Noile reguli UEFA impun ca nici o grupare fotbalistica sa nu primeasca licenta de club profesionist daca are datorii. Divizia A datoreaza bugetului de stat 20 de milioane de euro. Daca banii nu sint platiti pina pe 31 martie, in sezonul urmator am putea avea o prima divizie cu numai 7 echipe. "Oamenii de fotbal" au intrat in panica si, in loc sa-si plateasca datoriile, trimit emisari la Guvern si Presedintie, in speranta unor reesalonari. Ionut Popescu, ministrul Finantelor, nici sa n-auda de asa ceva.

Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice, este decis sa nu accepte reesalonarea datoriilor cluburilor din Divizia A. Un motiv secret il constituie jignirile pe care Gigi Becali i le-a adus lui Popescu. Cu datorii, nu pot fi obtinute licentele de club profesionist.

31 martie este un moment-limita pentru Divizia A. Pina la aceasta data trebuie depuse actele necesare obtinerii licentei de club profesionist si multe grupari din prima liga nu sint in stare sa treaca de conditiile aspre impuse de UEFA din acest an. Capitolul financiar si infrastructura sint punctele cele mai dureroase din documentatia necesara. Daca la dotarea stadioanelor se mai pot inchide ochii, prezentindu-se contracte in derulare pentru modernizarea arenelor, actele contabile nu mint. La ora actuala, doar sapte sau opt cluburi se pot lauda cu o situatie financiara care sa le poata permite inscrierea in campionatul 2005-2006. La celelalte, datoriile catre stat pot impiedica obtinerea licentei de club profesionist.

O estimare ne arata ca Steaua este lider si la datorii. Actuala societate pe actiuni este restantiera cu aproape 102 miliarde de lei, majoritatea restantelor provenind de la societatile care au functionat inainte de preluarea clubului de catre Gigi Becali. Otelul Galati, de exemplu, are de dat statului circa 85 de miliarde de lei, din care 15,3 miliarde de lei la asigurarile sociale. FC National figureaza cu un pasiv de 5 miliarde de lei, la fel ca si Gloria Bistrita, dar deja acestea sint sume care pot fi acoperite prin transferul unui jucator sau din procentul cuvenit din drepturile de televizare gestionate de LPF.

In conditiile in care bugetele cluburilor din Divizia A se intind intre 4 milioane si un milion de euro, iar in divizia B nu poti sa te misti fara 300.000 de euro, sumele sint totusi importante. Nici FRF nu sta pe roze, circulind in aceasta iarna informatii conform carora exista datorii de aproape 2 milioane de euro. Cit despre LPF, ea are de dat la banci aproape 500.000 de euro, suma imprumutata pentru construirea noului sediu.

Hatis de firme si fundatii

Este aproape imposibil de facut un calcul exact al datoriilor cluburilor de fotbal in momentul de fata. Se pare, totusi, ca datoriile catre buget ale cluburilor de fotbal se duc undeva spre 600 de miliarde de lei. Exista o increngatura incredibila de firme, fundatii si asociatii care dispar sau se infiinteaza pentru a facilita disparitia unor datorii importante catre bugetul de stat. De notorietate este cazul Rapidului, care acum trei ani a trecut echipa de fotbal de la Uniunea Fotbal Club la Asociatia Fotbal Club, in patrimomiul primeia raminind "firimituri" care nu acopera nici 5% din totalul datoriilor acumulate in timp. Aceste uriase sume restante vin din asigurarile sociale neplatite, din asigurari medicale eludate sau din neplata altor impozite. Principala explicatie a sustinatorilor cluburilor este ca nu achita taxele deoarece sumele investite de ei au fost impozitate o data, in afacerile din care le-au obtinut.

Ar mai fi apoi permanentul "concubinaj" cu organele financiare locale, in cazul cluburilor din provincie, sau al "greilor" din Bucuresti cu diferite ministere capabile si dispuse sa le asigure protectie in astfel de cazuri. Reesalonarea este o solutie de ultim moment, dar cu mici sanse de reusita in incercarea de resuscitare a unui pacient aflat in stare critica de zeci de ani.

Altii sint mai smecheri

Sumele datorate ar fi fost si mai mari daca toate cistigurile fotbalistilor ar fi fost inregistrate in contabilitatea cluburilor. Steaua plateste contracte sub forma de donatii, iar multe echipe dau bani la negru. Practicile romanesti nu sint singulare in Europa, ci doar mai primitive decit in alte tari. Ungaria, de exemplu, sau unele cluburi din Spania, isi inregistreaza jucatorii ca marci in "paradisuri" fiscale gen Cayman, eludind astfel obligatii financiare importante.

Popescu, jignit de Becali

In aceste zile, Dumitru Dragomir incearca o intilnire la nivel inalt in care sa convinga guvernul ca fotbalul romanesc poate disparea daca nu i se reesaloneaza datoriile. Factorul cheie, Ionut Popescu (foto), desi fost ziarist sportiv, a devenit insa extrem de refractar la doleantele venite din aceasta zona. Surse apropiate lui sustin ca alergia i-a fost provocata de Gigi Becali, acesta aruncind in mai multe emisiuni TV asupra ministrului Finantelor Publice o galeata cu jigniri din inepuizabila resursa proprie. Popescu, insa, sustine ca atitudinea lui este aceeasi fata de toti datornicii. "Nu am parti pris-uri. Toti cei care au de dat bani la stat trebuie sa se achite in termenele legale", a spus ieri seful Finantelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.