprimarul orasului, Vasile Ouatu), elevii tehnicianul Guy Hellers au recunoscut ca, desi vor incerca sa-si vanda cat mai scump pielea, prea multe sperante nu-si pun in disputa de asta-seara. De fapt nici nu au cum, daca ne gandim ca, dincolo de "dubla" (0-7 "acasa" si 0-4 la Bucuresti) din preliminariile Euro 2004 si de ultimul loc ocupat actualmente in Grupa G, luxemburghezii (pozitia 178 in lume si 50 in Europa) sunt constienti de enorma superioritate a romanilor (loc 14 mondial si 12 european).

De altfel, singurul succes rasunator al nationalei din Principat a fost obtinut in preliminariile CE ’96, cind a invins cu 1-0 Cehia, viitoarea vicecampioana continentala.

"Ne asteapta o partida dificila si delicata. Ne temem pentru ca stim ca romanii au o mentalitate extraordinara, sunt cat se poate de redutabili si, cu siguranta, vor incerca sa inscrie foarte multe goluri", a admis selectionerul gruparii din Principat. Care a adaugat ca va incerca sa puna in aplicare toate mijloacele ce-i stau la indemana, pentru a scoate astfel maximum posibil, atat in aparare, cat si in atac. "Lucrez cu jucatori care muncesc opt ore pe zi si dupa aceea se antreneaza, dar in fotbal totul este posibil", a mai spus Hellers in conferinta de presa de dinaintea antrenamentului oficial (aseara, ora 19.00) al luxemburghezilor.

Preliminarii Euro 2008

Grupa A

Azerbaijan - Finlanda, Polonia - Armenia, Serbia - Portugalia
Clasament: 1. Polonia 13p; 2. Finlanda 11p; 3. Portugalia 10p; 4. Serbia 10p; 5. Belgia 7p; 6. Kazahstan 5p; 7. Armenia 1p; 8. Azerbaidjan 1p.

Grupa B

Ucraina - Lituania, Georgia - Insulele Feroe, Italia - Scotia
Clasament: 1. Scotia 12p; 2. Franta 12p; 3. Ucraina 9p; 4. Italia 7p; 5. Lituania 4p; 6. Georgia 3p; 7.I-le Feroe 0p.

Grupa C

Ungaria - Moldova, Malta - Grecia, Turcia - Norvegia
Clasament: 1. Turcia 12p; 2. Grecia 9p; 3. Bosnia 7 p; 4. Norvegia 6p; 5. Malta 4p; 6. Ungaria 3p; 7. Moldova 2p.

Grupa D

Cehia - Cipru, Irlanda - Slovacia, Tara Galilor - San Marino
Clasament: 1. Germania 13p; 2. Cehia 10p; 3. Irlanda 10p; 4. Slovacia 9p; 5. Cipru 4p; 6. Tara Galilor 3p; 4. San Marino 0p.

Grupa E

Israel - Estonia, Androrra - Anglia
Clasament: 1. Croatia 13p; 2. Rusia 11p; 3. Anglia 8p; 4. Israel 8p; 5. Macedonia 7p; 6. Estonia 0p; 7. Andorra 0p.

Grupa F

Liechtenstein - Letonia, Irlanda de Nord - Suedia, Spania - Islanda
Clasament: 1. Suedia 12p; 2. Irlanda de Nord 10p; 3.Danemarca 7p; 4. Spania 6p; 5. Letonia 3p; 6. Islanda 3p; 7. Liechtenstein 0p.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.