In aceasta seara, reprezentativa nationala de handbal masculin va disputa, in compania Bulgariei, prima partida din cadrul calificarilor pentru Campionatul European din 2008. Partida este una deosebit de importanta pentru elevii antrenorului Lucian Rasnita, din mai multe puncte de vedere: ultima calificare la un turneu similar a avut loc in anul 1996, handbalul feminin se situeaza cu mult inaintea celui masculin, oficialii federatiei asteptand de ani buni un reviriment ce nu a venit decat anul trecut din partea echipelor de club, iar lotul national a dezamagit in turneul de la Bologna, desfasurat intre Craciun si Anul Nou, Romania ocupand doar pozitia a patra, fiind infranta surprinzator de catre selectionatele Muntenegrului si Greciei.

Aceste esecuri l-au determinat pe directorul tehnic al formatiei Dinamo Bucuresti, Lascar Pana, ultimul tehnician care a calificat Nationala la Europene, sa atace in termeni foarte duri modul in care conducerea tehnica a reprezentativei noastre a facut selectia, lasand sa se inteleaga faptul ca tehnicianul Lucian Rasnita, care este si antrenorul formatiei HCM Constanta, convoaca jucatori dupa criterii sentimentale: "E trist sa auzi ca si Grecia a ajuns sa ne bata. Pentru mine este un lucru inexplicabil. Batem pasul pe loc din cauza unor ambitii personale. Au fost luati sapte jucatori de la Constanta si niciunul de la Dinamo. Am intrebat de atatea ori pe ce criterii se face selectia, dar degeaba".

Selectionerul a declarat insa, marti, la reunirea lotului, ca accidentarile au fost principala cauza pentru care nu s-a reusit alinierea unui "cinci" competitiv: "Niciodata n-am reusit sa-i avem pe toti jucatorii la un loc in pregatiri. Speram insa sa reusim in zilele pe care le avem la dispozitie sa inchegam o echipa competitiva. Lotul e cel stabilit pentru aceasta data. Noutatea e reaparitia handbalistilor care evolueaza peste hotare si care nu au putut fi prezenti la Turneul celor 8 Natiuni, de la Bologna". Jucatorii accidentati la care Rasnita facea referire erau Baiceanu (traumatism la genunchi), Georgescu (intindere la ligamentele genunchiului), Jurca (leziune la cot), iar Toma revine dupa o absenta mai indelungata.

Selectionerul i-a caracterizat sumar pe adversarii nostri din aceasta seara: "Au progresat mult fata de anul trecut, au devenit o echipa artagoasa, incomoda. in plus, joaca de mult timp impreuna. Orice formatie poate pune probleme, mai ales in primele jocuri ale unei campanii de calificare". imbucurator este ca nici bulgarii nu au obtinut rezultate mai bune decat cele ale tricolorilor, vecinii nostri de la sud de Dunare pierzand toate cele trei jocuri disputate in Italia: 25-26 cu Algeria, 28-29 cu Italia si 26-30 cu Grecia.

Reprezentativa noastra se mai afla in grupa de calificare cu nationalele Georgiei si Letoniei, toate partidele urmand a se disputa in sistem tur-retur, primele doua echipe urmand a se califica pentru play-off, Lucian Rasnita fiind de parere ca elevii sai sunt favoriti: "Eu cred ca, in aceasta grupa, cam toate au sanse de calificare, insa ordinea este urmatoarea: Romania, Letonia, Bulgaria si Georgia".

Programul nationalei Romaniei pentru aceste partide de calificare este urmatorul: pe 7 ianuarie va juca la Gabrovo returul cu Bulgaria, pe 12 ianuarie va juca la Tbilisi cu Georgia, pe 14 ianuarie va disputa returul cu Georgia, la Constanta, iar pe 17 si 21 ianuarie elevii lui Lucian Rasnita vor infrunta Letonia, prima intalnire urmand a se disputa la Riga.

Partida din aceasta seara, contra Bulgariei, va incepe la ora 19 si va fi transmisa in direct de TV Sport.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.