Rafael van der Vaart traverseaza o perioada fasta la Hamburger SV. Ultimele evolutii ale internationalului olandez il pun in dificultate pe selectionerul Marco van Basten, care trebuie sa aleaga varianta ideala a liniei de mijloc in perspectiva partidei cu Romania, de la Rotterdam.19 zile au mai ramas pina la confruntarea cu Olanda din preliminariile Euro 2008.

Redresarea lui Hamburg, nu cu mult timp in urma lanterna rosie in Bundesliga, se datoreaza in masura covirsitoare capitanului sau olandez. Cu un Rafael van der Vaart in mare forma, hanseaticii au cistigat ultimele patru partide, internationalul batav marcind cinci goluri, ultimul simbata, in poarta lui Schalke 04.

Revenit dupa o accidentare si dupa o suspendare care l-au tinut departe de gazon etape bune in tur, Van der Vaart a inceput in forta noul an. A impresionat la amicalul disputat de Olanda pe 7 februarie, in compania Rusiei (4-1), gol si pasa decisiva, alcatuind impreuna cu Sneijder si Seedorf, o mult laudata linie de mijloc.

Cu toate acestea, selectionerul Marco van Basten a lasat sa se inteleaga ca, impotriva Romaniei, va fi obligat sa-l sacrifice pe unul dintre cei trei mijlocas i. "Van der Vaart, Sneijder si Seedorf au jucat foarte bine, dar nu cred ca-i voi putea titulariza pe toti la meciul cu Romania. Cei trei sint jucatori ofensivi, care nu exceleaza la faza de aparare. Iar, impotriva Romaniei, va trebui sa ne mai si aparam", a explicat selectionerul Portocalei Mecanice.

Pornind de aici, unul dintre acestia va lasa locul unui mijlocas defensiv, favoriti pentru acest post fiind Denny Landzaat, de la Wigan, si Nigel de Jong, de la Hamburger SV.

7 goluri...

... a marcat Rafael van der Vaart in 41 de partide pentru nationala Olandei.

POLIVALENT. Joaca si virf

La origine mijlocas dreapta, Van der Vaart a dovedit ca-i prieste si postul de virf retras. Huub Stevens, antrenorul care l-a inlocuit pe Thomas Doll pe banca tehnica a lui Hamburg, l-a mutat pe internationalul olandez de pe flancul drept in centru, in spatele lui Olici, singurul atacant central al hanseaticilor.

SUPERSTITIE. Barba, secretul succesului

Rafael van der Vaart a explicat, in Bild, unul dintre motivele formei excelente pe care o traverseaza in ultima vreme. "Mathijsen, colegul meu de la Hamburg, m-a rugat insistent sa nu ma mai barbieresc inaintea meciurilor, pentru ca a observat ca inscriu atunci cind nu sint proaspat ras. La inceput, n-am vrut sa tin cont de sfatul lui, dar, ulterior, m-am razgindit si am acceptat aceasta provocare. Se pare ca a avut dreptate", a spus, in gluma, Van der Vaart.

Inscrie din toate pozitiile

Se poate spune ca Van der Vaart a marcat prin toate procedeele si din toate pozitiile in ultimele cinci etape de Bundesliga: din penalty cu Borussia Dortmund si Werder Bremen, din lovitura libera cu Eintracht Frankfurt si din actiune cu Schalke 04. In plus, olandezul si-a trecut in cont si doua pase decisive in ultimele cinci partide.

A marcat si Seedorf

Clarence Seedorf, un alt candidat serios pentru titularizarea in linia mediana a Olandei la partida contra Romaniei, a contribuit decisiv la victoria obtinuta de AC Milan in fata lui Chievo (3-1). Mijlocasul Diavolului a marcat ultimul gol al echipei sale in minutele de prelungire ale meciului disputat simbata, pe San Siro.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.