Zinedine Zidane a fost desemnat cel mai bun jucator de la CM 2006. Jurnalistii acreditati la competitia din Germania l-au votat in majoritate pe Zizou, pina la ora finalei. Desi a fost eliminat in ultimul sau meci, francezul a primit Balonul de Aur al Mondialului. Zidane s-a clasat primul, dintr-o lista de zece jucatori, obtinind 2.012 puncte

Berlin. Olympiastadion. Finala Cupei Mondiale. Meci de retragere pentru Zinedine Zidane. Magicianul care a vrajit tribunele ani de-a rindul urma sa-si ia adio de la cariera de fotbalist. Si nu oricum, ci intr-un meci de gala. Chiar inaintea fluierului arbitrului, toata lumea avea in gind un singur lucru: Zizou a impresionat cel mai mult la Cupa Mondiala si are mari sanse sa fie onorat cu titlul de cel mai bun jucator al competitiei intr-un final al unei cariere fabuloase.

Greutatea partidei si-a pus amprenta si asupra geniului francez, iar gestul nesabuit din prelungiri, cind l-a lovit cu capul pe Materazzi, a lasat fara rasuflare o mare de oameni, care asteptau doar sa sarbatoreasca. Valoarea si forma etalata la Mondial au primat, insa, in pofida oricarui gest necugetat. FIFA i-a acordat uriasului Zidane titlul de cel mai bun jucator al Campionatului Mondial din Germania, distinctia cea mai importanta a competitiei.

Comisia tehnica a forului international a alcatuit o lista care cuprindea zece nominalizati, dintre care au facut parte nu mai putin de trei francezi: Zinedine Zidane, Patrick Vieira si Thierry Henry. Voturile jurnalis tilor acreditati la competit ie au fost adunate pina la ora finalei, astfel ca laurii fusesera oricum pregatiti pentru starul francez.

Cartonasul rosu a venit prea tirziu pentru a mai putea influenta laureatul. Pentru francezi si, in general, pentru suporterii cei mai infocati ai lui Zidane eliminarea sau gestul din finala sint deja de domeniul trecutului. Dovada ca ei deja l-au iertat. Pentru ca, dincolo de statistici, cel mai bun jucator al Cupei Mondiale a pus in intreaga sa cariera, o amprenta unica asupra fotbalului mondial.

Trofeul are o istorie de 24 de ani

Titlul de cel mai bun jucator al Campionatului Mondial este un trofeu care se decerneaza din 1982, exact anul precedentului triumf al Italiei. In 2002, el a fost atribuit germanului Oliver Kahn, in 1998 brazilianului Ronaldo, in 1994 brazilianului Romario, in 1990 italianului Salvatore Schillaci, in 1986 argentinianului Diego Maradona si in 1982 italianului Paolo Rossi.

12 cartonase rosii in cariera

Pina la finala de duminica, francezul mai primise 11 cartonase rosii de-a lungul carierei: trei la Girondins Bordeaux, cinci la Juventus, doua la Real Madrid si unul la echipa nationala. Zidane a mai avut o iesire nervoasa la un Mondial, la cel din 1998, in meciul cu Arabia Saudita, cind a fost trimis la cabine, pentru ca si-a calcat intentionat un adversar.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.