Scandal. Postul BBC a difuzat, marti, in emisiunea "Panorama", o ancheta intitulata "Undercover: Football's dirty secrets" ("Sub acoperire: Secretele murdare ale fotbalului"), care descrie universul agentilor de jucatori, dar care nu aduce, asa cum se anunta, dovezi privind existenta unor acte de coruptie ale antrenorilor.

Realizatorii emisiunii au filmat cu camera ascunsa conversatii cu diversi agenti de jucatori, in urma carora s-a constatat ca in universul descris primeaza abordarile incorecte ale jucatorilor, oferirea de comisioane cu ocazia transferurilor si existenta unor conturi in strainatate.

Filmari cu camera ascunsa

Unul dintre realizatorii emisiunii s-a prezentat ca fiind reprezentantul unui om de afaceri din Anglia, stabilit in SUA, care doreste sa infiinteze o mare agentie de impresari si care incearca sa-i corupa, prin oferirea de sume de bani sau cadouri, pe antrenorii unor echipe de fotbal. Conversatia cea mai compromitatoare pentru un antrenor il priveste pe Kevin Bond, in prezent secund al formatiei Newcastle, dar care in momentul anchetei era mana dreapta a lui Harry Redknapp la Portsmouth. In timpul conversatiei telefonice, reporterul BBC ii explica lui Bond ca ii propune "o plata" in momentul realizarii unor transferuri de jucatori si ii cere acestuia sa se gandeasca la "o anumita suma". "Voi avea o conversatie cu Harry (Redknapp) si va voi contacta", i-ar fi raspuns Bond reporterului. Totusi, in cadrul emisiunii nu este prezentata o eventuala revenire a lui Bond.

Allardyce si fiul

Un alt antrenor din Premier League vizat de ancheta este Sam Allardyce, de la Bolton, care a fost acuzat de doi agenti de jucatori ca primeste "atentii". Despre el s-a spus ca a luat spagi pentru a-i transfera la Bolton pe Nakata (Japonia), Ben Haim (Israel) si Al Habsi (Oman). Sam Allardyce este, de asemenea, banuit ca isi favorizeaza fiul, un fost agent FIFA, cu ocazia unor transferuri de jucatori. Craig Allardyce sustine, in cadrul emisiunii, ca poate transfera jucatori la echipa Bolton, gratie relatiilor cu tatal sau, se lauda ca a realizat transferuri, desi nu era agentul oficial al jucatorilor, si se arata, in mod voalat, receptiv la primirea de "atentii". Sam Allardyce a declarat, marti seara, ca doreste "sa lupte" impotriva acestor acuzatii.

Federatia engleza s-a sesizat

Autoritatile fotbalului englez au anuntat ca vor investiga acuzele de coruptie care planeaza asupra lui Sam Allardyce, managerul lui Bolton aflandu-se, asta-primavara, in cursa pentru postul de selectioner al reprezentativei Angliei.

Ancheta in curs

Ministrul britanic al Sporturilor, Richard Caborn, a cerut postului BBC sa transmita probele Comisiei de ancheta privind transferurile din cadrul Federatiei Engleze de Fotbal. "Integritatea sportului trebuie sustinuta, iar activitatea antrenorilor si agentilor este supusa unor reguli specifice. Aceste acuzatii afecteaza integritatea fotbalului si trebuie examinate serios", a precizat Caborn. Autorii emisiunii au dat asigurari ca au intrat in posesia a 18 nume de antrenori care au primit "plati ilegale".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.