Corespondenta din Spania, de la trimisul nostru special Adrian Macarie * Peste 30.000 de romani care muncesc ilegal isi vor depune actele in acest an pentru a capata drept de rezidenta si munca in Spania

Primul lucru care te surprinde placut in momentul in care ai iesit din aeroportul din Valencia este caldura. Ai plecat de acasa, dintr-un Bucuresti plin de gheata si frig, de la temperatura de -15 grade C noaptea si +1-2 ziua si ajungi in Valencia, orasul in care termometrul nu a mai coborat de ceva vreme sub zero grade, un oras care in ultimele trei zile s-a bucurat de o temperatura de peste 25 de grade, iar lumea da, deja, tarcoale plajelor. Al doilea lucru care te surprinde, chiar daca nu intotdeauna placut, este numarul destul de mare de romani care locuiesc aici. Din cinci in cinci minute, auzi limba romana, pe strada, in fast-food-uri sau in Internet-cafe-uri. Greu de spus cati romani sunt acum in Spania si cati dintre ei au ales Valencia, dar cei pe care i-am intalnit aici sustin ca sunt mai mult de 100.000 de romani in toata tara, iar dintre acestia, 3.000 au ales sa locuiasca aici, la malul Marii Mediterane. "Cred ca ar veni mai multi, pentru ca vremea este frumoasa, mai tot timpul este soare si nu ai de ce sa te plangi", spune Catalin, un maramuresean de 20 ani, "dar nu prea este de munca. Eu caut sa lucrez in constructii, dar sunt sanse mici sa gasesti asa ceva aici. Am crezut ca o sa-mi gasesc aici un loc pe vreun santier, dar n-am avut noroc, asa ca acum muncesc la portocale. Munca este, insa, foarte grea, iar salariul foarte mic. Muncesc de dimineata pana seara, 12-14 ore, cat e nevoie, si nu castig mai mult de 500 de euro pe luna. Jumatate din banii astia ii dau pe casa si masa, si asta pentru ca stam mai multi la un loc si impartim chiria". Catalin spune ca romanii nu se prea inghesuie sa vina in Valencia si pentru ca nu s-a deschis sezonul. "Vara, cand la Valencia vin multi turisti pentru plaja sau pentru vacante, atunci creste si numarul romanilor. Atunci se fac bani frumosi ca ospatar, barman si chiar la curatenie in hoteluri, dar multe baruri, restaurante si hoteluri sunt acum inchise. Peste vreo doua luni, o sa fie sezon plin aici si poate o sa am si eu mai mult noroc".

Una dintre ocupatiile romancelor din Valencia este prostitutia, si, din invidia pe care o citeam in glasul romanilor cu care am vorbit aici, se pare ca "fetitele" noastre castiga mult mai bine decat cei care se chinuiesc cu portocalele. Desi, la prima impresie, viata romanilor din Spania nu pare rupta din Rai, ei o duc bine. Nici unul dintre cei pe care i-am intalnit in Spania nu are de gand sa se mai intoarca in tara si prefera, asa cum spun, "sa ne chinuim aici decat sa murim de foame in Romania". In acest moment, sperantele de mai bine ale romanilor sunt alimentate de guvernul spaniol, care a promulgat o lege, intrata in vigoare pe 7 februarie 2005, ce le da dreptul la rezidenta si munca pe teritoriul Spaniei. Din acest moment, aproape toti romanii care se afla si lucreaza ilegal in Spania pot sa-si depuna actele pentru a primi dreptul de a munci legal. Procesul dureaza in jur de trei luni si, la capatul lui, toti cei care indeplinesc conditiile vor putea lucra legal. Iar conditiile sunt urmatoarele: cazier curat, domiciliu stabil intr-o localitate din Spania pentru cel putin sase luni si o oferta (contract) de munca pe o perioada de sase luni. "Marea noastra problema este cazierul", ne explica acelasi Catalin, "pentru ca nu toti s-au tinut de munca aici. Cand depui actele, trebuie sa prezinti si cazierul, nu numai cel din Spania, ci si din Romania. Am auzit de romani care platesc bani frumosi ca sa primeasca un cazier curat din tara, asta daca au fost cuminti aici". Din estimarile spaniolilor, sunt peste 30.000 de romani care lucreaza "la negru" in Spania, iar statul a decis sa le faca aceasta favoare: ii asteapta trei luni sa-si rezolve situatia, sa intre in legalitate, cu alte cuvinte, dupa care nu le vor mai acorda nici o sansa. Cum vor fi prinsi, vor fi facuti "pachet" si trimisi acasa.

"Nu stim nimic de promisiunea lui Becali, dar vrem bilete"

Pentru ca au probleme cu banii, cei mai multi dintre romanii care lucreaza aici nu cumpara nici un ziar, asa ca nu sunt la curent cu ce se intampla. Asa se explica si faptul ca nici unul dintre cei pe care i-am intrebat daca vin la meci si daca au auzit de promisiunile lui Gigi Becali, cel care a anuntat ca va da bilete gratuite romanilor din Valencia, nu stia nimic. Apoi, romanii de aici sunt sceptici ca vor putea sa primeasca biletele de la Becali. "Am auzit de el ca e darnic, dar nu vedem cum o sa ne dea noua bilete. Si unde, ca noi nu suntem foarte organizati aici. Cei mai multi romani se strang la barul de aici, din orasul vechi, dar nu cred eu ca vine domnul Becali pana aici cu biletele. Macar de-ar fi asa".

"Liliecii", in cadere libera de cinci meciuri

Valencia nu a mai castigat pe teren propriu de cinci meciuri, iar fanii campioanei Spaniei au ajuns la limita rabdarii. Sambata seara, in jocul cu Deportivo, ultimul inaintea intalnirii cu Steaua de miercuri, Valencia nu a fost in stare sa rupa ceea ce fanii considera un blestem. Decimati de accidentari, cu moralul la pamant, fotbalistii antrenati de Claudio Ranieri au mai pierdut trei puncte, dupa ce oaspetii s-au impus cu 2-1. Dupa acest joc, in care fanii l-au huiduit pe Ranieri, altadata un idol pentru ei, a venit randul presei sa-i puna la zid pe adversarii Stelei de miercuri. "Valencia s-a multumit din nou cu jumatati de masura", scriu cei de la Levante care aduc, apoi, in discutie, apatia echipei locale: "S-a organizat mai bine in aparare, dar nu a dat dovada de coerenta si cursivitate in atac. In prima repriza, Valencia a fost atat de apatica, incat nu a reusit sa fructifice nici una dintre ocaziile avute la poarta lui Munua. Baraja, cel care se ocupa de organizarea jocului si de distribuirea baloanelor, nu are prea multe solutii. Atunci cand ridica privirea, se deprima, pentru ca vede ca nu are unde sa trimita mingea".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.