Etapa a treia vine dupa ce echipele noastre fruntase, Steaua, Rapid si Dinamo au dat o raita prin Europa pentru a-si testa fortele in compania unor adversari mult mai puternici decat au fost ND Gorica, Sliema Wanderers si Hiberinans din Malta. Steaua a jucat la Liege si a facut 2-2 cu Standard, Rapid s-a deplasat in Bosnia-Hertegovina pentru a o intalni pe FK Sarajevo, iar Dinamo a intalnit in "Groapa" pe Beitar Ierusalim in fata careia a castigat cu 1-0.

Dupa aceste noi "incercari" pe taramul cupelor europene, cele trei vor trebui sa joace si in campionat. Ca altfel nu se poate, desi unii conducatori ai acestor echipe au si inceput sa invoce oboseala, un argument mai mult decat ridicol la numai trei saptamani de la inceputul noului sezon. Vrem sa tinem pasul cu fotbalul vest-european si ne plangem ca ne-am deplasat pana la Sarajevo sau pana la Liege. Dar nu mai insistam pe aceasta idee pentru ca nu-si are rostul. Deci, inapoi la campionat cu Steaua, cu Rapid si cu Dinamo! Iar toate trei au de sustinut partide importante. Steaua la Arad, Rapid la Timisoara si Dinamo la Petrosani. Mai intai cateva cuvinte despre aceste intalniri.

Va ataca "fiara"?

La Arad, pe gazonul pe care altadata calcau crampoanele unor jucatori celebri ca Petschovschi, Reinhard, Farmati, Vaczi, Bonihady, Coco Dumitrescu, legende ale fotbalului romanesc, campionii de azi ai Romaniei, stelistii, vor intalni noua echipa a Aradului. O echipa formata din "cioburile" divizionarei C, ale promovatei Salonta si din ce s-a mai adus in aceasta vara. Stelei, care vizeaza accederea in Liga Campionilor, UTA si Marius Lacatus, prin venele caruia curge numai sange stelist, ii vor opune pe atacantul Mara, autorul unui hat-trick realizat in partida cu FC Vaslui.

Acum sa-l vedem pe Bogdan! Sa-l vedem vedem daca poate trece de Ghionea, Goian sau Baciu! Steaua are prima sansa, dar UTA a devenit o enigma pentru multi. O victorie a aradenilor s-ar constitui intr-o bomba a campionatului. De va invinge Steaua, rezultatul va fi unul normal. Va fi, oare, Lacatus o Fiara cu echipa la care a mancat o paine foarte alba si multi ani la rand?

"Cainii rosii" in Vale...

Dinamovistii vor juca in Valea Jiului, unde au castigat si in campionatul trecut. Greu, dar au castigat. Acea victorie i-a adus foarte aproape de calificarea in Cupa UEFA. Acum Dinamo are un alt antrenor, il are pe Mircea Rednic, care altfel gandeste fotbalul. Incet-incet el a inceput sa puna bazele unei echipe ale carei borne sunt fixate pe jocul pur ofensiv. Dinamo joaca bine pe atac.

Cu apararea e mai greu, dar Moti si Stefan au inceput sa se inteleaga in centrul apararii. Dar si Jiul are un nou antrenor si-l are tocmai pe fostul tehnician al lui Dinamo, Florin Marin. Acesta cunoaste bine cam toate "secretele" celor din Sos. Stefan cel Mare. El a reusit sa imprime echipei sale un joc agresiv, care nu le prea convine adversarilor, s-a vazut asa ceva si in partidele, e adevarat pierdute, cu FC Arges si Rapid. Dinamo mizeaza pe Ganea si Claudiu Niculescu. Jiul pe Galdean, Kalay si Mihart. Va pierde Dinamo primele puncte tocmai impotriva omului lui Netoiu, Florin Marin?

Un meci pe placul lui Pinalti?

Liderul campionatului, unii zic ca-i de conjunctura, va trece Carpatii spre rasarit pentru a se opri la poalele Ceahlaului, sub Pietricica lui Gheorghe Stefan. Acolo echipa lui Dorinel Munteanu va da replica noii promovate Ceahlaul care, dupa ce a batut-o pe Gloria, a pierdut la Politehnica, in Dealul Copoului. Primarul orasului Piatra Neamt spune ca la Iasi numai arbitrii au impiedicat-o sa castige. Ce se va intampla in partida cu foarte bine pregatita echipa clujeana? Eu unul inclin sa cred ca CFR-ul ii va da mari batai de cap lui Gheorghe Stefan. Ceahlaul va putea castiga numai daca va juca altceva decat a jucat in primele doua etape.

Langa "Masa tacerii"

Langa celebrul complex al lui Constantin Brancusi (Masa tacerii, Poarta sarutului si Coloana infinita) poposeste tanara echipa a Gloriei Bistrita. Ea este asteptata cu suficiente emotii de "pandurii" lui Marin Condescu, ramasi in primul esalon (dupa ce retrogradasera) prin bunavointa FRF si incapatanarea lui Vasile Siman, patronul Sportului Studentesc. Echipa pregatita de Eugen Neagoe, dupa ce a dat o replica peste asteptari atat Rapidului cat si lui Dinamo, spera sa obtina prima victorie in actualul campionat. Ea mizeaza pe ambitia tuturor jucatorilor dar in special pe fundasii centrali primiti tocmai de la Gloria, A. Rus si Chibulcutean. Nu stim care a fost intelegerea dintre cele doua cluburi, dar daca ei au fost vanduti "pe bune" este de asteptat o razbunare din partea acestora.

