Decizia de ieri are consecinte multiple pentru fotbalul italian si nu numai. In primul rind, Juventus ramine cu doar 27 de titluri in loc de 29 si va fi obligata sa joace in premiera in esalonul secund. Torinezilor le va fi extrem de greu sa ramina chiar si in Serie B, daca la apel federatia nu va mai reduce din cele 30 de puncte de penalizare cu care bianconerii sint obligati sa inceapa noul sezon. Pe linga pierderile sportive, pentru Juventus vor veni vremuri extrem de grele din punct de vedere financiar.

In primul rind vor scadea veniturile din drepturile de televizare, vor pierde banii asigurati de participarea in cupele europene, si-si vor vedea diminuate drastic si incasarile din vinza rile biletelor. Pe linga scaderea actiunilor la Bursa, torinezii vor pierde si indirect, prin micsorarea valorii de piata a jucatorilor. Aceleasi lucruri sint valabile si pentru Lazio si Fiorentina, romanii avind, totusi, sanse mai mari sa promoveze inca din primul an, dat fiind faptul ca au primit cea mai mica penalizare.

Milan va pierde si ea o suma importanta ca urmare a neparticiparii in Liga Campionilor, sansele la titlu fiind, de asemenea, diminuate considerabil, din cauza celor 15 puncte de penalizare. Beneficiarele deciziei de vineri sint in primul rind AS Roma, Chievo si Palermo, care vor participa cel mai probabil in Liga Campionilor, precum si Parma, Empoli si Livorno, care vor merge in Cupa UEFA. De asemenea, retrogradarea trioului Juve - Fiorentina - Lazio inseamna salvarea pentru Messina, Lecce si Treviso.

Aceste format ii au retrogradat pe teren, dar revin in Serie A la masa verde. In fine, la un rationament mai larg, in rindul perdantilor se pot trece si formatii ca Brescia, Bologna, Napoli sau Genoa. Acestea erau considerate favoritele noului sezon de Serie B, insa se trezesc acum obligate sa lupte pentru acest statut cu cele trei grupari retrogradate din Serie A.

LUCIANO MOGGI (fost director general la Juventus):" Nu sint suparat pentru mine, ci pentru aceasta echipa minunata. Juventus a jucat numai pe teren: n-am cumparat nici o partida si nici un arbitru.

CESARE PRANDELLI (antrenor Fiorentina):" Sintem extrem de dezamagiti. Ne pregatisem sa jucam in preliminariile Ligii, dar decizia de astazi ne-a lasat fara glas. Va fi foarte greu sa ne revenim"

CLAUDIO LOTITO (presedinte Lazio):" Este o decizie la care ne asteptam. Duritatea pedepselor este excesiva. Vom face apel.

Cesare Maldini (oficial AC Milan):" Este o decizie extrem de grea pentru Milan, neparticiparea in Liga Campionilor insemnind daune economice imense pentru clubul nostru."

Citeste si:

JUVENTUS

Anul infiintarii: 1897
Presedinte: Giovanni Cobolli Gigli
Antrenor: Didier Deschamps
Palmares: 27 de titluri ale Italiei (1905, 1926, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1950, 1952, 1958, 1960, 1961, 1967, 1972, 1973, 1975, 1977, 1978, 1981, 1982, 1984, 1986, 1995, 1997, 1998, 2002, 2003)
Titlurile din 2005 si 2006 au fost retrase
9 Cupe ale Italiei: (1938, 1942, 1959, 1960, 1965, 1979, 1983, 1990, 1995)
4 Supercupe ale Italiei: (1995, 1997, 2002, 2003)
2 Ligi ale Campionilor: (1985, 1996)
O Cupa a Cupelor: (1984)
3 Cupe UEFA: (1977, 1990, 1993)
2 Supercupe ale Europei: (1984, 1996)
O Cupa UEFA Intertoto: (1999-2000)
2 Cupe Intercontinentale: (1985, 1996)

AC MILAN

Anul infiintarii: 1899
Presedinte: Silvio Berlusconi
Antrenor: Carlo Ancelotti
17 titluri: (1901, 1906, 1907, 1951, 1955, 1957, 1959, 1962, 1968, 1979, 1988, 1992, 1993, 1994, 1996, 1999, 2004)
5 Cupe ale Italiei: (1967, 1972, 1973, 1977, 2003)
5 Supercupe ale Italiei: (1988, 1992, 1993, 1994, 2004)
6 Cupe ale Campionilor: (1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003)
2 Cupe ale Cupelor: (1968, 1973)
4 Supercupe ale Europei: (1989, 1990, 1995, 2003)
3 Cupe Intercontinentale: (1969, 1989, 1990)

FIORENTINA

Anul infiintarii: 1926
Presedinte: Diego Della Valle
Antrenor: Cesare Prandelli
Palmares: 2 titluri (1956, 1969)
6 Cupe ale Italiei: (1940, 1961, 1966, 1975, 1996, 2001)
O Cupa a Cupelor: (1961)

SS LAZIO ROMA

Anul infiintarii: 1900
Presedinte: Claudio Lotito
Antrenor: Delio Rossi
2 titluri: (1974, 2000)
4 Cupe ale Italiei: (1958, 1998, 2000, 2004)
2 Supercupe ale Italiei: (1998, 2000)
O Cupa a Cupelor: (1999)
O Supercupa a Europei: (1999)