Chiar daca in Liga 1 au statut de dusmani si se ataca ori de cite ori prind ocazia, Gigi Becali si George Copos devin prieteni cind la mijloc se casca o oportunitate de afaceri. Marti, patronul Rapidului i-a facut o vizita omologului sau de la Steaua, propunindu-i un bisnis pe cit de indraznet, pe atit de avantajos.

Copos l-a convins pe Becali sa investeasca impreuna intr-un pachet de actiuni la BCR. Latifundiarul nu a refuzat oferta si a ramas sa se mai intilneasca in viitorul apropiat cu George Copos. Magnatul grupului "Ana" l-a contactat telefonic, marti dimineata, pe Gigi Becali, intrebindu-l daca este la palatul din strada Alexandru, pentru ca doreste sa-i faca o vizita, extrem de importanta si care nu poate fi aminata. Mizind pe patriotismul atit de pronuntat al miliardarului din Pipera, Copos i-a vorbit lui Becali despre necesitatea ca "romanii sa mai pastreze un minimum control asupra Bancii Comerciale".

"Impreuna cu alti doi, trei oameni de afaceri, cumparam actiunile de la actualii sau fostii angajati ai bancii. Este vorba de 8% din actiuni", a spus Copos. Boss-ul Stelei a parut incintat de idee si l-a mandatat pe rapidist sa-i gaseasca pe ceilalti parteneri, dupa care discutiile vor fi reluate.
"Erste Bank" a platit 3,75 miliarde de euro

In luna decembrie 2005, "Erste Bank AG" a devenit actionar majoritar la BCR. Austriecii au platit 3,75 miliarde de euro, achizitionind 62% din actiuni, la pretul de 7,65 euro bucata. Interesant este faptul ca inca dinaintea finalizarii procedurii de privatizare a BCR, Gigi Becali atacase statul roman, folosind pretextul ca se doreste instrainarea celei mai importante banci din tara. Chiar de atunci, latifundiarul din Pipera lansase ideea ca BCR sa fie cumparata de citiva afaceristi autohtoni, varianta ramasa, insa, fara ecou, in principal datorita pretului cerut.

Actionariatul

Cu o luna si jumatate inainte de sfirsitul anului 2006, structura actionariatului BCR este urmatoarea: Erste Bank detine 62% din actiuni, SIF-urile Banat, Muntenia, Oltenia, Transilvania si Moldova au 30%, in timp ce restul de 8% se afla in posesia actualilor sau fostilor angajati ai BCR.

Oferta austriecilor pentru fostii sau actualii angajati

"Erste Bank" a inaintat deja o oferta pentru achizitionarea pachetului de 8%. Austriecii sint dispusi sa achite 6,5 euro pe o actiune, in conditiile in care angajatii BCR au platit, la vremea respectiva, cind au cumparat actiunile, doar 0,25 de eurocenti pe bucata. Varianta a doua, propusa de "Erste Bank", este transformarea actiunilor BCR in actiuni "Erste", adica o actiune la "Erste Bank" pentru sase actiuni la "BCR". Propunerea lansata de austrieci este valabila pentru perioada 1-24 noiembrie.

Problema SIF-urilor

In aceste conditii, este de presupus ca oferta tandemului "Becali - Copos", facuta fostilor sau actualilor angajati, sa fie cel putin egala ca valoare cu cea inaintata de "Erste Bank". Apoi, se pune problema celor 30% din actiunile BCR, aflate inca in posesia SIF-urilor. Este practic imposibil ca Gigi Becali si George Copos sa cumpere actiunile de la SIF-uri, insa exista posibilitatea ca ei sa controleze aceste societati de investitii financiare. Chiar daca legea spune ca fiecare membru SIF are voie sa detina doar 1% din actiuni - se exclude, astfel, varianta unui actionar majoritar -, au existat situatii in care o singura persoana a controlat totul. Cel mai bun exemplu este Dinel Staicu, mai mare peste SIF Oltenia, fostul patron al Universitatii Craiova, fiind banuit ca detinea 80% din actiuni, prin diversi interpusi.

Ce vor cistiga?

Becali si Copos au toate sansele sa patrunda in Consiliul de Administratie al BCR, insa nu vor avea nicio putere de decizie, in conditiile in care "Erste Bank", ramine indiferent de situatie, actionar majoritar. Si atunci, se naste intrebarea care este scopul celor doi magnati din lumea fotbalului? In primul rind, este vorba despre sumele importante de bani pe care le vor incasa an de an de la BCR, mai ales ca, din 2007, "Erste Bank" intentioneaza sa se listeze la bursa romaneasca. Apoi, calitatea de actionar al BCR - fie el si unul minoritar - presupune multiple avantaje atit financiare, cit si de alta natura.

Vor o banca a lor?

Nu este exclus ca planul afaceristilor Becali - Copos sa fie cu totul altul. Dupa cum bine se stie, patronul Stelei si-a exprimat in dese rinduri intentia de a avea propria sa banca - vezi solicitarea privind CEC-ul. In acest sens, este posibil ca Becali si Copos sa cumpere o banca deja existenta pe piata, unde sa detina toate pirghiile de conducere.

Deocamdata, Becali si Copos isi fac drum la DNA

Patronii Stelei si ai Rapidului au avut ieri un lucru in comun. Ambii au facut cite o vizita la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a raspunde intrebarilor procurorilor. Cazul lui Gigi Becali vizeaza deja celebrul schimb de terenuri cu MApN, in timp ce George Copos a trebuit sa vorbeasca despre afacerile derulate cu Loteria Romana.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.