"Pic" contra "Pic"

La Craiova se vor afla fata-n fata doua rivale dintotdeauna ale fotbalului romanesc. De pe vremea cand "Campioana unei mari iubiri" se duela la sange cu echipa "Fachirului din Trivale, Nicolae Dobrin". De atunci au trecut insa destui ani iar la ora actuala Argesul are o echipa de certa perspectiva, in timp ce Universitatea, abia venita din "B", isi cauta drumul pe prima scena cu niste jucatori foarte tineri si cu niste australieni care n-au aratat nimic pana acum. Stafful echipei s-a intarit cu Gheorghe Geolgau, presedinte executiv, si cu fostul mare libero Costica Stefanescu, director tehnic. Lotul nu s-a intarit cu nimic, a ramas acelasi. Ba mai mult, are si cativa dintre cei mai buni jucatori accidentati: Madalin Ciuca si Andrei Ionescu. Cert este ca pe tricourile jucatorilor ambelor echipe se afla inscrisa firma PIC. Intrebare: pentru cine va juca de asta data PIC?

"Ce perla" ne va mai oferi Ionut Popa?

Glumetul si foarte simpaticul antrenor al Politehnicii Iasi, Ionut Popa, vine cu echipa sa in Parcul cu Platani. Cum moldovenii nu mai au nici un fel de obiectiv (pentru ca toate au fost adjudecate!), lor nu le-a mai ramas altceva de facut decat sa joace fotbal. Politehnica e neinvinsa, are maximum de puncte. FC National a pierdut ambele meciuri din acest inceput de campionat si, prin urmare, n-are nici un punct! Acestea sunt premizele concrete ale confruntarii. Care cred eu va fi una foarte aspra. Pentru ca daca va pierde din nou, grea va fi viata sub platanii Cotrocenilor!

Se cauta reabilitarea...

Multescu si elevii sai de la FC Vaslui, dupa ce s-au bucurat foarte mult ca au plecat din Banie cu un punct nesperat dar au pierdut la scor partida cu UTA lui Lacatus (2-5) vor cauta disperati sa se reabiliteze in fata Farului sarbului Vukotici. Echipa de pe litoral are un inceput de campionat foarte bun (dupa periplul din Cupa UEFA - Intertoto) acumuland pana acum patru puncte din sase posibile. Cum Gurita, Schiopu, L. Mihai, I. Apostol si Disnei se simt mai bine in partidele pe care le disputa in deplasare, e foarte posibil ca ei sa se intoarca din Moldova neinvinsi. Gigi Multescu este insa un tehnician foarte ambitios si convins ca inca un esec al echipei sale va cantari foarte greu in perspectiva evolutiei echipei.

Derby-ul e pe Bega: Doi "strategi" fata-n fata...
Interesant ni se pare faptul ca in aceasta etapa a 3-a a campionatului toate cele trei mari bucurestene, echipele care au ocupat podiumul editiei trecute, Steaua, Rapid si Dinamo, evolueaza in deplasare. Si toate fac drumuri lungi dupa ce au disputat miercuri si joi partide oficiale in Cupele Europene. Meciuri dificile pentru toate trei in aceasta etapa, dar cel mai greu examen il au de sustinut rapidistii la Timisoara.

Partida pe care o consideram a fi derby-ul rundei din mai multe motive. Este in afara oricarui dubiu ca "Poli" Timisoara s-a intarit foarte mult in aceasta vara. Ea are acum mai multe atuuri iar atuul numarul 1 al banatenilor este acum antrenorul Sorin Cartu. El are in subordine o "armata" de jucatori foarte valorosi. Dar degeaba sunt jucatorii valorosi daca nu-i pui sa faca ce pot si mai ales ce trebuie. Cartu s-a infuriat la Pitesti ca Mansour a iesit din front si a incercat sa arate cat este el de destept. "Tu faci ce-ti spun eu sa faci nu ce-ti trece tie prin cap!", ar fi exclamat olteanul la prima intrevedere de dupa meciul de la Pitesti a celor doi. Mansour n-a inteles pentru ca nu stie limba romana. "Sa invete, ca-i la noi in tara nu in Africa lui"! Acesta este antrenorul care vrea performanta cu "Poli".

De partea cealalta el va avea insa un adversar pe masura: Razvan Lucescu. Sorin Cartu are metoda disciplinei impuse, Razvan Lucescu este de parere ca regulile pe care el le vrea trebuie sa fie bine intelese, chiar de buna voie. El este inainte de toate sfatuitorul si prietenul jucatorilor si acestia au inteles ca trebuie sa-l asculte si sa-l respecte. Nu insa ca la Sarajevo!

La Timisoara, doua tabere bine instruite se vor afla fata-n fata. De ordinele pe care le vor da cei doi "generali" depinde soarta "razboiului". De indicatii dar si de sansa pe care le-o va oferi Zeita Fortuna.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.