Florin Raducioiu, managerul sportiv al dinamovistilor, considera greseala vietii faptul ca a renuntat prea usor la prima reprezentativa dupa turneul final Euro 1996

Florin Valeriu Raducioiu rememoreaza meciul cu Suedia, de la Campionatul Mondial din 1994, cand tricolorii au fost la un pas de o semifinala cu Brazilia. Dar spune si ca se mandreste cu performantele sale pe plan sportiv, motivand ca sunt alti jucatori care n-au realizat nici jumatate din ce a realizat el. Managerul sportiv al "cainilor" recunoaste acum, la aproape 37 de ani (ii va implini pe 17 martie), ca a gresit cand a decis sa nu mai vina la echipa nationala.

"Este un mare pacat, pentru ca in 1996 am renuntat. Este cel mai mare regret al vietii ca m-am retras la 26 de ani". Florin povesteste cu sinceritate si ce l-a facut sa ia o astfel de decizie: "A fost un orgoliu al meu. Nu mai acceptam sa vin la nationala pentru a sta pe banca de rezerve. Dupa prestatia dezastruoasa de la Campionatul European din 1996, in care toti am jucat sub orice critica, a fost o schimbare de generatie.

Am inteles atunci ca s-a terminat. Nea Puiu (n.r. Anghel Iordanescu) mi-a spus: Radu, nu e nicio problema, te intorci, dar nu mai esti titular. Asta m-a durut cel mai mult. Nu voiam ca suporterii romani sa-l vada pe Raducioiu pe banca de rezerve. Stiu, poate parea ca un semn al meu de lasitate, ca la greu nu am mai luptat, dar v-am spus cum am gandit atunci. Acum imi pare foarte rau. A fost decizia mea, devenita mai apoi o mare dezamagire". Repercusiunile nu au intarziat: "Faptul ca am renuntat la nationala mi-a daunat imaginii, dar si carierei ulterioare. Am pierdut mult. Cand ma uit la CV-ul meu si vad doar 41 de meciuri sub tricolor si 21 de goluri… Puteam sa fac mult mai mult".

Suedezii i-au stricat luna de miere

Momentul de varf al lui Raducioiu la nationala a fost, fara indoiala, cel de la Campionatul Mondial din 1994, gazduit de SUA. Pe langa cele doua goluri inscrise Columbiei si alte doua Suediei, fara a le socoti si pe cele din loviturile de departajare, a facut inconjurul lumii. Ipostaza in care, cel poreclit Radu, plangea ca un copil dupa acel meci cu suedezii, in urma caruia tricolorii ar fi putut ajunge in premiera intr-o semifinala de Campionat Mondial. "Imediat cum s-a terminat, am simtit ce pierdusem.

O ocazie unica atat pentru generatia mea, cat si pentru fotbalul romanesc. Pentru ca, din pacate, aceasta performanta nu s-a repetat, desi as fi extrem de fericit ca acest lucru sa se realizeze. Cred ca atunci am fi putut ajunge si in finala. Am plans ca un copil dupa un meci incredibil". Desi au trecut 12 ani de la acea partida de pomina, Raducioiu nu s-a impacat cu destinul: "Am pierdut atunci dintr-o superficialitate de-a noastra. Nu ma refer acum neaparat la Florin (n.r. - Prunea), desi e clar ca el a facut-o. Oricum, el e prietenul meu si asa va fi si in continuare. Poate ca atunci, dupa acel gol care a restabilit egalitatea, se putea face o schimbare. Stiu ca e usor sa dai din gura si ca dupa razboi multi viteji se arata, dar eu, daca as fi fost antrenor, l-as fi schimbat pe Florin cu Bogdan Stelea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.