Gigi Becali a recunoscut ca in acest moment gruparea din Ghencea nu-l mai costa nici un ban, reusind sa echilibreze balanta venituri-cheltuieli. Urcusul financiar a inceput in acelasi moment cu performantele, participarile in UEFA si titlurile obtinute consecutiv umplind vistieria clubului

Gigi Becali a trecut prin momente dificile dupa sezonul 2003-2004, cind in lumea fotbalului se vorbea ca nu mai are lichiditati. Ipoteci la banci, intirzierea platilor catre jucatori, imprumuturi de la Fatih Taher, intrarea in politica, toate acestea l-au facut pe Becali sa se gindeasca chiar la vinzarea clubului. "Sa-mi dea cineva 20 de milioane, si eu ii las Steaua", spunea atunci Gigi. Salvarea a venit de la echipa si de la cresterea continua a pietei imobiliare.

Boom-ul financiar a inceput exact in sezonul cu probleme, atingind apogeul la finalul acestui campionat. Participarile de senzatie in Cupa UEFA si cistigarea campionatului de doua ori au creat din Steaua un brand care a adus in vistieria clubului un munte de bani. Drepturile TV, biletele, contractul cu RAFO si vinzarile lui Neaga si Ogararu au facut ca in ultimii doi ani Gigi sa nu mai scoata nici un ban din buzunar. "Bugetul Stelei este de aproximativ 5 milioane de dolari brut. In ultimii doi ani l-am acoperit complet", a spus Becali, duminica seara, la Fanatik Show.

Excelent negustor, acesta a reusit ca in aproximativ sase ani sa aduca clubul pe zero, pregatindu-se ca in cazul unei participari in grupele Ligii Campionilor sa scoata chiar profit. "Am pierdut 6-7 milioane de euro", a spus Becali dupa meciul cu Rosenborg. Avind in vedere faptul ca are mari sanse de a intra in grupe atit in acest an, cit si anul viitor, Becali isi freaca miinile de bucurie, avind in urmatorii doi ani posibilitatea de a cistiga minimum 10 milioane de dolari.

RAFO, supercontract

Contractul de sponsorizare prin care Steaua joaca cu RAFO pe pieptul tricourilor este extrem de avantajos pentru Steaua. In aceasta iarna, Steaua si firma Expanet au incheiat aceasta intelegere prin care ros-albastrii primesc un milion de euro pina la 31 decembrie 2006. Daca Steaua va intra in Liga, Gigi va incasa de la Expanet o suma dubla de anul viitor, adica doua milioane de euro. "Basca faptul ca eu mai incasez 150.000 de euro la fiecare meci european. Cred ca imi vor da la finalul acestui sezon vreo 2,5 milioane de euro", a spus Gigi.

Vrea drepturile TV

Gigi Becali pregateste o alianta cu celelalte cluburi pentru a negocia vinzarea drepturilor TV in locul LPF-ului. "Am vorbit deja cu Nicu Badea de la Dinamo sa ne aliem. Le garantez cluburilor mici ca vor trai in viitor doar din vinzarea drepturilor TV. Vor obtine un milion de euro pe sezon. Le promit eu! Eu voi negocia in numele lor si vor vedea ca drepturile colective se vor vinde cu 20 de milioane de euro in 2010", a spus Becali. Acesta a mentionat, insa, ca aceasta actiune nu este indreptata impotriva sefului LPF, Dumitru Dragomir: "Mitica a fost prietenul meu si niciodata nu voi face ceva impotriva lui".

BANI INVESTITI

2000 - 2001, 2001-2002 7 milioane $
2002 - 2003, 2003-2004 5 milioane $
2004 - 2005, 2005 - 2006 0 milioane $
2006 - 2007, 2007 - 2008 0 milioane $
(bonus de 10 milioane de dolari daca
se califica in grupele Ligii Campionilor)

I s-a prezis falimentul

Becali a cheltuit la Steaua in primele patru sezoane circa 12 milioane de dolari Intrarea lui Gigi Becali in lumea fotbalului s-a facut fara prea mare vilva. Acum patru ani, Gigi era un machedon bogat din Pipera, total necunoscut opiniei publice. El a reusit insa sa devina in prezent una dintre cele mai mediatizate persoane din Romania. Becali a intrat treptat in anturajul conducerii Stelei, imprumutindu-l cu diverse sume de bani pe presedintele de atunci, Viorel Paunescu.

De fiecare data cind Paunescu nu avea fonduri pentru a plati salariile jucatorilor, salvarea venea de la Gigi, care incepuse sa intuiasca faptul ca intrarea in fotbal i-ar putea aduce mari avantaje. In ianuarie 2003, Gigi Becali a dat o veritabila "lovitura de stat", preluind clubul de la Viorel Paunescu printr-o politica de forta. Gigi a declarat atunci ca a investit aproape sapte milioane de dolari, datoria fiind stinsa prin preluarea activelor Stelei. In urmatoarele doua sezoane, patronul Stelei a mai scos din buzunar circa cinci milioane de dolari, bani pe care nu i-a mai recuperat. In acel moment, Becali cheltuise cam 12 milioane de dolari cu Steaua, primind avertismente din partea cunoscutilor. "Piturca mi-a zis ca n-am destula osinza sa pot tine singur Steaua, ca e club greu si nu-l poate tine doar un om. Uite ca l-am tinut", a zis Gigi.

Steaua-Gorica, ora 21:00

Ros-albastrii vor disputa mansa retur contra slovenilor de la ND Gorica, miine, de la ora 21:00, pe Stadionul National din Complexul Lia Manoliu. Initial, partida era programata pentru 20:30, insa oficialii din Ghencea si cei sloveni au hotarit, impreuna cu TVR, ca meciul sa fie decalat cu o jumatate de ora. Biletele s-au pus deja in vinzare la casele stadioanelor Steaua si Lia Manoliu.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.