Mai multi fosti campioni vor trimite o scrisoare deschisa la CIO pentru repunerea Andreei Raducan in posesia titlului olimpic individual

In anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, Andreea Raducan era victima uneia dintre cele mai mari nedreptati din istoria sportului mondial: era deposedata de medalia de aur la individual compus in urma unui presupus caz de dopaj. Dupa sapte ani, un grup de mari campioni ai sportului romanesc vrea sa repare injustitia si sa-i redea Andreei titlul cuvenit.

Marian Dragulescu, Marius Urzica, Monica Rosu, Razvan Florea, Tiberiu Agoston (fost multiplu campion national la atletism) si multe alte glorii ale sportului romanesc sunt hotarati sa trimita la Comitetul Olimpic International o scrisoare deschisa prin care vor solicita ca gimnasta Andreea Raducan sa fie declarata campioana olimpica si sa i se dea inapoi medalia de aur cucerita la Jocurile Olimpice de la Sydney.

Actiunea vine ca urmare a unei hotarari a Agentiei Mondiale Antidoping, care a anuntat in luna septembrie a anului 2003 ca Pseudoefedrina - substanta care i-a fost gasita la testul dopping dupa proba de individual compus Andreei - a fost scoasa de pe lista substantelor interzise, deoarece nu ajuta la imbunatatirea performantelor sportivilor. Astfel, campionii romani incearca sa-i convinga pe oficialii CIO de faptul ca Raducan a fost, cu adevarat, regina la Sydney. Lucru dovedit si prin prestatiile din concurs. "Am vorbit si cu Marian Dragulescu, vom lua legatura cu multi sportivi si vom trimite un memoriu prin care vom solicita ca Andreei sa i se dea medalia olimpica inapoi.

A meritat-o si s-a dovedit, prin scoaterea acelei substante de pe lista celor interzise, ca practic nu a ajutat-o in nici un fel in timpul concursului. Medalia de aur trebuia sa ii apartina ei. De altfel, toata lumea, inclusiv adversarele ei, au recunoscut ca Andreea a fost cea mai buna.

Chinezoaica Liu Xuan, cea care, prin descalificarea Andreei, a urcat pe treapta a treia a podiumului, a refuzat medalia de bronz, spunand ca nu o merita. Ea e si acum, din cate stiu, in seifurile de la CIO", ne-a declarat Marius Urzica, unul dintre membrii grupului de initiativa.

"Incercam sa punem la punct toate detaliile, sa ne miscam foarte repede si sa ducem la bun sfarsit aceasta actiune. Nu stiu daca s-a mai facut asa ceva, dar noi incercam sa sensibilizam CIO si sa le demonstram totodata ca Andreea nu avea nici o vina si nu a avut nici un castig de pe urma acelei pastile de Nurofen pe care a luat-o pentru raceala. Repet, medalia de aur este a ei si trebuie sa ajunga la ea", a incheiat fostul multiplu campion la cal cu manere.

Ce s-a intamplat la Sydney in 2000?

In 2000, la JO de la Sydney, concursul de gimnastica a fost dominat de Andreea Raducan. La individual compus, in spatele Andreei s-au situat Simona Amanar si Maria Olaru. A doua zi, o veste-bomba a lovit delegatia romana: Andreea fusese depistata pozitiv la controlul antidoping. Medicul lotului, Ioachim Oana, ii daduse, inaintea concursului, o banala pastila de Nurofen care continea Pseudoefedrina, substanta interzisa atunci, dar permisa acum. Totusi, parca recunoscandu-si vina, CIO nu a suspendat-o nici macar o ora si a lasat-o sa concureze in finalele pe aparate. Dar medalia nu i-a mai dat-o niciodata inapoi.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.