Ieri, la prinz, selectionerul Victor Piturca abia terminase sedinta cu elevii sai cind a raspuns intrebarilor Sport Total. Cu un ton calm, deloc resemnat, tehnicianul a analizat la rece remiza trista cu Bulgaria. Nimic nu e pierdut, totul se joaca. Piti e multumit de daruirea jucatorilor, dar necajit pe greselile de plasament si de marcaj care ne-au privat de victorie.

Sport Total: V-a mai trecut din suparare?

Victor Piturca: Nici n-am fost suparat. Mai degraba dezamagit. La nivelul la care joaca echipa nationala sint nepermise greselile de genul celor care au fost in meciul cu Bulgaria.

Imediat dupa joc se vorbea despre o anumita relaxare nepermisa, dar si de ghinion. Care ar fi, dupa dumneavoastra, explicatia pentru ceea ce s-a intimplat?

A fost, intr-adevar, vorba despre relaxare prematura. Jucatorii nu aveau voie sa se deconcentreze la scorul de 2-0. Pe fondul acestei relaxari au aparut greselile de marcaj si de plasament care le-au permis bulgarilor sa vina peste noi si sa inscrie de doua ori.

Ati discutat cu elevii dumneavoastra?

Da, de doua ori. Prima oara s-a intimplat imediat dupa terminarea partidei, in vestiar, cind le-am spus sa ridice capul din pamint, pentru ca viata merge mai departe. A doua oara s-a intimplat chiar azi (n.r. - ieri). Am analizat impreuna meciul pe caseta si le-am explicat punctual ce si unde au gresit. Le-am transmis ca trebuia sa aiba aceeasi atitudine pe toata durata celor 90 de minute. Daca ar fi facut asta, noi eram cei care ne bucuram la final.

Sa incepem cu primul gol. A gresit sau nu Lobont?

Acolo a fost vorba de mai multe greseli. Nu Lobont poarta cea mai mare vina. Nu pot spune ca a gresit, ci ca a boxat mingea respectiva. In primul rind, bulgarii nu aveau voie sa ajunga atit de repede in pozitia de a centra. Au fost trei jucatori de-ai nostri la mijlocul terenului care nu au putut opri un singur adversar. Apoi, din greseala in greseala, mingea a ajuns in careu, de unde Lobont a respins-o si in urma careia a aparut lovitura libera din care au marcat. O decizie ciudata a arbitrului, pentru ca mie nu mi s-a parut ca ar fi faultat Razvan Cocis.Totusi, i-am reprosat acestuia ca nu era plasat corect fata de bulgar, pentru ca a sarit, chiar daca bine, din spatele lui, fapt ce a accentuat senzatia de infractiune. Iarasi o greseala de plasament, pe care Razvan a inteles-o si si-a asumat-o.

Golul de 2-2. Cosmin Contra e in culpa acum. A si recunoscut acest lucru...

Si la Contra a fost vorba despre aceeasi eroare de plasament. A strins prea mult in centru, lasindu-l pe Martin Petrov sa vina din spate si sa inscrie. Si aici ramine valabila discutia cu erorile in lant care le-au permis adversarilor sa ajunga sa centreze. In fine, eu le-am explicat baietilor ca au multe de invatat din aceste lucruri si ca nu trebuie sa le mai repete. Le-am spus ca trebuie sa mergem mai departe, ca navem timp de regrete si de suparari. Mergem in Albania cu gindul sa cistigam.

Totusi, o intrebare ramine: cum de s-a ajuns la aceasta relaxare fatala pina la urma?

Nu-mi explic nici eu lucrul asta. Involuntar, dupa 70 de minute de joc foarte bun, care a aratat o munca formidabila a baietilor, a intervenit relaxarea de care vorbeam. S-au intimplat lucruri care nu trebuie sa se mai repete vreodata. Un exemplu, Tamas, in loc sa urce cu mingea la picior in terenul advers, a preferat de citeva ori sa trimita mingea la portar, iar acest lucru i-a adus pe bulgari peste noi, in loc sa punem noi presiune pe ei.

Care a fost atmosfera in saptamina premergatoare partidei? Jucatorii au parut destul de timorati in debutul intilnirii.

Au fost timorati pentru ca s-a creat o presiune incredibila asupra lor. Atit presa de la noi, dar mai ales cea bulgara a creat o atmosfera destul de urita, care nu a facut bine nationalei.

Urmeaza Albania. Va da de gindit remiza lor din Belarus, 2-2?

Bineinteles. Dan Apolzan, trimisul meu acolo, mi-a explicat cum au jucat: au doi jucatori masivi in atac - Tare si Bogdani - pe care sint concepute toate actiunile lor de atac. Scot foarte mult mingea pe flancuri, de unde centreaza pentru atacanti. Asa au si inscris la Minsk. Nu ne temem de ei, mergem la victorie. In alta ordine de idei, ar fi fost senzational rezultatul lor coroborat cu o victorie a noastra. Numai ca, dupa ce ati vazut, nu intotdeauna cind joci bine si cistigi. O concluzie amara, din pacate.

Olanda?

Ma asteptam sa le fie greu in Luxemburg, pentru ca au avut multi absenti. Se anunta o lupta interesanta in aceasta grupa.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.