Dupa junioratul de la Steaua, Cosmin Olaroiu ajungea, la 19 ani, la Carpati Nehoiu, echipa pe care a promovat-o aproape de unul singur in Liga a III-a.

Sport Total a vizitat locul de unde antrenorul Stelei si-a inceput ascensiunea si a stat de vorba cu fostii colegi de echipa. Fostii coechipieri au numai cuvinte de lauda despre Olaroiu, chiar daca relatiile s-au mai racit.

Daca Lucian Blaga ar fi vizitat micul orasel din Muntii Buza ului, cu siguranta n-ar mai fi indraznit sa spuna ca vesnicia s-a nascut la sat. La Nehoiu, timpul pare a avea nesfirsita rabdare cu oamenii, iar fotbalul, si nu numai el, isi permite inca sa tra- iasca din amintiri. Printre acestea, cea mai intilnita tinta a exercitiilor de memorie este perioada in care vedeta formatiei locale era nimeni altul decit Cosmin Olaroiu, actualul antrenor al Stelei.

Totul a inceput in vara lui 1988, cind Carpati Nehoiu a retrogradat din actuala Liga a III-a. Finantata de Fabrica de Prelucrare a Lemnului din oras, pe atunci una dintre cele mai mari din sud-estul Europei, clubul dispunea de insemnate resurse financiare si a hotarit o restructurare masiva a lotului, convingi ndu-l pe antrenorul Dan Anghelescu sa vina tocmai de la Bucures ti impreuna cu un contingent de 14 jucatori, printre care si actualul antrenor al Stelei.

Din vechiul lot, antrenorul nu a mai oprit decit patru tineri de perspectiva: Gabi Stan, Mugurel Kaizar, Cornel Dihoru si Floroiu Alexandru. Pe acestia i-am gasit, dupa 18 ani, in acelasi loc: pe stadion, la o miuta de weekend. "Cosmin era un baiat extraordinar, atit pe teren, cit si in afara lui. Am avut multe de invatat de la el, desi eram de aceeasi virsta. La inceput, cind vedeam ca ramine dupa antrenament si alearga in continuare il credeam nebun. Nu avea in cap decit fotbal", isi amintesc fostii colegi de echipa ai lui Olaroiu.

Acestia spun ca au pastrat legatura cu antrenorul campioanei pina in urma cu citiva ani, cind relatiile dintre ei s-au mai racit: "L-am sunat ultima oara si i-am spus sa ne faca o vizita, sa mai bem un pahar cu tuica, ca pe vremuri, dar a zis ca e foarte ocupat si ca nu are timp. Oricum, noi ne mindrim ca i-am fost colegi si ne amintim cu placere de el".

Intrebati ce ar vrea sa-i transmita lui Cosmin Olaroiu raspunsurile acestora pot fi sintetizate simplu: "Iti mai aduci aminte, Oli?"

Pentru Cosmin Olaroiu, experienta Nehoiu nu a insemnat un regres din punct de vedere fotbalistic. Aflat intr-o perioada incerta, dupa ce terminase junioratul la Steaua si nu stia incotro sa o apuce, Oli a gasit in oraselul buzoian conditii excelente de pregatire, fiind aproape tot timpul in cantonament. Evolutiile bune pe care le-a avut aici l-au propulsat in iarna anului 1989 la Gloria Buzau, de unde a fost transferat de Progresul Bucuresti, clubul consacrarii sale.

Falimentati de Hayssam

Daca in vremurile bune echipa din Nehoiu isi permitea sa transfere juniori de la Steaua, azi se confrunta cu mari probleme financiare. Principala cauza este situatia de criza in care se afla Foresta Nehoiu, fabrica din oras, care sprijinea echipa si care a fost adusa in pragul falimentului de celebrul Omar Hayssam. "Ne-am gindit sa apelam la Cosmin sa ne ajute cu echipamente si mingi, dar nu am indraznit", a spus unul dintre fostii sai colegi.

PERFORMANTA. Artizanul promovarii

Desi evolua ca fundas central, Olaroiu era aruncat in atac in momentele in care echipa avea nevoie disperata de gol. Acesta a marcat golurile decisive in meciurile care au adus celor din Nehoiu promovarea in Liga a III-a. Antrenorul de azi al Stelei a marcat unicul gol al meciului, care a hotarit campioana judetului Buzau. Olaroiu a mai inscris in ultimul minut al meciului de baraj contra celor de la Rafinorul Ploiesti, aducind promovarea echipei sale.

TENACITATE. Se antrena si noaptea

Constiinciozitatea si rigurozitatea care il caracterizeaza pe antrenorul Cosmin Olaroiu isi au radacinile in cariera sa de jucator. Pe cind se afla la Nehoiu, acesta i-a pus pe cei care se ocupau de stadion sa monteze reflectoare, pentru a se putea antrena si in timpul noptii. Fostii colegi de echipa ai tehnicianului din Ghencea isi amintesc ca acesta era foarte preocupat si de aspectele tactice, pe care le aplica foarte bine pe teren.

INEDIT. Prime in tuica si berbeci

Antrenorul Stelei nu cistiga foarte mult in perioada in care evolua pentru Nehoiu. Acesta avea un salariu identic cu al unui muncitor forestier, fiind angajat la fabrica de prelucrare a lemnului din oras. Olaroiu mai incasa si prime de joc, care nu erau consistente, dar care erau completate cu tuica de pruna si cu berbeci la protap.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.