Mai sint aproape doua saptamini pina la meciul de debut din Prima Liga a campionatului. Desi, teoretic, totul ar trebui sa fie ca la carte, destule semne de intrebare planeaza asupra competitiei. Cea mai grea situatie este a cluburilor Sportul Studentesc si Jiul Petrosani, amenintate cu retragerea licentelor.

Sportul in culpa de un an

"Masura retragerii licentei este o procedura aplicata unui club care nu respecta conditiile si obligatiile din Manualul national de licentere chiar si ulterior acordarii licentei", si-a inceput pledoaria Viorel Duru, directorul Sistemului national de licentiere a cluburilor. Cazul echipei Sportul Studentesc nu a aparut peste noapte. Concret, la 31 martie 2006 a fost ultimul termen in care echipa din Regie trebuia sa-si rezolve problema datoriilor contabilizate la 31 decembrie 2005. Vasile Siman a luat totul in deridere, crezind ca totul este o gluma.

Datorii de 11 milioane de euro

Rapoartele ANAF privind datoriile unor cluburi din prima liga se refera la o situatie gasita la sfirsitul lui 2004. Toate cluburile debitoare, 11 la numar, erau atunci constituite juridic ca asociatii fara scop patrimonial, datoria generala situindu-se undeva in jurul cifrei de 11 milioane de euro. In cursul anului 2005, o parte dintre cluburi si-au stins datoriile catre stat, iar altele au cesionat drepturile de participare in competitie unor societati comerciale sportive pe actiuni constituite in acest scop.

Daca a inceput in forta campania de stringere a banilor din fotbal, Sebastian Bodu, seful ANAF, si-a pierdut suflul pe parcurs, disparind practic de pe scena din acest segment al recuperarii datoriilor cluburilor de fotbal. Iar echipele au rectionat prompt, gasind solutiile legale salvatoare. AFC National, spre exemplu, nu mai este actualmente afiliata la Federatia Romana de Fotbal, deoarece a cesionat drepturile "federative" SC FC National 2000 SA.

"Tepe" trase statului

Aceasta noua societate pe actiuni a solicitat licenta pe baza bilantului contabil incheiat la 31 decembrie 2005, bilant in care nu au fost preluate si datoriile istorice ale lui AFC National 2000. Totul absolut legal, deoarece o societate comerciala nu poate prelua patrimoniul unei asociatii fara scop patrimonial. Pentru toate cluburile cu restante la bugetul statului din Divizia A, aceasta a fost scaparea. S-au constituit in societati comerciale sportive pe actiuni, iar datoriile istorice, de dinaintea datei de 31 decembrie 2004 au ramas la vechile asociatii care nu mai sint afiliate la FRF, plata acestora urmind a fi hotarita de instantele judecatoresti ulterior sau aminate la calendele grecesti. Revenind la fotbal, din momentul acela cluburile respective au intrat in normalitate, si-au platit toate taxele catre stat, nu au datorii fata de creditorii din fotbal, lasind impresia de legalitate.

Interesul poarta fesul!

"La Sportul Studentesc nu s-a inteles nimic. Vasile Siman afirma peste tot ca este o conspiratie impotriva echipei sale, care a indraznit sa se bata la titlu anul trecut, incurcind calculele granzilor campionatului. De ce nu spune ca este un tip care-si urmareste doar propriul interes, adica sa vinda jucatori si sa nu plateasca nimic la stat. Are datorii foarte vechi si nu a facut nimic sa le plateasca, arunca doar cu vorbe, incercind sa pacaleasca lumea. Din acest motiv am solicitat sa nu primeasca licenta pentru sezonul urmator. Cind, in pofida evidentelor a primit totusi licenta, am considerat ca este de datoria mea sa solicit retragerea licentei pentru ca, nu au fost si nu sint indeplinite conditiile obligatorii privind lipsa datoriilor catre stat", a spus Viorel Duru.

Jiul amenintat cu retrogradarea

Actualmente, Jiul Petrosani pare scapata de grijile pe care si le facuse cu putin timp inainte in privinta licentei. Comisia de Apel, prezidata de George Badescu, a dat liber "minerilor" pentru campionat, in ciuda unor datorii mari catre stat, tot aferente salariilor platite angajatilor clubului. "Obligatiile pe care clubul din Petrosani le are catre finantele locale sint foarte mari, neplatite de la infiintarea actualei persoane juridice pe care functioneaza clubul, in 2004. Nu si-au platit datoriile istorice, nici pe cele curente din 2005, nu stiu de ce a hotarit Comisia de Apel ca totul este in regula. Am de gind sa solicit din nou retragerea licentei de functionare, in baza hotaririi Comisiei de Recurs Federala", a concluzionat directorul, Viorel Duru.

Control de la UEFA

" Nu mai este de joaca cu acordarea licentelor pentru cluburi. Intram in Europa si trebuie sa respectam regulile sistemului. FRF este audiata anual de UEFA, printr-o firma de audit din Elvetia, in privinta licentelor. Vin la sediu, iau vraful de dosare, aleg ce vor ei, dupa care le verifica la fata locului, dotarile stadioanelor cu probleme sau celelalte criterii de evaluare a cluburilor. Putem sa spunem noi ca totul este OK, daca ei constata altceva, este jale", a spus Duru. Sanctiunile pentru gasirea unor nereguli sint drastice: amenda de 300000 franci elvetieni si ridicarea dreptului de licentiator national, sau chiar excluderea echipei nationale din Campionatul European.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.