Franta s-a calificat in semifinale dupa ce a invins convingator Brazilia (1-0), in ciuda diferentei minime de scor

Cu un Zidane magistral, cocosii galici i-au tinut la respect pe fostii campioni si le-au predat o noua lectie, pe care acestia nu o vor uita prea curind. Selecao va trebui sa mai astepte pentru revansa. Zinedine Zidane s-a dovedit cu trei clase peste Ronaldinho, un Balon de Aur dezumflat.

O cronica a meciului de la Frankfurt nu poate incepe decit cu aceasta concluzie, socanta pentru cei care n-au vazut meciul. Ar mai fi ceva de spus? Da, ca sud-americanii au scapat usor si ca infringerea putea fi mai drastica daca Medina Cantalejo acorda europenilor un penalty dupa intrarea imprudenta a lui Lucio la Thuram, sau daca Zidane reusea sa ajunga la mingea trimisa in fata portii de Ribery.

Pensionarii Frantei au facut spectacol. Apararea a functionat impecabil, in vreme ce cuplul de inchizatori Vieira - Makelele i-au redus la conditia de ilustri anonimi pe Ronaldinho, Kaka si Ronaldo. Zidane? Ei bine, Zizou a facut o partida impresionanta. Asistat de Ribery si Henry, decarul Frantei si-a permis numere de magie ca-n tinerete si a pasat decisiv pentru virful lui Arsenal la singurul gol al serii.

Brazilia a dezamagit crunt. Campionii mondiali au sutat prima oara pe spatiul portii lui Barthez in ultimul minut al partidei, situatie rusinoasa pentru o echipa care are in componenta numai jucatori de cinci stele. Argument mai puternic pentru prestatia lamentabila a oamenilor lui Parreira nu exista. Brazilienii au fost pedepsiti pentru modul in care au inteles sa se pregateasca in vederea acestui Mondial. Circ cu public, cu rude si copii la antrenamente, circ in baruri, cu bautura si femei.

Au trait cu impresia ca e de ajuns sa intre pe gazon si vor cistiga fara probleme. Nu e o exagerare! Reproducem o declaratie din interviul acordat de Parreira pentru Der Spiegel: "Stiam ca Franta are o echipa de clasa mondiala, dar nu ne gindeam ca putem fi eliminati atit de devreme!".

Asadar, oricit de bun si de motivat ar fi adversarul, Brazilia ar fi trebuit sa se califice, pentru ca "e prea devreme sa plece acasa". Dupa cum au jucat campionii mondiali la acest turneu, eliminarea a venit parca o idee cam tirziu.

Incredibil, dar adevarat!

Golul marcat de Henry in poarta Braziliei a fost primul inscris la nationala de golgeterul lui Arsenal din pasa lui Zidane. Cei doi jucatori reprezentativi pentru Franta in ultimii ani au avut nevoie de 60 de partide pentru a realiza acest lucru. "Zizou mi-a dat nenumarate pase si in trecut, dar n-am reusit sa le concretizez", a declarat Thierry Henry, care a explicat si faza golului inscris in poarta lui Dida: "Fundasii brazilieni nu m-au bagat in seama la acea lovitura libera. Asta mi-a permis sa apar fara marcaj in fata portii", a explicat virful Frantei, care a marcat, simba ta seara, al 36-lea gol pentru nationala cocosului galic.

Frica de esec

Thierry Henry, autorul golului care a calificat Franta in semifinala, spune ca echipa sa a vrut sa evite dezastrul de la turneul final din 2002, cind cocosul galic a parasit competitia inca din faza grupelor, fara sa marcheze vreun gol. "Dupa cele intimplate atunci, am vrut sa dovedim ca nu sintem terminati", a declarat atacantul lui Arsenal.

Dezastru brazilian

Selecao, echipa care a disputat ultimele trei finale de Campionat Mondial, nu a mai fost eliminata atit de devreme din competitie din 1990, cind a pierdut in fata Argentinei (0-1) in optimile turneului final gazduit de Italia. Cu patru ani mai devreme, Brazilia capota in sferturi tot in fata Frantei, europenii impunindu-se la loviturile de departajare.

Exemplul lui Zidane

Prestatia lui Zizou contra Braziliei l-a entuziasmat pe selectionerul Raymond Domenech, care l-a oferit drept exemplu celorlalti jucatori. "Zidane a jucat atit de bine, pentru ca e constient ca se apropie finalul carierei sale. Tocmai de aceea a dat totul. Imi doresc ca ceilalti jucatori sa evolueze in semifinala ca si cum ar fi ultima lor partida", a declarat antrenorul Frantei.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.