Presedintele AFAN a declarat ca in fotbalul romanesc se incheie foarte multe contarcte de prestari servicii si foarte putine contracte individuale de munca pentru a se evita plata taxelor si impozitelor.

"Romania este una dintre tarile care exceleaza in tot felul de solutii stranii, privind relatia dintre club si jucator. Si asta din dorinta clubului, si anume a angajatorului, de a plati cit mai putine taxe si impozite. In momentul in care jucatorul a semnat acel contract de prestari servicii, el nu mai este protejat, nu mai are nici un fel de contributie pentru pensie", a declarat Costin.

Presedintele AFAN spune ca s-a ajuns in aceasta situatie in urma modificarii legii sportului de catre fostul vicepremier George Copos. "De ce s-a ajuns la aceasta situatie? Va mai amintiti ca anul trecut erau destui jucatori la Rapid care vroiau sa-si majoreze contractele. Si pentru a oferi o solutie fara sa-si creasca cheltuiala, la vremea respectiva, domnul vicepremier (n.r. George Copos) a modificat un capitol din legea sportului, ceea ce i-a permis lui, ca angajator la clubul Rapid, ca pe acelasi volum de cheltuieli sa mareasca valoarea contractului jucatorilor", a spus Costin.

Reprezentantul fotbalistilor este de parere ca fotbalul romanesc va trebui sa se alinieze la normele internationale in domeniu. "Va pot spune ca FIFA si FIFPRO (Federatia Internationala a Jucatorilor de Fotbal Profesionisti) au elaborat deja la un contract individual de munca standard. Se incearca introducerea unui standard, unui contract individual tip, care sa fie aplicat in toate tarile si care sa cuprinda clauze obligatorii minime.

In momentul de fata vorbim de zeci de mii de jucatori din Romania care nu mai au nici un fel de acoperire in ceea ce priveste sistemul public de pensii si sistemul de somaj. Daca unul dintre ei nu-si mai gaseste peste noapte de lucru, nu poate beneficia nici macar de ajutorul de somaj", a mai spus Costin.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.