Sportul a devenit o industrie care impune profituri mai mari si mai rapide. In aceste conditii, fairplay-ul a devenit un termen desuet, iar performerii, simpli cobai in eprubetele chimistilor, a caror umbra bintuie ca o fantoma podiumurile de premiere. Alchimistii moderni fabrica medalii in laboratoare, desi numele lor nu ramine decit eventual in istoria neagra a sportului, atunci cind antidotul nu mai are efecte in eprubetele laboratoarelor antidoping. Dupa scandalurile de dopaj de la Olimpiada de iarna, dupa multiplele cazuri descoperite in ciclism, dupa ce recordul la 100 de metri al lui Gatlin a cazut la testul cu turnesol, la sfirsitul acestei saptamini, a mai fost doborit un mit.

Conform "Washington Post", atleta americana Marion Jones, cvintupla medaliata la Jocurile Olimpice de la Sydney, a fost depistata pozitiv la Campionatele de Atletism ale Statelor Unite, competitie ce a avut loc in luna iunie. Jurnalul din SUA citeaza o sursa "care cunoaste rezultatele testelor" si noteaza ca Jones a fost depistata pozitiv cu eritropoietina (EPO), conform rezultatelor analizei esantionului A. Esantionul B va fi analizat doar in cazul in care sportiva va face contestatie. Federatia Americana de Atletism (USATF) a refuzat sa comenteze informatia din "Washington Post", iar agentul sportivei, Charles Wells, nu a putut fi contactat vineri seara. "Noi transmitem toate solicitarile privind cazurile de dopaj la Agentia Americana Antidoping (USADA)", a declarat Jill Geer, purtatorul de cuvint al USATF.

Departe de Golden League

Coincidenta sau nu, Marion Jones a anuntat vineri ca nu participa din motive personale la proba de 100 de metri din cadrul reuniunii de la Zürich, a patra etapa a circuitului Golden League. "Marion Jones a parasit orasul Zürich in aceasta dimineata. Ea a primit un telefon din SUA si agentul sau ne-a anuntat ca trebuie sa plece din motive personale", a declarat directorul competitiei, Hansjorg Wirz. Aceeasi tactica a fost aplicata si la Olimipada de la Atena, atleta parasind subit competitia dupa ce fostul ei sot, CJ Hunter, fusese depistat pozitiv.

In acest an, Jones a revenit in prim-plan dupa trei ani cu probleme, mai ales dupa ce a fost implicata in scandalul Balco, referitor la laboratorul care a furnizat produse dopante atletilor. Sportiva si-a confirmat revenirea in elita realizind la Paris un timp mai mic de 11 secunde pentru prima data dupa performanta din 20 septembrie 2002, de la Madrid (10.90). Daca informatia privind depistarea sa pozitiva va fi confirmata, Marion Jones va fi suspendata automat doi ani si va pierde toate performantele realizate dupa controlul din luna iunie.