Procesul cistigat de fostul fotbalist de la Anderlecht cu Uniunea Belgiana de Fotbal cu privire la dreptul de munca va constitui un precedent in UE, dupa modelul „legii Bosman“.

"Operatiunea Dragonul" a fost numele de cod al anchetei desfasurate de autoritatile din Belgia impotriva mafiei pariurilor, care l-a avut printre protagonisti si pe fotbalistul roman Marius Mitu. Acuzat ca a participat la trucarea unor meciuri in schimbul primirii unor foloase materiale, romanul si-a recunoscut initial vina, precizind ca s-au pierdut meciuri la comanda patronului chinez Ye Zheyun, care a facut inclusiv uz de arma, fiind imediat concediat de clubul Anderlecht Bruxelles. Sub presiunea suporterilor, care ii cereau despagubiri si amenintau cu represalii, jucatorul a plecat in Ucraina, insa belgienii au blocat dreptul sau de a semna un nou contract de munca.

In replica, Mitu a actionat in judecata Uniunea Belgiana de Fotbal (URBSFA), pe motiv ca forul belgian i-a refuzat dreptul de a-si exercita meseria. Romanul a obtinut cistig de cauza la Curtea de Apel din Bruxelles, sentinta precizind ca "sanctiunile disciplinare pe care jucatorii le-au primit au dus la incalcarea dreptului subiectiv la un proces echitabil si la exercitarea meseriei pe care si-au ales-o, a libertatii de expresie si a vietii private".

Drepturile omului care joaca fotbal

Procesul a fost cistigat pe baza articolului sase din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului, care defineste de fapt marile drepturi prin care se poate apara fiecare persoana. Instanta a ajuns la concluzia ca tribunalul privat al URBSFA nu poate sanctiona jucatorii, deoarece forul fotbalistic belgian nu respecta o serie de prevederi ale articolului sase al Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.