Echipele romnesti de club au bagat frica printre marile forte din cupele europene

Steaua, Rapid si Dinamo au contribuit, in aceasta ordine, la cel mai bun an de dupa 1989 al echipelor romanesti de club in competitiile europene. Considerata ca fiind o deschizatoare de drumuri, Steaua a reusit sa se califice trei ani la rand in "primavara" Cupei UEFA, a disputat o semifinala de cupa europeana si, totodata, a revenit dupa o pauza de 10 ani in grupele Ligii Campionilor. Rapid, la randu-i, a eliminat o multime de nume mari in Europa, cu precadere din Germania, ajungand pana in sferturile Cupei UEFA, ceea ce este o performanta unica in istoria clubului alb-visiniu.

Nu in ultimul rand, Dinamo a scapat de povara rezultatelor externe negative, calificandu-se, dupa 17 ani de seceta, in "primavara" cupelor europene. Toate aceste rezultate au facut ca Romania sa ocupe primul loc pe Batranul Continent in ceea ce priveste coeficientii UEFA, ceea ce da dreptul tarii noastre, cel putin pentru sezonul competitional viitor, sa alinieze doua echipe la startul Ligii Campionilor, dintre care una direct in grupe si cealalta in turul III preliminar. Iar performanta incredibila cu ani in urma poate fi imbunatatita, la anul, de Steaua si Dinamo.

STEAUA

Aflata la a doua calificare consecutiva in primavara Cupei UEFA, campionii au eliminat pe Heerenveen (3-1, 1-0) si Betis Sevilla (0-0, 3-0), dupa care au dat peste Rapid, in sferturi, intr-un duel considerat istoric. Au fost doua rezultate de egalitate, 1-1 si 0-0, de pe urma carora a profitat Steaua, care a dat in semifinalele competitiei peste englezii de la Middlesbrough. Dupa 1-0 in tur si un 2-0 in mansa retur, avans luat inca din startul jocului, nimeni nu mai credea intr-o rasturnare de situatie. Aceasta avea, totusi, sa se intample, englezii reusind calificarea dupa un 4-2 consfintit in penultimul minut, de care Maccarone, intr-o partida ce avea sa se transforme intr-un cosmar pentru stelisti si o bucurie de nedescris pentru rivali. Finala UEFA fusese ratata… la mustata. Actualul sezon a consemnat calificarea la masa bogatilor Ligii Campionilor, dupa doua tururi preliminare in care n-au lipsit emotiile (2-0 si 3-0 cu ND Gorica; 2-2 si 2-1 cu Standard Liege).

In grupe, insa, Steaua nu a putut decat sa ocupe un loc 3, calificabil in "16-imile" Cupei UEFA, dupa 4-1 si 1-1 cu Dinamo Kiev, 0-3 si 1-1 cu Lyon, dar si 1-4 si 0-1 cu Real Madrid. Pe langa experienta acumulata in fata unor staruri ca Juninho, Ronaldo sau Raul, stelistii au incasat si un cec de aproape 10 milioane de euro. Unul care, totusi, nu va conta in februarie, in fata detinatoarei trofeului si a celei mai in forma echipe de pe continent, FC Sevilla.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.