Ieri, la Mogosoaia, componentii lotului "tricolor" s-au reunit si au inceput pregatirile in vederea meciului cu Belarus, din preliminariile CE 2008, programat sambata, de la ora 20.15, pe stadionul "Steaua". Partida pe care selectionerul nationalei Romaniei n-o trateaza deloc ca pe una facila, Piturca marturisind ca reprezentativa bielorusa este una imprevizibila, capabila sa puna probleme. Pentru prima data dupa multi, chiar foarte multi ani, numarul jucatorilor autohtoni convocati la echipa nationala il depaseste pe cel al "stranierilor". Dintre acestia, sase provin de la Steaua, patru de la Rapid, trei de la Dinamo si unul de la Poli Timisoara.

"Vom avea un meci dificil"

"Belarus este o echipa care da impresia ca vom avea un joc usor, dar dupa ce a aratat in meciul cu Olanda, sunt convins ca vom avea un meci dificil", a declarat selectionerul Victor Piturca la conferinta de presa organizata cu ocazia reunirii lotului. "Belarus este o echipa imprevizibila, cu jucatori valorosi. Este ultima lor sansa de a spera la primele doua locuri in grupa. Si ei, si albanezii sperau la calificare inaintea preliminariilor", a comentat Piturca ultimul meci oficial al nationalei Romaniei din acest an.

Din fericire pentru antrenorul "tricolorilor", in lotul de 22 de fotbalisti nu exista probleme medicale. Ca amanunt, de notat faptul ca, dupa mult timp, jucatorii din campionatul intern i-au depasit din punct de vedere numeric pe cei din strainatate, scorul fiind de 14-8 in favoarea primilor. Victor Piturca a marturisit ca acest fapt se datoreaza rezultatelor foarte bune inregistrate de Steaua, Dinamo si Rapid in cupele europene. "E normal ca jucatorii care au realizat aceste performante sa fie convocati la echipa nationala. Am chemat, totodata, si jucatori tineri, ca Radu Stefan, pentru a lua contact cu echipa nationala", a punctat selectionerul.

In cadrul conferintei de ieri, Victor Piturca a atins si problema portarilor. In acest sens, antrenorul reprezentativei Romaniei a admis ca fotbalul romanesc se confrunta cu o criza la nivelul goal-keeper-ilor, problema resimtindu-se acut si la loturile de juniori.

In alta ordine de idei, de notat faptul ca echipa nationala a Romaniei revine in Ghencea dupa aproape un an de zile, ultima partida disputata aici fiind acel amical de pomina cu Nigeria (3-0), ce a avut loc pe 16 noiembrie 2005. "Sper ca stadionul sa fie plin si nationala sa fie sustinuta ca la Constanta. Trebuie ca acest meci sa constituie un fel de sarbatoare", a afirmat Piturca in legatura cu acest aspect, selectionerul marturisind, totodata, ca are in vedere si alte stadioane din tara, cum ar fi, de exemplu, Timisoara, unde "sunt conditii formidabile si suporterii avizi dupa fotbal".

Spera ca Dorinel sa se razgandeasca

In legatura cu renuntarea la echipa nationala a Romaniei anuntata de Dorinel Munteanu, Victor Piturca recunoaste ca va fi mai greu fara acesta si spera ca Federatia Romana de Fotbal ii va organiza meciul de retragere cu prilejul unui joc oficial. "Tin mult la Dorinel, este un jucator extraordinar. De altfel, se vede si la Cluj cand el nu joaca. Cu Dorinel in echipa forta noastra de joc e mai buna", a declarat selectionerul, care crede ca Dorinel Munteanu s-a grabit atunci cand si-a anuntat retragerea: "Am vorbit cu el si ar vrea sa se retraga. Dar atat timp cat mai joci nu are sens sa-ti anunti retragerea. Daca va mai evolua si nationala are nevoie de el, trebuie sa raspunda la convocare".

Selectionerul este suparat pe Ganea

Selectionerul Victor Piturca a anuntat ieri ca nu l-a convocat in vederea meciului cu Belarus pe atacantul Ionel Ganea din cauza ca jucatorul dinamovist a vrut sa plece din cantonamentul echipei nationale la actiunea precedenta. "Nu l-am convocat pe Ganea pentru ca am avut problenme cu el, n-am fost multumit de atitudinea lui. Eu l-am adus pe Ganea la nationala cu multi ani in urma, iar dupa perioada lui de accidentare tot eu l-am readus, dar acum n-am mai fost multumit de el. Nu neaparat in timpul cantonamentului pentru cele doua meciuri ale echipei nationale, cat mai ales cand am aflat ca a vrut sa paraseasca reprezentativa si a fost convins sa ramana de antrenorul sau de la club, Mircea Rednic", a explicat Piturca, mentionand ca, pe langa cele enumerate, a renuntat la Ganea si datorita evolutiilor bune ale coechipierului acestuia, Claudiu Niculescu.

