Brazilienii se declara mai dezamagiti de felul in care Selecao a fost eliminata de Franta decit de rezultatul in sine. Principalele tinte sint Ronaldinho, pentru forma slaba aratata la acest turneu, si selectionerul Carlos Alberto Parreira, pentru alegerile facute. In concluzie, sud-americanii spun ca isi merita soarta. In schimb, presa spaniola cere ca Zinedine Zidane sa revina asupra deciziei de a se retrage.
Balon de Aur si FIFA World Player, redus la un simplu anonim. Ronaldinho a iesit din inimile brazilienilor si este vazut drept cea mai mare dezama gire a acestei Cupe Mondiale.

"A jucat prost, nu a driblat, nu a avut nici un sut pe spatiul portii, a pasat prost si, cel mai important, nu si-a asumat responsabilitatea unui lider adevarat", a decretat cotidianul O Globo, concluzionind: "Fara nici un fel de dubiu, Ronaldinho a fost cea mai mare dezamagire a acestui turneu".

Urmatorul pe lista acuzatilor este selectionerul Carlos Alberto Parreira, criticat pentru folosirea veteranilor Cafu si Roberto Carlos: "Pentru un om care detine acest post de trei ani si jumatate, cu o generatie de aur la dispozitie si cu o experienta impresionanta, Parreira s-a prezentat catastrofal la aceasta competitie. A insistat sa-i foloseasca pe Cafu si pe Roberto Carlos, doua nulitati ale actualei echipe", scrie editorialistul lui O Globo, Fernando Calazans.

Acesta identifica si adevarata cauza a esecului brazilian. "A fost fotbal fara spectacol, fara bucurie, fara viata, fara personalitate si am meritat eliminarea, pentru ca am renuntat la stilul brazilian de a juca fotbal". Atacat din toate partile, Parreira a declarat ca e greu sa lucrezi in mediul de care a avut el parte. "Eram constant urmariti de 800 de jurnalisti. Asteptarile au fost imense si am fost masurati dupa asteptari, nu dupa realitate".

Referitor la cauzele eliminarii, brazilianul marturiseste ca nu are un raspuns clar: "Inca nu pot sa-mi explic infringerea. Nu-mi cereti sa-mi critic jucatorii. Fie ca pierdem, fie ca cistigam, o facem impreuna". Si-a asumat insa vina: "Treaba mea era sa duc echipa in finala. Nu mi-am facut treaba, sint vinovat".

Eternul Zizou

Evolutia decarului francez le-a dat o idee originala ziaristilor de la cotidianul madrilen Marca. Profitind de alegerile de ieri de la Real Madrid, publicatia a cerut ca votantii sa-l aleaga pe cel care il convinge pe Zidane sa nu se mai retraga. "Zidane, nu te retrage niciodata! Votati-l pe cel care il convinge". Francezul a jucat in ultimele cinci sezoane pentru Real Madrid, cistigind in 2002 Liga Campionilor.

N-a marcat nici un gol

Ronaldinho este singurul jucator din asa-numitul careu magic al lui Parreira care nu a reusit sa marcheze la acest Mondial. Kaka a inscris in meciul cu Croatia, Ronaldo a marcat de trei ori, pina si Adriano si-a trecut in dreptul numelui o reusita. "Inlantuit in schema tactica a lui Carlos Alberto Parreira, jucind cel mai mult departe de atac si mereu inconjurat de doi sau trei adversari, el a fost o prada usoara", il scuza ziaristii brazilieni.

Germania este noua favorita

Eliminarea Braziliei a schimbat complet tabloul favoritelor caselor de pariuri. Noul lider e Germania, cu o cota de 2.40. Franta e vazuta ca a doua favorita (3.35), podiumul fiind completat de Italia (4.50). Portugalia e ultima, cu o cota de 7.00.

Tostao: "Se mai intimpla"

Legendarul jucator brazilian sustine ca Parreira a gresit lasindu-i pe francezi sa joace liber, fara marcaj strict: "Le-a permis sa fie superiori la toate capitolele. Infringerea e grea, dar nu e o tragedie. Tin minte cum ma simteam dupa CM din 1966. Eram distrus, voiam sa ma las. Patru ani mai tirziu, eram campion mondial. Asa e viata".


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.