Istoria meciurilor directe din Cupa Davis dintre Romania si Franta a inceput tocmai in 1927. In acel an, Nicolae Misu si Gica Poulieff au fost, in turul secund, victimele celebrilor muschetari, care s-au impus la Paris cu 4-1. Urmarea: cocosii nu s-au mai oprit decit dupa victoria din finala competitiei. Singurul punct al romanilor, adus de Poulieff, a fost obtinut abia in ultima zi a intilnirii.

Echipa Romaniei nu a fost menajata de soarta de-a lungul participarilor in Cupa Davis. Dupa infringeri pe banda rulanta suferite in runda inaugurala la primele trei prezent e in competitie (1922 - Indiile engleze, 1925 - Danemarca si 1926 - Italia), ai nostri s-au va- zut nevoiti sa infrunte, in 1927, celebra formatie a muschetarilor.

Astfel, daca primul punct din istorie fusese deja adus de Nicolae Misu, in fata danezului Erik Worm, scor 6-3, 6-3, 5-7, 6-3, prima calificare mai departe avea sa mai astepte. La Paris, Gica Poulieff si Nicolae Misu aveau sa dea piept cu trioul de geniu format din Jean Borotra - Jacques Brugnon - Rene Lacoste. Acestia din urma au obtinut un 4-0, dupa care Poulieff a adus un punct in extremis pentru formatia noastra, odata cu neprezentarea adversarului sau din ultima zi de concurs, Rene Lacoste.

Se pare ca victoria in fata Romaniei le-a purtat noroc cocosilor, avind in vedere faptul ca, la a treia finala disputata, ei au izbutit sa invinga Statele Unite ale Americii, aduci nd, in premiera, Salatiera de Argint in Europa. A fost prima intilnire Romania - Franta, iar revansa aveam sa o luam peste 47 de ani, cind echipa noastra, cu Ilie Nastase si Ion Tiriac in frunte, avea sa invinga la Bucuresti, in semifinala competitiei, tot cu 4-1.

Nicolas Mishu

Tenismenul reprezentativ al anilor '20, liderul echipei Romaniei la primele participari in Cupa Davis, a fost Nicolae Misu. Astfel, daca francezii ii aveau pe cei patru magicieni, Lacoste, Borotra, Cochet si Brugnon, noi il aveam pe neobositul Misu. El nu a detinut titlul de campion al tarii decit la o singura editie, in 1929, dar timp de un deceniu a fost unanim considerat drept cel mai puternic jucator roman.

Pe marmura de la intrarea in Country Club-ul din Monte Carlo sta inca gravat numele sau, ortografiat in franceza, Nicolas Mishu, certifici nd marea sa victorie din 1919. La acea vreme, el a trecut in ultimul act de francezul Max Decugis, cel mai bun cocos dinaintea muschetarilor. Despre cariera sportiva a lui Nicolae Misu se gasesc, inca, referint e in Larousse-ul sportiv (editia 1961).

Cei patru muschetari

Cei care au spart dominatia exercitata de SUA si Australia in primii ani ai Cupei Davis au fost "cei patru muschetari". Jean Borotra, Henri Cochet, Rene Lacoste si Jacques Brugnon au ramas in istorie cu aceasta porecla, prin parafrazarea eroilor romanului omonim al lui Alexandre Dumas. Cochet, geniul tenisului ar fi fost inteleptul Athos. Puternicul jucator de dublu "Tot" Brugnon" trebuia sa fie Portho. Matematicianul jocului, Lacoste, calculat si dur, era Aramis. Cine altul putea fi D'Artagnan, decit meridionalul Borotra, "bascul zburator", plin de curaj si fantezie?


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.