In sezonul '91-'92, Dinamo reusea sa invinga la Bucuresti, cu 2-0, pe Sporting Lisabona, dupa ce, in tur, portughezii cistigasera cu 1-0. Fotbalistii antrenati la acea vreme de Florin Halagian le transmit elevilor lui Rednic sa aiba incredere in propriile forte in incercarea de a trece de Benfica. Din Albania, Sulejman Demollari spune ca le va tine pumnii ciinilor.

Toamna lui 1991. Dinamo dadea piept in primul tur al Cupei UEFA cu portughezii de la Sporting Lisabona. Pe Alvalade, 50.000 de mii de fani ai alb-verzilor asteptau o victorie la scor pentru echipa lor. In primul 11, pe atunci doar un pusti plin de talent, Luis Figo. Dupa 90 de minute, soarta calificarii a ramas sa se hotarasca la Bucuresti, Sporting reusind o victorie la limita, 1-0, cu un gol tot pe final de meci.

Peste doua saptamini, in Stefan cel Mare s-a jucat cu casa inchisa: "Stadionul a fost plin. Nu aveai loc sa arunci un ac. Oamenii erau peste tot", isi aduce aminte Adrian Matei. Baietii lui Halagian au sperat, iar dupa alte 90 de minute, scorul general era de 1-0 pentru ciini, fiind nevoie de prelungiri: "La primul gol al lui Gerstenmajer, chiar eu am centrat. Am impins partida in prelungiri si am simtit ca portughezii sint speriati", a declarat Marian Pana.

In minutul 115, Gerstenmajer a marcat din nou, iar ciinii s-au calificat. "Asta trebuie sa invete si elevii lui Rednic si sa spere pina in ultimul minut", ii sfatuieste Tom Cristea pe dinamovisti. Nici Sulejman Demollari, albanezul fenomen pe care Florin Halagian l-a inventat in mijlocul lui Dinamo, nu a uitat dubla cu Sporting: "Le tin pumnii si sper sa-i scoata pe cei de la Benfica. Daca atunci s-a putut, acum de ce sa nu se poata".

Miine, in acelasi decor si sub aceleasi coordonate, ca acum 16 ani, in locul lui Gerstenmajer poate fi Claudiu Niculescu, iar Mircea Rednic are toate sansele ca, peste ani, sa poarte o sapca cu Chicago Bulls, asa cum o facea, pina nu demult, Halagian.

Dedicatie pentru cumnat

Marius Cheregi a vrut sa-i faca o urare si cumnatului sau Ionel Danciulescu, capitanul ciinilor: "Sa dea Dumnezeu sa-i iasa asa cum i-a iesit lui Gerstenmajer in acel meci. Noi am putut atunci sa intoarcem, sper ca si ei sa faca acelasi lucru", a declarat fostul ciine. Cheregi a incheiat spunind ca Dinamo are mare ajutor de aportul suporterilor.

SULEJMAN DEMOLLARI: "Imi aduc aminte ca a jucat Figo la ei. Nu stiu prea multe despre Dinamo de astazi. Am auzit ca a venit Lobont, din campionatul Italiei, si stiu ca Petre, singurul om pe care il cunosteam, a plecat. Le urez bafta!"

FLORIN HALAGIAN:"Echipa mea de atunci era mult mai buna decit cea a lui Rednic. Noua nu ne dadea nimeni nici o sansa sa trecem de Sporting si uite ca am reusit. Acum, Dinamo are aceleasi sanse ca si noi.

MARIUS CHEREGI:" Eu cred ca Sporting de atunci era o echipa mult mai buna decit cea de astazi a Benficai. Figo avea 19 ani, insa se anunta a fi un mare jucator. Elevii lui Mircea Rednic trebuie sa intre pe teren increzatori, asa cum am facut-o si noi atunci. Nu au ce pierde."

ADRIAN MATEI:" M-as bucura daca s-ar repeta istoria. Diferenta e ca, in 1991, era turul intii, iar acum sint saisprezecimi, deci poate fi o alta motivatie. Spun ca Dinamo are 50% sanse de calificare MARIAN PANa: Eu cred ca Dinamo nu a avut curaj in meciul tur. La Bucuresti sint sigur ca ei vor marca."

Enervat de reactia lui Figo

Albanezul Demollari si-a adus aminte cu placere de dubla din 1991 dintre Dinamo si Sporting. "Imi amintesc perfect ca la ei a jucat Luis Figo. A plecat cam suparat, dar asta e fotbalul". In momentul in care a auzit ca vedeta celor de la Inter Milano nu si-a adus aminte de intilnirea de la Bucuresti, Demollari a izbucnit: "A uitat? Nu e posibil sa uiti. Sau poate asa sint astia. Cind pierd, uita!".


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.