Intrebat daca Ganea mai are vreo sansa sa fie convocat la echipa nationala pe perioada mandatului sau, Piturca a raspuns: "Nu am luat o decizie radicala in ceea ce-l priveste. Eu ma asteptam la altceva din partea lui si de aceea am fost foarte nemultumit. Sunt chiar suparat pe el. El trebuia sa fie constient ca, atunci cand l-am convocat, am facut-o mai mult pentru ca sa ia din nou contact cu nationala si nu pentru cele patru goluri inscrise la Craiova. Cand am auzit va voia ca plece din cantonamentul nationalei, am zis ca mai bine renunt".

"Fiecare jucator se asteapta sa fie convocat"

Atacantul dinamovist Claudiu Niculescu crede ca selectionarea sa pentru meciul cu Belarus survine pe fondul unei evolutii constant bune, in timp ce fotbalul din Romania a crescut foarte mult in ultimul timp. "Fiecare jucator se asteapta sa fie convocat cand echipa lui de club merge bine, cand are evolutii constant bune. Eu zic ca fotbalul din Romania a crescut foarte mult in ultimul timp, datorita mai ales echipelor din fruntea clasamentului. Ma refer la noi, la Steaua si la Rapid. Am inceput sa avem performante si pe plan extern si asta este imbucurator. Daca pana acum erau 13-14 stranieri si 7-8 jucatori din campionatul intern, acum este exact invers", a declarat Claudiu Niculescu la reunirea lotului. Atacantul dinamovist nu a dorit sa comenteze convocarea a doar trei jucatori din Soseaua Stefan cel Mare: "Poate ar fi meritat convocarea si alti jucatori de la Dinamo. Insa asta este alegerea domnului Victor Piturca si ea trebuie respectata. Dansul face selectia si stie mai bine pe cine sa convoace".

Niculescu a mai precizat ca nu se simte in largul sau sa joace cu Dinamo in Ghencea, dar cu echipa nationala nu va fi nicio problema: "Ultimul meu gol in Ghencea a fost in 2002, cand Dinamo nu mai castigase acolo de 13 ani. Cum as putea uita acel gol? Am venit la nationala sa ma pregatesc cat mai bine si, daca va fi nevoie de serviciile mele, voi raspunde cu cea mai mare placere. Eu zic ca ii vom bate pe bielorusi. Ii dau si asa foarte multe goluri lui Gaev la antrenamente".

A picat amicalul cu Kuweit

Oficialii Federatiei de Fotbal din Kuweit au propus forului de specialitate din tara noastra disputarea pe data de 11 octombrie a unei partide amicale. Initial, cei din cadrul FRF au agreat propunerea, mai ales prin prisma faptului ca ar fi primit o suma consistenta din partea arabilor. In cele din urma, insa, proiectul a picat, cei din Kuweit renuntand la idee in momentul in care au aflat ca echipa Romaniei ar fi evoluat in acest meci doar cu o formatie compusa din jucatori "autohtoni".

Lotul Romaniei pentru meciul cu Belarus

Portari: Daniel Coman (Rapid Bucuresti), Marius Popa (Poli Timisoara);

Fundasi: Valentin Badoi (Rapid), Sorin Ghionea, Petre Marin, Dorin Goian (toti de la Steaua Bucuresti), Cristian Chivu (AS Roma), Gabriel Tamas (Celta Vigo), Razvan Rat (Sahtior Donetk), Cristian Pulhac (Dinamo Bucuresti);

Mijlocasi: Florentin Petre (TSKA Sofia), Banel Nicolita, Ovidiu Petre, Nicolae Dica (toti de la Steaua), Radu Stefan (Dinamo), Razvan Cocis (Serif Tiraspol), Laurentiu Rosu (Recreativo Huelva), Costin Lazar (Rapid);

Atacanti: Adrian Mutu (Fiorentina), Mugurel Buga (Rapid), Ciprian Marica (Sahtior Donetk), Claudiu Niculescu (Dinamo)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.