Starea sanatatii fotbalistului roman Tiberiu Ghioane (23 de ani), jucator care a suferit joi seara un accident cerebral in turneul pe care Dinamo Kiev il intreprinde in Portugalia, ramine in continuare critica. Internationalul este internat de doua zile intr-o clinica privata din Faro, riscind, din pricina acestor grave probleme medicale, sa-si incheie prematur cariera. Diagnosticul exact este invaluit in mister.
Doctorii lusitani au anuntat ca abia luni sau marti vor da un verdict, dupa ce vor incheia setul de investigatii la care Tibi a fost supus. Oricare va fi diagnosticul, Tibi nu va mai juca fotbal de mare performanta. Partidele din Liga Campionilor cu Real Madrid vor ramine, se pare, doar amintiri pentru tinarul fotbalist. Medicii de la clinica portugheza din Faro au declarat ca Ghioane a suferit o microtromboza la nivel cerebral (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de singe). Pompiliu Popescu, medicul echipei nationale, vorbeste insa despre un spasm cerebral.
In Portugalia, Ghioane este ajutat sa treaca peste aceste momente dificile de catre mama si sora lui, care au ajuns intr-un suflet la Faro. Tiberiu a inceput ieri sa vorbeasca coerent, impresia generala fiind ca starea lui se imbunatateste. Chiar daca isi va reveni, Tibi se va afla in imposibilitatea de a-si continua activitatea fotbalistica. "Am ceva la cap! Sint foarte ravasit! M-am simtit rau, dar acum starea sanatatii mele s-a imbunatatit. Nu mi s-a spus daca urmeaza sa fiu operat", a declarat ieri la amiaza mijlocasul nascut in Tirgu-Secuiesc. "Este o grea pierdere pentru echipa noastra. Va fi greu de spus cind isi va putea relua activitatea, daca va mai putea s-o faca", a declarat Igor Surkis, patronul de la Dinamo.
Potrivit agentiei de presa EFE, mijlocasul roman ar fi primit o lovitura in timpul antrenamentului, fiind transportat imediat la o clinica din Faro.

S-a certat cu Szabo?

Dinamo Kiev se afla de citeva zile in turneu la Faro, unde Ghioane a ajuns cu citeva zile intirziere. Inaintea accidentului cerebral, romanul s-a aflat in conflict cu conducerea tehnica a echipei. "Trebuie sa-mi rezolv citeva probleme de sanatate", s-a scuzat jucatorul, motiv pentru care a petrecut pentru doua zile in tara. Se spune ca antrenorul Iozef Szabo l-ar fi urecheat zdravan pentru aceasta noua "dezertare". Antrenorul avea cunostinta de faptul ca Ghioane, un tip introvertit, se inchidea deseori in el si pleca frecvent din cantonament fara nici un motiv. "Imi pare rau pentru Tibi. Avea o cariera foarte buna inainte. Il cunosteam dinainte sa ajunga la Rapid. Era un timp inchis si, pe acest fond, problemele i s-au agravat".
Mircea Lucescu, antrenor Sahtior Donetk

Doua milioane de dolari din asigurari

"Vreau sa ajung ca Zidane", spunea Tiberiu Ghioane, in momentul cind a semnat, pentru cinci ani, cu Dinamo Kiev, in vara anului 2001.
Acum, cel mai probabil, Tibi va fi nevoit sa traiasca din sumele agonisite si din banii cuveniti de pe asigurarea medicala.
"Daca nu va mai reveni pe gazon, Tibi va fi incadrat la invaliditate definitiva. De pe urma asigurarii obligatorii facute de club, el va primi o suma cuprinsa intre valoarea intreaga a contractului (n.r. - 1,2 milioane de dolari in cinci ani) si maximum doua milioane de dolari", ne-a spus Nicolae Cirstea, presedintele firmei de asigurari AGIS International Sport.
La Kiev, jucatorul a incasat, timp de patru ani, un salariu de 250.000 de dolari pe sezon. In afara milionului de dolari, el a strins alte citeva sute de mii de dolari din prime de joc. Pentru o victorie in campionat impotriva rivalei Sahtior Donetk, patronul Igor Surkis achita pe loc fiecarui jucator cite 40-50.000 de dolari.

I-a cerut lui Surkis sa-i gaseasca tatal

Tatal lui Tiberiu Ghioane a disparut imediat dupa revolutie, se pare chiar in 1990. El era sofer de tir si a plecat intr-o cursa internationala din care nu s-a mai intors. Urma i s-a pierdut undeva in drum spre Polonia. Apropiatii jucatorului spun ca parintele mijlocasului de la Dinamo Kiev ar fi fost victima unui accident de circulatie, dar firma la care lucra a facut in asa fel incit sa i se piarda urma deoarece nu avea asigurarile pe care legea le cerea. Pentru a evita problemele cu justitia, firma la care lucra Ghioane senior l-a facut "uitat" din toate actele. Aceasta ipoteza n-a fost niciodata confirmata oficial de nimeni. Tiberiu Ghioane nu a incetat insa nici un moment sa creada ca isi va regasi tatal. Pe 20 iulie 2001, cind a semnat cu Dinamo Kiev, ex-rapidistul i-a spus patronului Igor Surkis ca nu-l intereseaza neaparat suma din contract, dar i-a cerut sa-i gaseasca tatal. Miliardarul ucrainean a apelat chiar si la Interpol, dar fara nici un rezultat. (O.C.)

Profesorul Ciurea crede ca in cazul fotbalistului e vorba de un anevrism intracranian: "Risca mult daca va continua activitatea". Profesorul doctor Vlad Ciurea, directorul general al Spitalului "Bagdasar-Arseni", o somitate in neurochirurgie, a declarat ca este putin probabil ca Tiberiu Ghioane sa fi suferit o microtromboza cerebrala, avind in vedere ca jucatorul este foarte tinar. "Eu nu pot decit sa-mi dau cu presupusul. Sint sigur ca medicii portughezi au pus deja diagnosticul, dar nu vor sa dea foarte multe detalii. De fapt, astfel de investigatii nu dureaza mai mult de doua ore", a precizat Ciurea. Directorul Spitalului "Bagdasar" a mentionat ca informatiile despre starea fotbalistului sint prea putine pentru a da un verdict, dar, in opinia sa, ar fi vorba mai degraba de un anevrism intracranian. "Un vas de singe s-a dilatat si s-a spart in urma efortului. Este posibil ca anevrismul intracranian sa apara si pe fond nervos. Nu este un pericol pentru viata pacientului, dar isi va asuma riscuri mari daca va continua activitatea sportiva", a adaugat profesorul Vlad Ciurea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.