Alertate de insuccesul fostelor colege la Mondialele din acest an cateva dintre componentele echipajelor de canotaj care au urcat pe prima treapta la ultimele editii ale JO si la competitiile supreme din 1997 incoace au decis sa revina la pregatire dupa doi ani de la retragerea din activitate.

S-au sfatuit indelung si au decis ca, deocamdata, sa ia drumul Snagovului Viorica Susanu si Georgeta Damian-Andrunache, carora li s-a alaturat Aurica Barascu, componenta a echipajului de 8 plus 1, medaliat cu aur la Atena in 2004. Viorica a adunat patru medalii din cel mai stralucitor metal la CM si trei la JO, iar Geta trei trofee mondiale si patru olimpice.

Dupa ce au concurat de-a lungul anilor in echipajul de dublu rame alaturi de Liliana Gafencu sau Veronica Cochela, ele au evoluat impreuna pe lacul Skinias de langa Atena atat la proba mentionata, cat si la 8 plus 1, intrecandu-si net adversarele. Revenim cu o scurta istorie. La putin timp dupa incheierea JO de la Sydney patru dintre componentele echipajului de 8 plus 1-Elisabeta Lipa, Doina Ignat, Liliana Gafencu, Elena Georgescu si cele de la 2 vasle categoria usoara, Constanta Burcica si Angela Alupei-, s-au retras din activitate.

Toate s-au intors la Snagov cu un an inaintea urmatoarei Olimpiade, dupa care au renuntat in corpore la performanta impreuna cu Aurica Barascu, lasand locul tinerei generatii, reprezentate de Rodica Florea.

Noua formula a echipajului de 8 plus 1 a confirmat la CM din 2005, dar avea sa capoteze in finala din 2006, unde n-a contat in lupta pentru medalii. S-a considerat ca vina a fost a antrenorului coordonator Mircea Roman, tinand cont ca elevele sale ocupasera cu putin timp in urma primul loc la Cupa Mondiala. Si a inceput o noua etapa de pregatire, in care s-au integrat si cele trei canotoare cu mare experienta. Dupa cum ne-au dat de inteles atat ele, cat si presedintele federatiei, Ion Dospinescu, e posibil ca, de la primavara, sa reia activitatea alte doua campioane olimpice.

Miza calificarii la JO din 2008 si a reeditarii succeselor anterioare e mare, lupta pentru titularizare anuntandu-se acerba. Toata lumea e constienta ca nimeni nu e senator de drept si ca un loc in barca de 8 plus 1 se va obtine dupa multa truda la antrenamente, care trebuie confirmata la marile concursuri.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.