Octavian Belu nu este, cu singuranta, nici prima si nici ultima personalitate sportiva cercetata pentru neplata taxelor catre stat. Acum doua zile, publicatia "La Stampa" scria ca Walter Zenga este dator statului italian, tehnicianul echipei Steaua riscand chiar sa fie dat in judecata. Conform cotidianului sus-amintit, Zenga nu a platit contributiile la asigurarile sociale pentru o parte dintre angajatii unei firme al carei presedinte este. Dupa ce a fost denuntat Magistraturii din Milano, tehnicianul italian a fost somat sa plateasca 782,41 euro. El nu si-a achitat insa datoriile, motiv pentru care a primit o amenda, pe care, de asemenea, nu a platit-o.

Nici starurile din lumea tenisului nu au putut scapa de taxele pe care le datorau statului. Cel mai cunoscut caz este, probabil, cel al jucatorului de tenis german Boris Becker. Becker a fost acuzat de evaziune fiscla si a primit doi ani de inchisoare cu suspendare plus o amenda in valoare de 500.000 de dolari. Chiar daca germanul si-a platit darile catre stat, in valoare de trei milioane de euro, anchetatorii cerusera pentru vedeta sportiva o pedeapsa mai aspra. "A-l trimite pe Becker in inchisoare este o decizie lipsita de judecata", a spus, in octombrie 2002, avocatul Klaus Volk. "Acum zece ani am facut o greseala, iar acum suport consecintele", a afirmat Becker, dupa ce i-a fost adusa la cunostinta decizia, recunoscand totodata ca a neglijat problemele financiare pentru a se putea concentra asupra tenisului.

Un alt caz celebru de evaziune fiscala, in care "actorii" au fost aspru pedepsiti, este si cel al jucatoarei de tenis Steffi Graf. Peter Graf, tatal jucatoarei, a primit o pedeapsa cu inchisoarea de 45 de luni pentru evaziune fiscala, in luna ianuarie 1997, din care a executat numai 25 de luni. Peter Graf a fost acuzat ca nu a platit taxe catre stat in valoare de 12 milioane de dolari pentru castigurile pe care fiica sa le-a obtinut in perioada 1989-1993. Si Steffi Graf a fost implicata in acest proces, dar, pana la urma, anchetatorii au decis ca sportiva nu a jucat nici un rol in aceasta evaziune fiscala, astfel ca s-a renuntat la acuzatii. Curios este faptul ca autoritatile au decis sa nu o mai cerceteze pe sportiva dupa ce aceasta a donat 775.000 de dolari unei asociatii caritabile. Pe langa condamnarea lui Peter, familia Graf a fost nevoita sa returneze statului german intreaga suma datorata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.