In aceasta seara, Rapid si Dinamo forteaza intrarea in turul I al Cupei UEFA, ultimul dinaintea grupelor. Nici giulestenii si nici “cainii” nu au misiuni imposibile, dar nici facile.

Formatia de langa Podul Grant a evoluat sub asteptari in urma cu doua saptamani, la Sarajevo, dar sa recunoastem totusi ca ea are de partea sa atuul experientei si - de ce nu? - al valorii superioare adversarilor, asa ca poate remonta handicapul de un gol. Cu conditia insa ca elevii lui Razvan Lucescu sa joace asa cum au facut-o in editia trecuta, cu Feyenoord Rotterdam, Hertha Berlin sau Hamburg, si nu ca in Bosnia.

La Sofia, unde UEFA a decis ca Dinamo sa sustina returul cu Beitar Ierusalim, "cainii rosii" pleaca in avantaj. Numai ca nici ei nu trebuie sa se culce pe o ureche, israelienii dovedindu-se destul de artagosi in turul de acum doua saptamani. De altfel, chiar si antrenorul Mircea Rednic marturisea deunazi ca ar fi o mare greseala ca echipa sa sa nu faca altceva decat sa apere rezultatul din prima mansa. Pentru ca asta ar putea-o costa scump.

De luat o revansa...

Rapid a pierdut la Sarajevo primul meci din cadrul preliminariilor Cupei UEFA! L-a pierdut intr-un mod neasteptat, cand mai erau cateva secunde din prelungiri le dictate de arbitrul intalnirii! Cum de a fost posibil asa ceva? S-a intrebat pana si antrenoul Razvan Lucescu si tehnicianul giulestenilor n-a gasit decat un singur raspuns: relaxarea prematura si inadmisibila. Asa o fi, nimeni nu-l contrazice, dar eu mai cred si altceva. Cred inainte de toate ca echipa, jucatorii n-au fost pregatiti corespunzator pentru a intalni un adversar foarte periculos.

Si in vreme ce bosniacii amenintau permanent poarta lui Coman, Buga. Maftei si coechipierii lor se comportau de parca nimic rau nu li se poate intampla, de parca ei conduceau cu un scor concludent pe tabela de marcaj. Nici dupa eliminarea lui Marius Constantin n-au simtit pericolul. Au jucat in continuare, cum se spune pe la peluza a II-a, in dorul lelii! Iar cei din Sarajevo, insistenti si foarte ambitiosi, au dus pana la capat lupta lor si au castigat in extremis partida.

A doua intrebare fireasca este, acum inaintea partidei retur, daca Rapid va putea sa anuleze avantajul luat de bosniaci si sa marcheze golul sau glourile care sa-i aduca acea calificare pe care si-o doreste?

In meciurile care au urmat dupa Sarajevo, cel de la Timisoara si cel din Giulesti cu Universitatea Craiova, am descoperit insa adevarata echipa a Rapidului, cea care a fost revelatia editiei trecute a Cupei UEFA. Le-am descoperit giulestenilor pofta de joc, dorinta de a se bate pentru fiecare minge, de a nu ceda sub nici un motiv initiativa. Numai nesansa a facut ca echipa sa nu castige cele doua meciuri din campionat la care am facut referire.
Mai mult, desi un egal cu Craiova pe terenul propriu ar putea sa te doboare pshic, am inteles de la majoritatea jucatorilor ca partida cu FK Sarajevo se constiuie intr-un examen pe care vicecampionii editiei trecute n-au voie sa nu-l treaca. Meciuri in campionat mai sunt multe, dar numai unul mai este cu bosniacii pentru a repara ce-au stricat la Sarajevo.

L-am, auzit pe Viorel Moldovan afirmand: "Intr-un fel acest meci este asemanator celui din toamna trecuta cu Feyenoord, cel care a dat impusul necesar pentru parcurgerea cu succes a drumului care a urmat. Sper foarte mult ca sa forma acea echipa unita si dorinica a izbanda sa ne calificam si sa mergem mai departe".
Jucatorul cu foarte mare experienta din lotul rapidistilor nu spune lucruri nemaipomenite. El doar aminteste ce s-a intamplat cu Rapid anul trecut, aminteste de ispravi care s-au intamplat si care sunt la indemana alb-visiniilor.

Rapid nu va mai avea pe Giulesti in tribune "hoardele iadului", cum se intituleaza suporterii echipei din Sarajevo. Trebuie sa aiba in tribunele batranului stadion 15.000 de suporteri pusi pe fapte mari care prin atitudinea lor sa-i puna la respect pe niste bosniaci artagosi si impertinenti.
Greu va fi pentru Rapid, dar nici cu Feyennord, nici cu Hertha, nici cu Hamburg n-a fost usor. Si totusi a foast posibil. Daca giulestenii au izandit cu adversari de talie europeana, de ce n-ar reusi si cu bosniacii de la FK Sarajevo?

Din nou la Sofia

Dinamovistii nu au amintiri tocmai placute de la Sofia. In toamna anului trecut, "cainii" au jucat in capitala Bulgariei, chiar pe stadionul "Georgi Asparuhov", impotriva formatiei Levski, in grupele Cupei UEFA. Atunci, "alb-rosii" au fost invinsi cu 0-1 la capatul unui meci in care au ratat mai multe ocazii. Si au primit golul in ultimele secunde de joc. In plus, unii dintre suporterii dinamovisti veniti pentru a-si incuraja favoritii au intrat in conflict cu fortele de ordine locale, unul dintre ei fiind tinut mai mult timp in arest si eliberat apoi dupa ce a primit o pedeapsa cu suspendare.

Acum, Dinamo revine la Sofia. E adevarat, de aceasta data nu pentru a infrunta vreo echipa bulgara, ci pentru a sustine returul din Cupa UEFA cu israelienii de la Beitar Ierusalim. Asta deoarece forul fotbalistic european a decis sa nu se organizeze meciuri internationale in "Tara Sfanta", in ciuda protestelor vehemente ale sefilor gruparii din Ierusalim. Ceea ce pare sa fie un avantaj pentru formatia antrenata de Mircea Rednic, dat fiind faptul ca Beitar nu va putea miza pe sustinerea multor fani de-ai sai, care in Israel ar fi creat o presiune mare.

In ceea ce priveste meciul din aceasta seara, antrenorul echipei Dinamo, Mircea Rednic, se arata increzator in sansele echipei sale de a accede in turul I al Cupei UEFA. Totusi, tehnicianul "cainilor rosii" a tinut sa-si avertizeze elevii ca partida cu Beitar nu este chiar atat de usoara cum pare la prima vedere. "Dintre toate meciurile pe care le-am jucat pana acum, consider ca returul cu Beitar va fi cea mai grea partida a noastra. Israelienii au mai disputat cateva jocuri, asa ca acum sunt mai omogeni. Cum am spus si dupa intalnirea tur, avem in prezent 60 la suta sanse de calificare", a afirmat Rednic.

Actionarul Vasile Turcu s-a aratat insa mult mai optimist decat Mircea Rednic. "Suntem destul de bine pregatiti si motivati, iar calificarea o avem in buzunar. In ultimele zile, Mircea Rednic a urmarit cu mare atentie casete cu meciul tur, care a fost mai mult polo decat fotbal din cauza terenului. Asa ca, in mod normal, cred ca o sa invingem si in retur", a declarat Turcu.

Partida Beitar Ierusalim - Dinamo va incepe la ora 21.00 si va putea fi urmarita in transmisiune directa pe postul TVR 1.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.