Incredibil, dar adevarat! Contractele individuale de munca ale fotbalistilor de la Universitatea Craiova, inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj, stipuleaza ca acestia primesc drept retributie lunara salariul minim pe economie!?! Din cate se pare, restul banilor care ajung in buzunarele jucatorilor provin dintr-o "inginerie" originala, care poarta semnatura lui Dinel Staicu. Cum procedeaza Dinel? Printr-un act aditional la contracte, acesta a stipulat ca jucatorii primesc ca drepturi salariale o creditare din partea patronului, dar fara termen si conditii de rambursare a imprumutului. Deci, jucatorii, la sfarsitul contractului, se pot trezi ca au datorii fata de Staicu. Din cate se pare, pe langa Sorin Frunza, si "elvetianul" Jerry Gane a fost victima semnarii unui astfel de contract, trezindu-se ca are de returnat clubului 40.000 de dolari. Dorind sa fie declarat liber de contract, Gane s-a ales si din partea Federatiei cu o suspendare de 10 etape, dar si cu o amenda de 20.000 de euro!?!

Precedentul Frunza

Cazul "Sorin Frunza" a scos la iveala intreaga "inginerie" a patronului Universitatii, dupa ce a fost dat publicitatii "contractul de munca" al jucatorului, semnat cu "Stiinta". Este vorba de un act aditional la contractul de munca, semnat in iulie 2004, si care modifica unele date anterioare. Astfel, durata contractului va fi de trei ani, cu data scadenta la 30 iunie 2007, iar "pe perioada contractului jucatorul va beneficia de o creditare din partea societatii, dupa cum urmeaza..." (in continuare fiind stipulate datele de respectare a contractului - n.r.).

Acea anexa la contractul de munca este departe de a fi una legala, iar Dinel Staicu poate fi tras la raspundere pentru incercarea de a eluda datele normale de incadrare la locul de munca al jucatorilor.

In contradictie cu Codul Muncii

Cum era si firesc, ingineria financiara folosita de Dinel a dat nastere la multe semne de intrebare, fiind pusa in discutie chiar legalitatea contractelor individuale de munca ale fotbalistilor. Numai ca acestea sunt regulamentare, dar la ce mod? "La noi sunt toate inregistrate si la fiecare contract, facut pe perioada nedeterminata, este stipulata ca retributie lunara salariul minim pe economie. Restul intelegerilor dintre cele doua parti nu mai este treaba noastra. Este vorba de o intelegere pe parte civila intre ele", a declarat Dinu Dracea, inspector-sef adjunct al ITM Dolj. Ce a facut Dinel? Nimic mai simplu decat prelungirea, prin acel aditional, a contractului vechi, dar pe o perioada determinata. Numai ca, asa cum spune Codul Muncii, termenul nu poate fi mai mare de 18 luni.

A incalcat legea cu creditarea

Dupa cum s-a aratat in cazul Frunza (dar mai sunt si altele!), jucatorii au trecut de la forma legala de 18 luni, prevazuta de Codul Muncii, la trei sau mai multi ani prin acea anexa la contractul de munca. Si, pana la urma, Staicu a gasit solutia de a jongla cu institutiile statului, cu ajutorul creditarii sau, pe romaneste, a imprumutului. Probabil ca Dinel sau oamenii lui stiau ca nu puteau veni la ITM Dolj sa ceara o inregistrare a aditionalului la contractul individual de munca pe o perioada determinata, care depaseste prevederile legii, asa ca au ajuns la... imprumut. De aici incolo, alte institutii de control ale statului ar trebui sa intre pe fir si sa-l intrebe pe cel care se distreaza cu Universitatea Craiova cum si-ar justifica acei bani dati drept credit si, mai ales, daca are voie sa faca asa ceva?


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.