Federatia italiana s-a miscat foarte repede si a gasit inlocuitor pentru Marcello Lippi, care a demisionat la doar trei zile dupa ce a cistigat Campionatul Mondial. Noul selectioner al Italiei este Roberto Donadoni, fost component al Milanului din epoca de aur. Ca jucator, Donadoni a luat medalia de argint la Mondialul din '94 si pe cea de bronz in '90

Intr-un fotbal macinat de nesiguranta, cu echipe care nu stiu in ce divizie vor juca, cu o federatie plasata sub administrat ie si cu un presedinte interimar, italienii s-au grabit ca macar la nationala, proaspat incoronata campioana mondiala, lucrurile sa aiba un aer de normalitate. Demisia lui Lippi a surprins in oricare masura, insa federalii s-au miscat repede pentru a aduce linistea intr-un sistem care are nevoie de certitudini.

Joi, italienii l-au numit in functia de selectioner pe Roberto Donadoni, fostul jucator al lui AC Milan la sfirsitul anilor '80 si inceputul anilor '90, cind Diavolul domina autoritar fotbalul european. In virsta de 43 de ani, originar din Cisano Bergamasco, Donadoni a antrenat in ultimele doua sezoane echipa Livorno, de la care a demisionat in februarie 2006. Extrema talentata si rapida, un foarte bun pasator, a fost considerat unul dintre cei mai buni jucatori italieni ai anilor '80.

Fostul rossonero a imbracat de 63 de ori tricoul squadrei azzurra, pentru care a inscris cinci goluri. Donadoni a participat in calitate de jucator la doua Cupe Mondiale, clasindu-se pe locul trei in 1990, dupa care a disputat finala pierduta la penalty-uri in fata Braziliei in 1994. Dupa retragerea din activitatea competitionala, Donadoni a devenit antrenor in 2001-2002, la Lecco (divizia a 3-a), dupa care a trecut pe banca tehnica a formatiei Genoa din divizia secunda, iar apoi la Livorno in prima divizie.

A jucat in America

Dupa prima perioada in care a jucat la AC Milan, intre 1986- 1996, Donadoni a petrecut un an in Major Soccer League, unde a evoluat pentru New York Metro Stars, italianul incheindu-si cariera la Al Ittihad, in Arabia Saudita.

Cu Franta, in septembrie

Donadoni, care va fi prezentat marti, va debuta oficial pe data de 2 septembrie, contra Lituaniei, intr-un meci contind pentru preliminariile Euro 2008. Peste numai patru zile, squadra azzurra va juca impotriva Frantei, cele doua echipe batindu-se pentru cele doua locuri din grupa B preliminara care asigura participarea la Europeanul din Austria si Elvetia. Va fi un meci extrem de dificil, francezii dorind revansa dupa finala Campionatului Mondial.

Ratare la Mondial

Roberto Donadoni a fost unul dintre cei care au ratat la loviturile de departajare in semifinala Campionatului Mondial din 1990, pierduta in fata Argentinei. Convocat si pentru urmatorul Mondial, cel din SUA, Donadoni a tinut sa-si schimbe numarul de pe tricou, din 17 in 16, considerind ca acesta i-a purtat ghinion in 1990. In finala din 1994, Donadoni nu a mai executat lovituri de departajare in finala pierduta de italieni contra Braziliei.

SITUATIA ANTRENORILOR DUPA TURNEUL FINAL

ANGLIA: Sven-Goran Eriksson, pleaca
ANGOLA: Luis Goncalves de Oliveira, ramine
ARABIA SAUDITA: Marcos Paqueta, incert
ARGENTINA: Jose Pekerman, pleaca
AUSTRALIA: Guus Hiddink, pleaca
BRAZILIA: Carlos Alberto Parreira, incert
CEHIA: Karel Bruckner, ramine
COASTA DE FILDES: Henri Michel, pleaca
COREEA DE SUD: Dick Advocaat, pleaca
CROATIA: Zlatko Krancjar, pleaca
COSTA RICA: Alexandre Guimaraes, pleaca
ECUADOR: Luis Suarez, ramine
ELVETIA: Kobi Kuhn, ramine
FRANTA: Raymond Domenech, ramine
GHANA: Ratomir Dujkovici, ramine
GERMANIA: Jurgen Klinsmann, pleaca
IRAN: Branko Ivankovici, pleaca
ITALIA: Marcello Lippi, pleaca
JAPONIA: Zico, pleaca
MEXIC: Ricardo La Volpe, pleaca
OLANDA: Marco van Basten, ramine
PARAGUAY: Anibal Ruiz, pleaca
POLONIA: Pawel Janas, pleaca
PORTUGALIA: Luis Felipe Scolari, ramine
SERBIA: Ilija Petkovici, pleaca
SPANIA: Luis Aragones, ramine
SUA: Bruce Arena, incert
SUEDIA: Lars Lagerback, pleaca
TOGO: Otto Pfister, pleaca
TRINIDAD TOBAGO: Leo Beenhakker, pleaca
TUNISIA: Roger Lemerre, ramine
UCRAINA: Oleg Blohin, ramine


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.