FC Arges este singura echipa romaneasca ce a batut, vreodata, pe Valencia. 1 noiembrie 1978, Valencia, stadion "Mestalla". Era minutul 48 al meciului Valencia - FC Arges, din returul Cupei UEFA. Iovanescu urca bine cu un balon pe stanga, dribleaza doi jucatori si centreaza pe coltul lung. Doru Toma (foto) scapa de marcaj si inscrie cu un sut frumos in poarta Valenciei. Scorul devenise 2-1 pentru spanioli, insa calificarea gazdelor era pusa in pericol, deoarece in tur pitestenii castigasera cu 2-1. in final, insa, Valencia s-a impus cu 5-2.

Contraatacul, arma Valenciei. "La Pitesti, puteam sa marcam mai multe goluri! Aici am pierdut calificarea", isi incepe povestea Doru Toma. Am intrat pe teren impovarati de faima lor dar, incet-incet, ne-am revenit. Ne-au prins pe contraatac si ne-au dat un gol. Apoi, inainte de pauza, Dobrin a egalat. Repriza secunda ne-a apartinut si in final am reusit sa castigam. Dupa meci lumea parca innebunise", isi aminteste Toma. Presiunea de pe "Mestalla". La doua saptamani a urmat meciul de pe "Mestallia". Valencia a condus la pauza cu 2-0, insa la reluare Toma a redus din diferenta. "Putini dintre noi au reusit sa depaseasca acel moment psihologic, acea presiune pe care ti-o creeaza publicul. Cand au dat drumul la nocturna si 60.000 de oameni au cantat imnul lor, a inceput sa ne tremure parul in cap. Repriza a doua am iesit la joc si am pus probleme. La 2-1, tremurau chilotii pe ei, pentru ca era scorul egal cu cel din tur. Dar au inceput sa ne ia la tocat. La golul meu a fost o bucurie nebuna. La 4-2 am intrat iarasi in carti pentru ca, daca mai dadeam un gol, ne calificam. Dar Solsona a facut 5-2 din lovitura libera", rememoreaza Toma cu amaraciune. Amintiri.

"Inainte de meci am fost la plimbare prin oras. Un porumbel a facut un gainat in capul lui Speriatu, care era foarte fericit. A zis ca asta e norocul lui. "Oh, Doamne, esti cu mine!", a spus Speriatu. si a luat cinci! Pe unul nu l-a vazut din cauza nocturnei". Neaga. Fostul atacant pitestean Adrian Neaga l-a sunat zilele trecute pe Doru Toma. "I-am spus sa aiba grija, sa fie concentrat la joc si sa nu bage in seama atmosfera. I-am transmis bafta, lui si colegilor sai", a declarat Toma.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.