Pe 21 noiembrie 2005, Gica Popescu pierdea, in fata lui Mircea Sandu, alegerile la presedintia Federatiei Romane de Fotbal. Luna aceasta se implineste un an de la respectivul eveniment. Fostul capitan al Barcelonei a acceptat cu demnitate infrangerea si a ales sa continue intr-un domeniu complet nou pentru el, dar in care a simtit ca poate face la fel de multe lucruri precum a realizat in fotbal, afacerile imobiliare. Imbracat impecabil, de altfel intotdeauna a tinut la imaginea sa, "Baciul" a acceptat cu placere dialogul, petrecut la sediul firmei sale, "RomSpan", din cartierul Primaverii.

"De ce nu am nimic despre fotbal aici? Pentru ca nu vreau sa amestec domeniile", ne spune Gica. De multe ori i-a sunat telefonul mobil in timpul interviului, dar nu a raspuns la niciun apel, semn ca Popescu nu a intrat intr-un con de umbra, asa cum poate unii credeau.

- Ce mai face Gica Popescu?

- S-au intamplat atat de multe lucruri intr-o perioada scurta, incat mi se pare ca a trecut foarte mult, si nu doar un an. Eu sunt pe business acum, m-am detasat oarecum de fotbal, dupa pierderea alegerilor, si singura legatura pe care o mai am cu fotbalul este scoala de fotbal care-mi apartine. De fapt, nici pe aceea nu o conduc eu, ci tica Zamfir, omul cel mai potrivit pentru asta. si, in plus, ce sa fac?

- Manager? Ai avut oferte de la cluburi, spre exemplu Rapid?

- Eu sunt un om care are principii. Niciodata nu m-as duce la un club care a votat impotriva mea la alegerile FRF, iar Rapid, pentru ca tot s-a vehiculat varianta aceasta, este unul dintre ele. Indiferent de oferta. Plus ca nici afacerea nu as lasa-o pentru a intra in fotbal. Mai ales ca-mi merge foarte bine si ma simt extraordinar facand asta. Nu mai am timp sa ma uit la fotbal nici macar la televizor. Din punctul acesta de vedere nu mai sunt in preajma fenomenului. Dar nu pot spune ca nu mai simt nimic pentru fotbal, pentru ca eu sunt un produs al fotbalului.

- Sa intelegem ca vom mai auzi de Gica Popescu in fotbal abia la viitoarele alegeri ale FRF?

- Eu nu spun nici da, nici nu, pentru ca nu se stie ce-ti rezerva viitorul. Dar, deocamdata, nu am timp. Iar daca afacerile mele vor merge ca acum, si mi se vor adeveri previziunile, s-ar putea sa nu mai am timp de altceva. Plus ca niciodata nu as abandona proiecte interesante pentru a veni la federatie. Sincer, dupa alegeri, am vazut in fotbalul nostru multa falsitate. Chiar si o anumita parte a presei, anumiti oameni m-au surprins negativ. Pentru ca acea presa de care vorbeam nu a fost, de fapt, de partea mea, ci impotriva lui Mircea Sandu. E o diferenta de atitudine. Putea fi oricine in locul meu, si Lupescu, si oricare altul, aceeasi atitudine aveau. Dupa care au intors armele. Acum, Mircea Sandu este ok, face lucruri extraordinare…

- Cum ai caracteriza activitatea noii conduceri de la FRF?

- Nu s-a facut nimic, nici centre de copii si juniori, nimic. Fara infrastructura, fara juniori, nu putem evolua. Chestia aia cu calificarile erau vorbe care dadeau bine. A fost o generatie extraordinara, mai sunt si acum doi-trei jucatori, dar atat. Uitati-va la Franta. A suferit intre 1988 si 1994, dar apoi a revenit si a devenit campioana mondiala si europeana. Era un punct important al programului meu, acela al juniorilor. Faceam centre de copii si juniori. Credeti-ma! Unul era deja facut. si daca nu reuseam repede sa fac patru, cate unul in fiecare zona importanta din tara, il dadem pe-al meu. Desfiintam scoala "Gica Popescu", si era deja un centru national.

- Apropo, esti multumit de investitia ta?

- Nu poate astepta federatia la nesfarsit de la noi. Pentru ca, deocamdata, eu sunt cel care am investit cel mai mult din Romania. Am fost putin deranjat de declaratiile lui Ionut (n.r. - Lupescu) legate de acest capitol al juniorilor. Am bagat mai bine de 20 la suta din ce am castigat ca fotbalist.

Sunt singurul din Romania. In momentul in care si ei vor investi cel putin la fel de mult ca mine, se pot compara. Pana atunci, ciocu' mic!

- Da-ne cateva exemple de fotbalisti scosi de scoala ta.

- Rada, Romeo Stancu (ambii evolueaza acum la Rapid), Sorin Radoi (Poli Timisoara), Burca, Ninu, Ghindeanu (toti la FC National), Liviu Ganea (Dinamo - cu amendamentul ca el a trecut si pe la Farul), Corcoveanu (FC Otopeni), Jianu. Primii doi joaca deja la echipa nationala, desi eu sunt convins ca aceasta este o investitie pe termen lung. Sa faca si altii macar cat am facut eu. Sa ia din buzunarul lor un leu, nu patru milioane cat am bagat eu, si atunci sa vina si sa se bata cu mine. Pana atunci, ciocu' mic. Eu, spre deosebire de multi altii, bag bani in fotbal, nu iau.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.