In urma cu 30 de ani, la Jocurile Olimpice de la Montreal (Canada), o fetita de 14 ani reusea sa obtina prima nota de 10 din istoria gimnasticii. Numele ei a facut repede ocolul pamantului, toata omenirea afland cine este Nadia Comaneci. si cum recordurile sunt facute pentru a fi doborate, Nadia a mai luat inca sase note care demonstrau perfectiunea

Gimnastica mondiala aniverseaza astazi 30 de ani de cand Nadia Comaneci a reusit sa dea peste cap calculatorul concursului de la Jocurile Olimpice de la Montreal, aratandu-se in premiera nota 1.00, ceea ce insemna de fapt nota maxima 10.00. Exercitiul Nadiei de la paralele i-a uimit pe toti, incepand cu arbitri, coechipiere, adversari, spectatori si terminand cu telespectatorii. La cei doar 14 ani, talentul si dorinta de afirmare nu o puteau lasa sa plece de la Montreal doar cu o singura nota de 10.

Romania a ocupat locul secund la JO din Canada, in spatele Rusiei, fiind stiut faptul ca de obicei doar invingatorii raman in mintea suporterilor. Nadia Comaneci a reusit insa sa faca o lume intreaga sa vorbeasca despre ea si despre tara noastra, nu doar atunci, ci si acum, la 30 de ani distanta de la incheierea evenimentului. Nadia a mai obtinut inca sase note maxime, ocupandu-si astfel loc in istoria gimnasticii. Echipa Romaniei a cucerit la JO de la Montreal opt medalii, din care 3 de aur, 2 de argint si 3 de bronz. Cinci dintre acestea au fost castigate de Nadia Comaneci (trei de aur si cate una de argint si bronz). in topul medaliilor, Nadia a fost depasita doar de gimnastul rus Nikolai Andrianov, care a adunat sapte medalii.

Doua dintre cele sapte note de 10 au fost obtinute de Nadia in concursul individual compus (paralele si barna), doua in concursul pe echipe (paralele si barna) si alte trei in finalele pe aparate (paralele, barna si sol).

La JO din 1976, din echipa Romaniei au facut parte gimnastele Nadia Comaneci, Gabriela Trusca, Georgeta Gabor, Mariana Constantin, Teodora Ungureanu si Anca Grigoras.

Cea mai titrata gimnasta

JO de la Montreal au fost denumite de presa mondiala si nu numai "Olimpiada Nadiei Comaneci", cele mai puternice publicatii din lume elogiind performantele din Canada ale gimnastei romane. "Ce sa faci? Ce sa mai spui? Cum sa vorbesti despre atata frumusete? Toate superlativele nu vor reusi vreodata sa exprime emotiile produse", a notat "Sports Magazine" (Franta), in timp ce "New York Times" a titrat: "Evolutia Nadiei Comaneci este atat de stralucitoare, incat te infioara".

Revista americana "Sports Illustrated" a comentat evolutia fetitei de doar 14 ani la superlativ. "Nadia Comaneci a fost stralucitoare, a captat atentia tuturor si, din cauza tineretii sale, o mare doza de speranta a aureolat imediat numele campioanei. Toti au inteles imediat ca au in fata desavarsirea".

Nadia va implini 45 de ani pe 12 noiembrie. A inceput gimnastica in 1972, la 10 ani, si a incheiat performanta in 1984, fiind considerata cea mai titrata gimnasta din toate timpurile. in 1989 a parasit Romania, stabilindu-se in SUA, iar sapte ani mai tarziu s-a casatorit cu fostul gimnast Bart Conner. Cei doi au un copil, nascut pe 3 iunie 2006, Paul Dylan, si conduc impreuna propria academie de gimnastica, in Oklahoma.

De-a lungul carierei, a participat la doua editii ale Jocurilor Olimpice, castigand cinci medalii de aur (trei la Montreal, in 1976, si doua la Moscova, in 1980), doua titluri mondiale (in 1978 si 1979) si cinci titluri europene (la editiile din 1977 si 1979).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.