Aleksandr Cerenkov, arbitrul rus care a oficiat simbata la partida SC Miercurea Ciuc-Steaua, scor 2-4, s-a aratat dezamagit de prestatia celor doua echipe. Pus sa analizeze al doilea joc din finala campionatului national de hochei, meci disputat la Miercurea Ciuc, el s-a stapinit cu greu sa nu rida in vestiar, de fata cu oficialii romani. "Noroc ca vorbim in ruseste si nu ne inteleg cei din federatia voastra", a spus fostul component al formatiei Dinamo Moscova, in dialogul purtat cu "Evenimentul zilei".
Domnule Cerenkov, ce impresie v-a lasat acest meci?
Ca sa va raspund obiectiv la intrebare, a fost o partida execrabila din toate punctele de vedere, presarata cu multe faulturi. Jucatorii ambelor formatii au fentat hocheiul, comitind o gramada de erori inadmisibile. Au dat dovada ca sint diletanti si ca mai au mult de lucrat ca sa ajunga in lumea buna a hocheiului. Totusi, am fost surprins sa constat cu cita ardoare s-au batut jucatorii pentru fiecare puc. Toti au vrut sa iasa in cistig. Ambitia nu inseamna insa ca ai si valoare...

Ati mai arbitrat vreodata in Romania?
Nu, e primul meci pe care il arbitrez aici. Am mai fost la voi in tara, dar cu alte treburi. Oricum, concluzia e ca aceasta disputa m-a dezamagit. E foarte greu sa mai faceti ceva important pentru salvarea hocheiului romanesc.

Ce masuri ar trebui luate la nivel de federatie?
Federatia n-are nici o legatura cu prestatia jucatorilor. Inainte de a forma o echipa, hocheistii romani ar trebui sa invete lucruri elementare. In anumite faze, mi-am pus chiar intrebarea: oare arbitrez o partida de hochei? Jucatorii de la Steaua si de la Ciuc nu stiu sa patineze. Hocheistii vostri ar trebui sa ia lectii de patinaj, apoi sa invete sa joace tehnic. La acest meci am vazut numai lovituri si trinte. Nu mi-a fost greu sa arbitrez, pentru ca totul a fost previzibil. N-am mai intilnit situatii in care sa anticipez jocul unei echipe.

V-ati pus vreodata problema de ce ati fost ales dumneavoastra pentru a oficia intilnirea de la Miercurea Ciuc?
Nu m-a interesat motivul pentru care federatia voastra mi-a facut invitatia de a arbitra aceasta disputa. Am primit o instiintare telefonica si am decis sa vin in Romania. Totusi, n-am inteles de ce n-au fost delegati arbitri romani...

V-ati facut o idee despre valoarea campionatului nostru?
Daca echipele cele mai bune de la voi joaca sub orice critica... Campionatul romanesc e foarte slab. Aveti si hocheisti buni, dar sint slovaci si ucraineni (ride). In Rusia, Miercurea Ciuc si Steaua s-ar clasa undeva in primele zece echipe din prima liga (n.r. - Divizia B). In Superliga noastra, cele doua echipe romanesti n-ar marca nici un gol, dar ar primi in fiecare minut cite unul.

"Tiganii, tiganii!"

Cu o ora inainte de meci, tribunele patinoarului "Vakar Lajos" din Miercurea Ciuc erau populate pina la refuz. Cei 4.000 de spectatori au creat o atmosfera incendiara, intonind in maghiara imnul echipei favorite si afisind numeroase lozinci. Pina la inceperea jocului, cele doua galerii si-au schimbat obisnuitele amabilitati. Ciucanii au strigat "Tiganii, tiganii!", "Oli, Ola, Sa moara Steaua!", "Dinamo, Dinamo!" si "Ria, ria, Hungaria!". Cei 100 de fani stelisti au scandat "Afara, afara, cu ungurii din tara!".
Pentru a preintimpina eventuale incidente cu galeria gazdelor, suporterii bucuresteni au fost escortati de jandarmi pina la Baile Tusnad.

Herlea si Ilyes, in tribune

La aceasta partida au tinut sa fie prezenti Daniel Herlea, antrenor al echipei nationale de hochei a Romaniei, si fotbalistul Robert Ilyes (Rapid), originar din Miercurea Ciuc. "Gazdele au evoluat foarte slab din punct de vedere tactic. N-au stiut sa joace agresiv", a declarat Herlea.
Gabor Prakab (antrenor, Sport Club) : "Am pierdut meciul din cauza strainilor. Recunosc ca Steaua ne-a fost net superioara"
Marius Gliga (antrenor, Steaua): "Am stiut sa fructificam toate momentele in care ne-am aflat in superioritate numerica. Din nefericire pentru Ciuc, am fost mai buni ca ei la multe capitole"

Kurko ataca iarasi federatia

Janos Kurko, patron la Sport Club Miercurea Ciuc, a inaugurat ieri primul patinoar din mediul rural, in comuna Cirta, din judetul Harghita. El nu i-a invitat pe Marian Negoita, presedintele Federatiei Romane de Hochei pe Gheata, si pe Eduard Pana, secretarul general, la inaugurarea patinoarului in care sustine ca a investit 14 miliarde de lei. "Eu am dovedit ca, daca vrei sa faci ceva pentru hochei, se poate. Nu i-am chemat, pentru ca nu merita. Sint niste incompetenti. Daca vor pleca de la federatie, promit sa construiesc alte cinci patinoare, unul in Bucuresti si patru in provincie", a spus Kurko. El detine o avere estimata de publicatia "Capital" la 20 de milioane de dolari si figureaza in "Top 300". Oficialul harghitean are afaceri in domeniul turismului.
"M-am saturat de jignirile lui. Se da mare manager, dar e un mascarici de doi bani, care aduce acuze fara acoperire", a reactionat Marian Negoita, presedintele federatiei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.